LogoPers

NPO besteedt veel aandacht aan Leeuwarden Culturele hoofdstad

Leeuwarden-Fryslân is vanaf zaterdag 27 januari Culturele hoofdstad van Europa. De Nederlandse publieke omroep (NPO) besteedt er het hele jaar veel aandacht aan. Naast een live-verslag van de opening is onder andere een documentaireserie over fonteinen in Friese steden te zien en is er veel aandacht voor Friese cultuur in radioprogramma’s als Opium, Vroege Vogels, Kunststof, Mangiare! en de Taalstaat.
24 januari 2018

Shula Rijxman, voorzitter NPO: “De publieke omroep is er bij en doet verslag. Wij dragen als podium van en voor Nederland graag een steentje bij aan Nederlandse culturele evenementen en festivals in heel het land. Als er in Nederland op cultureel gebied iets gebeurt, zijn wij erbij. Op tv, radio en online. Dus als je Leeuwarden als Culturele Hoofdstad wilt beleven, stem af op de NPO.”

Openingsweekend

Op vrijdag blikt het radioprogramma Opium (AVROTROS) op NPO Radio 4 vooruit op het culturele jaar. Te gast zijn theaterregisseur Jos Thie die enkele grote voorstellingen in Friesland gaat maken, en Kris Callens, directeur van het Fries Museum waar een grote Escher-expositie te zien zal zijn. De opening op zaterdag, bijgewoond door Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is live te zien bij AVROTROS op NPO 1. Presentatie: Frits Sissing. Naast aandacht voor te verwachten evenementen bevat de uitzending reportages over de Elfstedentocht en beroemde Friezen als dubbelspion en danseres Mata Hari en kunstenaar M.C. Escher. Ook de Taalstaat (KRO-NCRV) op NPO Radio 1 staat op zaterdag met Lân Fan Taal stil bij het culturele jaar. Het programma is van 11.00 tot 13.00 uur live te horen vanuit het speciaal gebouwde Taalpaviljoen in Leeuwarden. En op zondag besteedt Radio Doc (VPRO) op NPO Radio 1 aandacht aan het Bildts, een taal binnen Friesland.

Fonteinen

Het Uur van de Wolf (NTR) presenteert in mei op NPO 2 de driedelige documentaireserie De Fonteinen. De serie volgt de plaatsing van fonteinen van internationaal vermaarde kunstenaars in de elf Friese steden van de Elfstedentocht, een traject met de nodige hobbels. NPO Zapp komt in april met de 8-delige jeugdserie Kameleon (KRO-NRV) die zich afspeelt in Friesland, en het NPO 2-programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV) maakt er van 7 tot en met 11 mei een echte Friese week van. M.C. Escher krijgt veel aandacht bij de NTR; in mei met een aflevering van Het Klokhuis en een speciale interactieve webspecial en in juni een documentaire over de kunstenaar in Het Uur van de Wolf.

Reuzen

AVROTROS besteedt met documentaires aandacht aan twee spectaculaire onderdelen uit het programma van Culturele Hoofdstad 2018: De Reuzen van Royal de Luxe en De Stormruiter. Het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe brengt hun vijftien meter hoge mechanische reuzen mee naar Friesland. Drie dagen lang bewegen ze zich voort door de straten van Leeuwarden. De Stormruiter is een muziekspektakelstuk over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. Er doen wel honderd Friese paarden, topartiesten en muzikanten, honderden toneelspelers en koorleden uit Friesland en daarbuiten aan mee. De documentaires zijn in augustus en september op NPO 2 te zien.

NPO 2 zendt gedurende het hele jaar de Cultuurjournaals van Omrop Fryslân uit. Ook het digitale themakanaal Cultura haakt het hele jaar in op Leeuwarden Fryslân Culturele hoofdstad 2018 met programma’s uit het omroeparchief.

Foto: © Ruben van Vliet for Leeuwarden-Friesland European Capital of Culture 2018

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)