LogoPers

NPO investeert in audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

De Nederlandse Publieke Omroep wil de programma’s graag ook toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden en investeert daarvoor in audiodescriptie. Audiodescriptie bestaat uit begeleiding bij films en series, en helpt deze doelgroepen door gesproken beschrijvingen te beleven wat in beeld gebeurt. Via de app Watson is deze begeleiding synchroon met de uitzendingen te beluisteren, waar ook veel ouderen gebruik van maken. De NPO biedt voor het eerst audiodescriptie bij de nieuwe BNN-dramaserie Tessa die vanaf donderdag 26 november om 20.30 uur op NPO 1 te zien is. In 2016 volgen bij de NPO de 6 Telefilms voorzien van deze service.
19 november 2015

 

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt ontwikkelde de gratis app Watson, geschikt voor iOS en Android. Daarmee is deze app voor verreweg de meeste smartphones en tablets beschikbaar. Eenmaal geïnstalleerd kan de gebruiker een film of uitzending selecteren en vervolgens de audiodescriptie downloaden en starten als de film begint. Inmiddels is er een hele lijst filmtitels beschikbaar en daar komen nu televisieseries bij. Synchroon met de uitzending krijgt de gebruiker via gesproken omschrijvingen te horen wat er aan actie in beeld gebeurt.

Shula Rijxman (NPO): “Wij vinden het belangrijk om er voor alle Nederlanders te zijn, ook voor blinden en slechtzienden. Nu we met deze nieuwe techniek hen kunnen bedienen investeren we daar graag in. We hopen dat we hiermee onze videocontent voor hen beschikbaar krijgen zodat zij samen met ziende kijkers van onze kwalitatief hoogstaande dramaseries zoals Tessa kunnen genieten. Na de genoemde uitzendingen zal de NPO beoordelen of audiodescriptie voldoet en hoe we hiermee verder gaan.”

Meer over Tessa (BNN)

Meer over audiodescriptie https://nl.wikipedia.org/wiki/Audiodescriptie

Meer over Vereniging Bartiméus Sonneheerdt  http://www.steunbartimeus.nl/

Meer over de app Watson http://watsonapp.nl/

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)