LogoPers

NOS en NPO willen alsnog vervolging Tarik Z. om video 

Tarik Z. moet alsnog worden vervolgd voor bedreiging. Dat hebben NOS en NPO vrijdag bij het gerechtshof in Arnhem bepleit. 
7 mei 2021

Tarik Z. plaatste in februari een professioneel ogende video op Instagram. Daarin zegt hij onder andere dat de mensen nog steeds door de NOS en de publieke omroep "voor de gek worden gehouden", om te eindigen met de woorden “En daarom ben ik terug". Hij doelde daarmee op zijn daad in 2015, toen hij met een neppistool een Journaalstudio binnendrong en dreigde op meerdere plaatsen in Nederland explosieven tot ontploffing te laten brengen als hij geen zendtijd kreeg. Daarop werd het NOS-gebouw ontruimd en gingen de drie NPO-zenders enige tijd op zwart. Tarik Z. heeft daarvoor 16 maanden vastgezeten. 

Aangifte
NOS en NPO deden aangifte vanwege de video van februari, maar het Openbaar Ministerie zag er geen strafbaar feit in. "Hij heeft zijn straf er opzitten en mag zijn mening uitdragen, wat je daar ook van vindt", aldus het OM. NOS en NPO vinden dat het OM daarmee de ernst van de feiten miskent en eisen nu in een zogeheten artikel 12-procedure dat het gerechtshof die beslissing van het OM terugdraait. Volgens de organisaties dreigt Tarik Z. opnieuw met geweld tegen hun medewerkers en bedreigt hij daarmee de persvrijheid. Bovendien past de video in de trend van toenemende agressie tegen journalisten en moet die trend worden gestopt. 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)