LogoPers

NPO 2Doc: premières en lustrum tijdens IDFA

“IDFA heeft deze keer een extra feestelijk tintje voor ons, want 2Doc bestaat vijf jaar. Een lustrum boordevol aansprekende verhalen, in de schijnwerper gezet op NPO 2”, zegt Gijs van Beuzekom, netmanager NPO 2. “De vijf 2Doc Primeurs worden door NPO 2 en IDFA uitgekozen. Samen maken we kwalitatief hoogstaande documentaires toegankelijk voor iedereen.”
30 oktober 2018

Om het 2Doc-lustrum met het publiek te vieren, kunnen kijkers vanaf 5 november aangeven wat hun favoriete documentaires zijn. De longlist van vijftig 2Docs is te vinden op 2Doc.nl/vijfjaar. Alle stemmen samen bepalen uiteindelijk de 2Doc Top 3, die op 24 november vanaf 22.45 uur op NPO 2 te zien is tijdens de documentaire-marathon 5 jaar 2Doc.

Documentaires behoren tot de speerpunten van NPO 2. Of het nou gaat om maatschappelijke achtergronden, onderzoeksjournalistiek of portretten van kunstenaars: de verhalen van bevlogen en inspirerende makers staan centraal bij de publieke omroep.

De 2Docs die tijdens IDFA in première gaan, worden vanaf dinsdag 20 november uitgezonden op NPO 2:

Dinsdag 20 november 20.25 uur 2Doc IDFA Primeur: Bellingcat - Truth in a Post-truth World (VPRO)
Wie kunnen we tegenwoordig nog geloven? In een tijd waarin overheden nepnieuws de wereld in slingeren om voor verwarring en twijfel te zorgen, wordt het steeds ingewikkelder om de waarheid boven tafel te krijgen. Terwijl de bekende nieuwsinstituten nog altijd via hun eigen vaste bronnen de feiten checken, beginnen handige internetgebruikers te ontdekken dat ze dat ook zelf kunnen doen. Slimmer en nauwkeuriger.

2Doc IDFA Primeur: Bellingcat – Truth in a Post-Truth World volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. Naar de MH17-ramp bijvoorbeeld, via Google Earth, dashcam-beelden en Facebookprofielen. Of naar de misstanden in Syrië, waarbij video’s nauwkeurig worden gecontroleerd op echtheid, om vervolgens te worden opgeslagen in een grote database voor mogelijk toekomstige rechtszaken.

Regisseur Hans Pool zet alles glashelder uiteen via interviews die vol zitten met intrigerende, actuele voorbeelden. Zelfs de belangrijkste instanties en autoriteiten, zo blijkt, moeten het afleggen tegen de vindingrijkheid van een kleine groep vrijwilligers.

Dinsdag 20 november 23.00 uur 2Doc IDFA Primeur: Trapped in the City of a Thousand Mountains (Human)
Authentieke Chinese rap is een nieuw fenomeen dat het internet heeft veroverd. Maar achter de weergaloze groei in populariteit speelt zich een strijd om het vrije woord af. Rappers proberen uit te vinden wat wel en niet kan nu er nieuwe censuur is uitgevaardigd.

In Chongqing, een van de grootste steden van China, is het staatstoezicht onontkoombaar - overal hangen camera's. En anders galmt er over een van de immense pleinen wel een waarschuwing dat ‘moreel verdachte personen’ niet in het openbaar mogen spreken. Niet bepaald een stimulerende omgeving voor jonge mensen die wat anders zoeken dan collectivistische leuzen. Hun artistieke verzet tegen het gebrek aan vrijheid in China drukken ze uit met hun getatoeëerde lichamen en hun underground hiphop. De rappers voelen zich opgesloten in de onmetelijke stad.

In twintig minuten gidst David Verbeek je door nachtelijk Chongqing en biedt zo een sfeervol en ritmisch inkijkje in een levendige subcultuur. “Ik wil gewoon over mijn eigen gevoelens schrijven”, zegt een van de rappers die in de film worden gevolgd. “Dat is het enige wat er voor mij toe doet.”

Woensdag 21 november 20.25 uur 2Doc IDFA Primeur: Sylvana, Demon or Diva (EO)
Ooit presenteerde ze muziekprogramma's. Nu is de Amsterdamse Sylvana Simons boegbeeld van de politieke partij BIJ1. Als vrouw van Surinaamse afkomst weet ze hoe het voelt om als minderheid te worden behandeld. In haar strijd voor een wereld waarin iedereen gelijke kansen en rechten heeft, neemt ze geen blad voor de mond. Het leidt tot extreme reacties, waarbij tegenstanders lugubere filmpjes vol doodsbedreigingen online plaatsen. We volgen haar in de laatste drie maanden voor de gemeentelijke verkiezingen.

Tijdens televisiedebatten, interviews en discussies met tegenstanders zien we haar met fascinerende argumentatiekracht van zich af te bijten. Maar bij haar therapeut op de bank en thuis, voor haar goed gevulde inloopkast, laat ze haar kwetsbare kant zien. Angst en twijfel nemen toe naarmate de dag van de verkiezingen naderbij komt. Wat als ze er niet in slaagt om in de gemeenteraad te komen? Behalve een spannend verslag van een verkiezingsstrijd, is dit het inspirerende verhaal van een bevlogen vrouw die uit de showbizz stapte en haar privéleven en gemoedsrust opofferde voor een gelijkwaardiger wereld.

Woensdag 21 november 23.00 uur 2Doc IDFA Primeur: O amor é único (VPRO)
Op een heuvel in het Braziliaanse achterland, omringd door palmen en bananenbomen, woont Dona Alva, bijgenaamd de Machovrouw. Op haar elfde ooit verliefd geweest, op haar veertiende zonder liefde getrouwd en na een leven van hard werken als tachtiger weer alleen: haar man is overleden. Bedroefd maar vastberaden verhuist ze naar het dorpje aan de voet van de heuvel waar ze tussen de bar en de kerk haar leven opnieuw moet uitvinden. Zich niets aantrekkend van haar bezorgde familie valt haar oog op een aardige klusjesman die veertig jaar jonger is. Zal ze eindelijk liefde vinden?

Na Cargo, over de mannenwereld op een Noordzeeschip, treft Marina Meijer opnieuw een gevoelige ziel aan op een plek waar je dat misschien wel het minst verwacht. Maar voor een koppige vrouw als Alva, die gewend is haar eigen gang te gaan, doet leeftijd er niet toe. Zie haar gezicht oplichten in dit portret dat zich ontvouwt als een melancholische ballade.

Donderdag 22 november 20.25 uur 2Doc IDFA Primeur: But Now is Perfect (EO)
Lange tijd gold het als een succesverhaal, de eigenwijze manier waarop de burgemeester van Riace, een dorp in het Zuid-Italiaanse Calabrië, ruimhartig vluchtelingen opving. Daarmee ging hij in één klap de leegloop en vergrijzing van het dorp tegen. Riace dreigde net als veel andere arme plattelandsgemeenten een spookdorp te worden, maar de vluchtelingen brachten leven in de brouwerij. Tot het politieke tij keert en de subsidies voor Riace’s vluchtelingenbeleid worden stopgezet. Chaos en onduidelijkheid zijn het gevolg.

Veel vluchtelingen, zoals de 26-jarige Becky Moses uit Nigeria, moeten vertrekken. Haar verhuizing naar een opvangkamp in de regio heeft fatale gevolgen. 2Doc IDFA Primeur: But Now Is Perfect richt zich op Becky Moses en enkele andere bewoners van Riace. Politiek speelt slechts op de achtergrond een rol. Het lot van de jonge Nigeriaanse vrouw is uniek, en toch vertelt het een groter verhaal. Over de vluchtelingencrisis, die hier een onvergetelijk gezicht krijgt, maar ook over vriendschap en menselijkheid.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)