LogoPers

Nooit eerder volgden zoveel Nederlanders de tour via de TV

De wielersport beleeft ongekende tijden, als het gaat om de aantallen televisiekijkers tijdens de live uitzendingen van de Tour de France overdag. Na een enorm goed bekeken openingstijdrit op zaterdag 4 juli met gemiddeld 1.450.000 kijkers volgde een dag later de tweede etappe van Utrecht naar het werkeiland Neeltje Jans in Zeeland. Wellicht mede dankzij de hitte buitenshuis zochten enorm veel mensen de verkoeling in hun huiskamer op om de Tour via de televisie te volgen. Gemiddeld maar liefst 1.957.000 Nederlanders keken op die zondagmiddag 5 juli naar de bijna vijf uur durende rechtstreekse NOS-uitzending. Dat leverde de zender NPO 1 die middag een marktaandeel van 60% op.
13 juli 2015

Nooit eerder deze eeuw (en vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse televisie) keken in ons land zoveel mensen naar een live uitzending van de Tour de France. Op het hoogtepunt (het moment waarop op 5 juli de Duitser André Greipel de etappe in de eindsprint winnend afsloot) keken er heel even 3.110.000 Nederlanders naar het wielrennen. Dit is goed te zien in de grafiek met duizendtallen kijkers per minuut op die bewuste zondagmiddag.

 

Het vorige kijkersaantalrecord dateerde van zondag 24 juli 2011, toen gemiddeld 1.690.000 Nederlanders naar de slotrit van de Tour met finish op de Champs-Élysées keken. Op de derde plaats in de lijst van meest bekeken Touretappes staat een bergrit op 22 juli 2007 met aankomst op Plateau de Beille met gemiddeld 1.565.000 kijkers.

Overigens bleven de kijkcijfers van de Tour dit jaar ook na het openingsweekend ongekend hoog. Het gemiddeld aantal kijkers na acht dagen (zaterdag 4 t/m zaterdag 11 juli) voor de live reportages bedraagt dit jaar 1.070.000. in de voorgaande vijftien jaren werden over de eerste acht dagen gemiddelden genoteerd die varieerden van 550.000 (in 2013) tot 805.000 (in 2009).

Over een week weten we of de overweldigende belangstelling voor de Tour de France in ons land zich continueert in de tweede week van het evenement. Dan gaan we ook de kijkcijfers van de avonduitzendingen ("Studio Tour" van de NOS versus "Tour Du Jour" van RTL) op een rij zetten.

René van Dammen

Kijkcijferexpert/Tourvolger

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)