LogoPers

NPO Groen wil Nederlanders inspireren groener en bewuster te leven

De Nederlandse Publieke Omroep wil het Nederlandse publiek bewuster maken van zowel de waarde als de kwetsbaarheid van onze planeet.
20 april 2015

 

Onder de noemer NPO Groen wil de Nederlandse Publieke Omroep de kijker inspireren om samen de toekomst groener en duurzamer te maken. Onder meer door het lanceren van de NPO Groen app, een thema-uitzending en aandacht in diverse radio en tv-programma’s.

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “De wereld ziet er over 25 jaar anders uit dan nu. Talloze innovaties op het terrein van economie, mobiliteit, communicatie, voedselvoorziening en energie gaan ons leven radicaal veranderen. Dat moet ook wel want als we niet innoveren, hebben we met straks 9 miljard inwoners niet genoeg aan deze planeet. De toekomst moet groen en duurzaam zijn om de volgende generatie een hoopvol perspectief te bieden. Wat nodig is, is participatie en betrokkenheid van het publiek. We willen handvatten bieden voor iedereen. Positief en dichtbij. De publieke omroep kan en wil hier een voortrekkersrol nemen omdat wij, met een grote variatie aan programma’s, wekelijks ruim 80 procent van de samenleving bereiken.”

Thema-uitzending Nederland wordt groen
De aftrap van NPO Groen geeft de VARA zondag 17 mei op NPO 1 om 21.05 uur met het tv-programma ‘Nederland wordt groen’. Het programma roept zoveel mogelijk mensen op hun eigen leven – en daarmee Nederland - ‘groener’ te maken. In het programma, gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra, gaan drie bekende Nederlanders – presentatrice Anita Witzier, dj Gerard Ekdom en zanger Frans Duijts –een week lang mét hun gezinnen hun uiterste best doen om ‘groener’ te leven. Een week lang de verwarming lager zetten, de stekker uit de wasmachine, de droger én de afwasmachine, zeven dagen geen vlees op het bord, geen spelletjes op de iPad én de auto laten staan.
Gerard Timmer, voorzitter/algemeen directeur BNN-VARA: "De thema’s groen en duurzaamheid behoren al jaren tot het programmapakket van de VARA. We zijn er trots op die kennis en ervaring nu ook NPO breed aan te kunnen wenden. In ‘Nederland wordt groen’, gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra, worden bekende huishoudens een week lang uitgedaagd zo groen mogelijk te leven. Maar belangrijker, we hopen Nederland te informeren en te bewegen bij te dragen aan een groener Nederland".

NPO Groen app
Een van de initiatieven is de NPO Groen app die vanaf 17 mei gratis te downloaden is. De app sluit nauw aan bij de NPO-programmering op het gebied van duurzaamheid, natuur en milieu in de komende jaren. Deze app geeft volop tips en informatie en daagt de gebruiker uit om een week ‘groener’ te leven. De app biedt dertig uitdagingen: een week lang maar drie minuten douchen in plaats van tien of een week de trap nemen in plaats van de lift. De uitdagingen kan de deelnemer op social media delen met vrienden. Tussentijds wordt de app-gebruiker bijgepraat over de positieve impact van het nieuwe gedrag en krijgt motiverende en inspirerende videoboodschappen van bekende Nederlanders.

Behalve in de programmering streeft de NPO er naar om ook zelf duurzamer te produceren. Daartoe worden de komende tijd verschillende initiatieven genomen, bijvoorbeeld in huisvesting en bedrijfsvoering.

Kijk voor meer informatie op npo.nl/groen. Hierop staan vanaf 17 mei onder andere tips & tricks van BN’ers en downloadknoppen naar de app stores. Tot die tijd houdt npo.nl/groen je op de hoogte van alle groene ontwikkelingen.

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)