LogoPers

NPO is erbij deze zomer

Van Pinkpop tot 75 jaar na D-Day, van het WK Voetbal vrouwen tot Pride Amsterdam: de NPO is erbij deze zomer. Naast verslagen van grote gebeurtenissen en evenementen zijn de komende zomermaanden ook tal van nieuwe programma’s én geliefde klassiekers te zien op de publieke tv-zenders en via NPO Start.
22 mei 2019

De NOS staat begin juni uitgebreid stil bij D-Day, waarmee in 1944 de bevrijding van West-Europa begon. Met verslaggevers, hedendaagse technieken én met historische beelden wordt in korte journaals het nieuws uit die tijd verteld en geduid alsof het nieuws van vandaag is.

Het Nederlandse elftal begint op 6 juni aan de finalereeks van de Nations League en de NPO zendt alle wedstrijden van Oranje uit. Een dag later start het WK vrouwenvoetbal, dat via de NOS integraal te volgen is, inclusief live wedstrijden, voor- en nabeschouwingen en elke dag een avonduitzending met experts.

Met verder nog onder meer de Vierdaagse van Nijmegen, Tour de France, Pride Amsterdam en verschillende festivals is de evenementenkalender van de publieke omroep goed gevuld deze zomer. Ook starten veel nieuwe programma’s, naast klassiekers als We zijn er bijna (Omroep MAX) en VPRO’s Zomergasten.

In Minister van Gehandicaptenzaken (KRO-NCRV) kiest Nederland een vertegenwoordiger van de bijna 2 miljoen gehandicapten in Nederland. Sophie Hilbrand bezoekt in Opstandelingen (BNNVARA) buurten of dorpen waar burgers zich slachtoffer voelen van bestuurlijk onrecht.

MAX vakantieman biedt reizigers die tegen problemen aanlopen de helpende hand. In Misdaadcollege (WNL) vertellen politie en justitie hoe ze geruchtmakende misdaadzaken wisten op te lossen. Tim den Besten ontvangt In Tim’s tent maar dan in een bungalow met sterren (VPRO) zes bijzondere gasten (o.a. Eva Jinek) die hij om verschillende redenen bewondert.

Op de avond van het Suikerfeest zendt de NTR De Ramadan Conference uit, een registratie van een comedyshow over de Ramadan met Najib Amhali, Anuar en Rayen Panday. Stine Jensen is te zien met een nieuwe reeks YES ik ben (Human).

In De machinekamer van Tom Dumoulin (PowNed) wordt de Nederlandse wielerheld gevolgd tijdens zijn voorbereidingen op Giro en Tour. Presentator Dwight van van de Vijver gaat in Boeien, terug naar de plantage (EO) op zoek naar het slavernijverleden van zijn voorouders in Suriname.

Een uitgebreid overzicht van de zomerprogrammering is hieronder te vinden. Neem voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewverzoeken s.v.p. contact op met de desbetreffende omroep.
 

Klik op de afbeelding om een korte trailer te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NPO 1: 

NOS Nederland Kiest: Het Stemmen (donderdag 23 mei, NPO 1, 20.30 uur) NOS
Op donderdag 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor het Europees Parlement. Op deze dag draait het vooral om de prognoses van de uitslag, met om 21:00 uur de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Presentatie: Simone Weimans. Wat stemt Nederland en hoe verhoudt zich dit tot de rest van Europa? Hoe groot is het vertrouwen in Nederland t.o.v. de EU? De definitieve uitslag volgt, als in alle EU-landen is gestemd, op zondag 26 mei in Nieuwsuur (NOS/NTR).

MAX vakantieman (vanaf maandag 27 mei, NPO 1, 20.30 uurMAX
In het programma staan wekelijks diverse dossiers centraal, waarin reizigers tegen problemen zijn aangelopen en waarbij ze voor een oplossing de hulp van de MAX vakantieman inroepen. Naast oplossingen voor consumentenproblemen biedt MAX vakantieman diverse tips voor de reizende Nederlander. Iedere week gaan verslaggevers op pad voor een reistest. Het programma neemt een kijkje bij de Nederlandse toeristische trekpleisters en in de rubriek ‘Beste Vakantieman’ worden vragen van kijkers beantwoord. Ook de befaamde landkaart keert terug: hoe goed is de topografische kennis van de vakantiegangers tegenwoordig? 

Misdaadcollege (vanaf dinsdag 28 mei, NPO 1, 21.25 uur) WNL
In Misdaadcollege vertellen politie en justitie hoe ze geruchtmakende misdaadzaken wisten op te lossen. Vanuit de koepelgevangenis in Arnhem en onder leiding van Rick Nieman geven de onderzoeksteams van de politie, de officier(en) van justitie, forensisch specialisten en andere betrokkenen openheid van zaken. Het aanwezige publiek kan vragen stellen over het verloop van het onderzoek. Met aandacht voor onder meer de Utrechtse serieverkrachter en de Jumbo-afperser die in Groningen bommen legde bij de supermarktketen.

Bevrijdingsjournaals D-Day (vanaf maandag 3 juni, NPO 1, aansluitend op het NOS Journaal van 20.00 uur) NOS
Op 6 juni 1944, D-Day, begon met de grootste amfibische operatie in de geschiedenis de bevrijding van West-Europa. De NOS wijdt er zes korte journaals aan. Met verslaggevers, hedendaagse technieken én met historische beelden wordt het nieuws van de periode rond D-Day verteld en geduid. Alsof het ’t nieuws van vandaag is. De presentatie is in handen van Herman van der Zandt.

75 Jaar na D-Day (woensdag 5 juni, NPO 1, 11.50 uur en donderdag 6 juni, NPO 2, 19.20 uur) NOS
De NOS doet rechtstreeks verslag van D-Day-herdenkingen aan beide zijden van Het Kanaal: op 5 juni vanuit het Britse Portsmouth, waar 75 jaar geleden de geallieerde troepen scheep gingen, en op 6 juni vanuit Frankrijk waar ze landden op de invasiestranden in Normandië. De ceremonie in Portsmouth wordt bijgewoond door onder anderen koningin Elizabeth, de Britse premier May, president Trump en premier Rutte. Een dag later is een verslag te zien van de herdenkingen in Normandië. Ook zijn er reportages en wordt ingegaan op het belang van D-Day voor de bevrijding van Nederland.

De Ramadan Conference (woensdag 5 juni, NPO 1, 20.30 uur) NTR
Op de avond van het Suikerfeest zendt NTR De Ramadan Conference uit, een registratie van de hilarische comedyshow over de ramadan. Najib Amhali, Anuar en Rayen Panday nodigen hierin het publiek uit om samen het vasten te breken. De mannen hebben nog anderhalf uur te gaan, voordat de zon ondergaat. Komische verhalen, improvisaties, sketches en herkenbare typetjes komen aan bod. Een hilarische show maar wel met de boodschap: ‘heb je naaste lief!’

Oranje in finalereeks Nations League (vanaf donderdag 6 juni, NPO 1, 20.30 uur) NOS 
Het Nederlands elftal speelt de finalereeks van de Nations League. Nederland neemt het in de halve finale op tegen Engeland. De wedstrijd is op donderdag 6 juni, aanvang 20.45 uur, te zien op NPO 1. De finalewedstrijd en/of de wedstrijd om de derde/vierde plaats is op zondag 9 juni. De NOS zendt alle wedstrijden van het Nederlands elftal live uit, alsook de finale – ongeacht of Oranje die heeft gehaald.

Detectivemaand (vanaf 6 juni, NPO 1 en NPO 2) KRO-NCRV
Tijdens de jaarlijks terugkerende KRO-NCRV Detectivemaand zijn elke woensdag tot en met zaterdag spannende Britse en Scandinavische detectives te zien op NPO 1 en 2. Nieuwe titels zijn de Zweedse serie The Hunters (Jägärna) en de Britse serie Strangers. Zie ook https://pers.kro-ncrv.nl/programmas/detectives/kro-ncrv-detectivemaand-spannende-britse-en-scandinavische-detectives-op-npo-1-en-2

WK Voetbal Vrouwen (vanaf vrijdag 7 juni, NPO 1, NPO 2 en NPO 3) NOS
Het WK vrouwenvoetbal is deze zomer bij de NOS te zien. Alle 52 wedstrijden zullen te zien zijn op NOS.nl en via de NOS-app en 31 wedstrijden worden live op televisie uitgezonden, via NPO 1, NPO 2 of NPO 3. Vijfentwintig voetbaldagen in precies een maand tijd. Bijna elke avond een voetbalwedstrijd, omlijst met nabeschouwingen, voorbeschouwingen en iedere dag een avonduitzending analisten en experts van het vrouwenvoetbal aan het woord.

Minister van Gehandicaptenzaken (maandag 17 juni, NPO 1, 21.20 uur) KRO-NCRV
Voor het eerst in de geschiedenis kiest Nederland de Minister van Gehandicaptenzaken. Deze persoon komt aan het hoofd te staan van een nieuw op te richten ministerie dat de belangen behartigt van bijna 2 miljoen Nederlanders met een beperking. Mensen die minder kans hebben op een baan, minder goed onderwijs kunnen genieten en minder sociale contacten hebben. Het is tijd om dat te veranderen. De presentatie van Minister van Gehandicaptenzaken is in handen van Lucille Werner en Anita Witzier.

De Wereld van Morgen (woensdag 26 juni, NPO 1, 20.30 uur) AVROTROS
Hoe ziet leven er in de toekomst uit? Laten we onze huizen 3D-printen? Bezorgen drones onze boodschappen? En gaan we met de vliegende auto naar ons werk of zijn onze banen door robots overgenomen? De Wereld van Morgen toont spraakmakende innovaties die niet eens zo heel lang meer op zich laten wachten. Daarnaast is er aandacht voor de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2019

Tour de France (vanaf zaterdag 6 juli, NPO 1) NOS
Al vijftig jaar (sinds 1969) zijn de NOS en de Tour de France aan elkaar verbonden. Ook dit jaar verslaat NOS Sport rechtstreeks en via alle platforms het grootste wielerevenement ter wereld. Alle etappes zijn rechtstreeks te volgen via NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en NPO Radio 1.

De Avondetappe (vanaf zaterdag 6 juli, NPO 1, rond 22.00 uur) NOS
Voor veel mensen is het pas zomer als De Avondetappe op televisie is. Iedere avond tussen tien en elf uur op NPO 1. En telkens vanaf een andere karakteristieke locatie. Aan tafel neemt Dione de Graaff de hoogtepunten van de dag door met wielerexperts en wieler- en/of Frankrijkfans. Verder wordt de etappe van die dag net even anders samengevat, zijn er reportages en live muziek.

Het Gevoel van de Vierdaagse (vanaf maandag 16 juli, NPO 1, 19.10 uur) KRO-NCRV
Fons de Poel en Sander de Kramer doen dagelijks verslag van de Nijmeegse Vierdaagse, het grootste wandelevenement van de wereld dat tienduizenden wandelaars en honderdduizenden toeschouwers op de been brengt.

Het echte leven in de dierentuin (vanaf zondag 16 juni, NPO 1, 21.20 uur) NTR
In de zesdelige serie Het echte leven in de dierentuin spelen dieren de hoofdrol. Kenmerkend voor het programma, dat is opgenomen in Ouwehands Dierenpark, is het unieke perspectief waaruit gefilmd wordt. Het leven van de dieren wordt dag en nacht door verborgen camera’s vastgelegd om de dieren goed te kunnen volgen en om te laten zien wat zich afspeelt in de dierentuin na sluitingstijd en op plekken waar je als bezoeker niet mag komen.

We zijn er Bijna! (vanaf maandag 22 juli, NPO 1, 21.15 uur) MAX
In het nieuwe seizoen van het populaire zomerprogramma van MAX reist een groep kampeerders dwars door de Balkan. Martine van Os volgt de groep tijdens hun tocht langs prachtige steden, vaak getekend door de geschiedenis en dwars door de ongerepte natuur.

Pride Amsterdam - Canal Parade (zaterdag 3 augustus, NPO 1, 13.10 uur) AVROTROS
Amsterdam kleurt roze tijdens de 23e editie van de Pride Amsterdam, met als hoogtepunt de wereldberoemde Canal Parade op zaterdag 3 augustus. AVROTROS brengt live verslag uit van deze parade op NPO 1. Rik van de Westelaken en Ellie Lust bespreken de passerende boten en geven een kleurrijke reportage van één van Nederlands grootste evenementen.

Denkend aan Holland (vanaf maandag 5 augustus, NPO 1, 22.15 uur) MAX
André van Duin en Janny van der Heijden laten ons land van een nieuwe kant zien: vanaf het water. Al varend vertellen ze meer over de natuur, de omgeving. Natuurlijk gaan André en Janny vooral ook veel van de boot áf, om de plekken te bezoeken waar het water hen brengt.

Aan 't zand (vanaf donderdag 8 augustus, NPO 1, 20.30 uur) MAX
In het nieuwe programma Aan ‘t zand worden deelnemers uitgedaagd de mooiste zandsculpturen te maken. Vervolgens worden deze kunstwerken beoordeeld door een deskundige jury. Wie maakt de allermooiste zandkunstwerken?

NPO 2:

2Doc: Een goede moslima (maandag 27 mei, NPO 2, 20.25 uur
KRO-NCRV
Frans Bromet en Yeter Akin, die samen eerder de film Eerwraak (HUMAN) maakten, onderzoeken de gevoeligheden en problemen waarvoor jonge moslima’s in de Nederlandse samenleving staan. Hoe navigeer je als jonge Islamitische vrouw in een samenleving waarvan de moraliteit haaks lijkt te staan op hoe je je volgens je eigen moslimgemeenschap hoort te gedragen. En hoe ga je om met de religieuze regels van de eigen gemeenschap?

Holland Festival (vanaf zaterdag 1 juni, NPO 2, 22.30 uur) NTR/VPRO
Nadia Moussaid doet in het televisieprogramma rondom het Holland Festival persoonlijk verslag van diverse voorstellingen. Op vier zaterdagavonden in juni volgt zij gasten uit de internationale wereld van theater, dans en muziek. Daarnaast bezoekt Thomas Erdbrink in Teheran de opera Turan Dohkt en gaat Bram Vermeulen naar het ‘Centre of the less good idea’ en spreekt daar William Kentridge.

Detectivenacht (zaterdag 1 juni, NPO 2, 22.55 uur) KRO-NCRV
Kijkers kunnen kiezen uit 4 series. De gekozen reeks wordt dan in een keer helemaal uitgezonden. Zie ook https://pers.kro-ncrv.nl/programmas/detectives/detectivenacht-bij-kro-ncrv-start-op-zaterdag-1-juni-om-2255-op-npo-2

2Doc: Jij bent mijn vriend (maandag 3 juni, NPO 2, 20.25 uurKRO-NCRV
Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in Jij bent mijn vriend de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Jij bent mijn vriend is een hartverwarmende documentaire, van de makers van De kinderen van juf Kiet, over het belang en de kracht van vriendschap.

De slag om Libanon (woensdag 5 en 12 juni, NPO 2, 20.25 uur) NTR
De slag om Libanon is een actueel tweeluik waarin Danny Ghosen de gespannen situatie in zijn moederland onder de loep neemt aan de hand van gesprekken met inwoners van het land dat hij zelf als 15-jarige ontvluchtte. Hoe was zijn leven verlopen als hij in Libanon was gebleven? Waarom lijkt Libanon als land te falen?

YES ik ben! (vanaf zondag 9 juni, NPO 2, 19.25 uur) Human
YES ik ben! is een filosofisch reisprogramma waarin Stine Jensen de kracht en keerzijde van positief denken onderzoekt. In de nieuwe serie ziet Jensen de invloed van coaches op onmogelijk geachte prestaties. In de Verenigde Staten probeert ze de stand van zaken rondom de medische wonderen van het placebo te doorgronden en verdiept ze zich in de kracht van het woord. Ook reist ze naar Scandinavië om de kunst en de waarde van het somberen te onderzoeken.

2Doc: Schapenheld (maandag 10 juni, NPO 2, 20.25 uurKRO-NCRV
Schaapherder Stijn trekt met zijn kudde van 500 schapen dagelijks over de Brabantse heide. De schaapherder lijkt een ideaal leven te leiden: een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leven in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Maar Stijn is afhankelijk van terreineigenaren die hem en zijn kudde steeds minder vaak inhuren om hun gebied te laten begrazen. Het wordt voor hem en zijn gezin steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

De Toren (vanaf zondag 16 juni, NPO 2, 21.10 uur) NTR
Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. Een stier met menselijke genen. Het eerstgevonden bewijs van de theorie van Darwin: het schedelkapje van de rechtop gaande aapmens. De Toren is een avontuurlijke zesdelige documentaireserie over de verhalen achter onze grootste natuurschatten. Presentatie: Marcel Musters.

Opstandelingen (vanaf woensdag 19 juni, NPO 2, 20.25 uur) BNNVARA
In het nieuwe programma Opstandelingen bezoekt Sophie Hilbrand buurten en dorpen waar bewoners zich het slachtoffer voelen van voortdurend bestuurlijk onrecht en in conflict zijn met het lokale bestuur of met elkaar. Elke aflevering draait om een lokaal conflict. Sophie probeert samen met de opstandelingen en bestuurders de kern van het probleem te ontrafelen. Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

Het Uur van de Wolf – Erwin Olaf (maandag 24 juni, NPO 2, 20.30 uur) NTR
In de documentaire Erwin Olaf – The Legacy stelt fotograaf Erwin Olaf zichzelf grote vragen: wat is de betekenis van zijn carrière geweest? Is zijn werk van waarde, en is dat in de toekomst ook nog zo? Is zijn kunstenaarschap van nut geweest? En daarmee zijn leven? De film gaat over de worsteling van een gevierd kunstenaar die op het toppunt van zijn roem – met pijn in zijn hart – de balans aan het opmaken is van een leven lang hard werken.

Boeien, terug naar de plantage (maandag 1 juli, NPO 2, 21.10 uur) EO
In Boeien, terug naar de plantage gaat presentator Dwight van van de Vijver op zoek naar het slavernijverleden van zijn voorouders in Suriname. In de hoop meer inzicht te krijgen in wie hij is, doet Dwight er alles aan om uit te zoeken hoe zijn familiegeschiedenis in elkaar steekt en welke rol de slavernij daarin speelt. Geholpen door de Surinaamse slavenregisters, die sinds kort toegankelijk zijn, ontdekt Dwight steeds meer over zijn familie.

Hollandse Zaken(vanaf donderdag 4 juli, NPO 2, 20.25 uur) MAX
In het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken worden maatschappelijke kwesties en dilemma’s bespreekbaar gemaakt. Feiten, meningen en emoties over dieperliggende thema’s die Nederland bezig houden, komen aan bod. Besproken door gewone Nederlanders, soms met de scherpte van een debat en in een betrokken gesprek waarin ieders verhaal tot zijn recht komt.

De machinekamer van Tom Dumoulin (vrijdag 5 juli, NPO 2, 21.00 uur) PowNed
In De machinekamer van Tom Dumoulin volgt PowNed de Nederlandse wielerheld en zijn ploeg tijdens de Giro en voorbereidingen voor de Tour de France. Van ploegarts tot mecanicien, van persoonlijk trainer tot voedingsdeskundige. Wat is de filosofie en welke innovaties worden er toegepast om het 28-jarige sporttalent zo goed mogelijk aan de start te laten verschijnen? Een unieke inkijk in de 125 man sterke organisatie, die niets aan het toeval overlaat en met militaire precisie alles in werk stelt om een topprestatie neer te zetten.

Detectivemaand (vanaf 6 juni, NPO 1 en NPO 2) KRO-NCRV
Tijdens de jaarlijks terugkerende KRO-NCRV Detectivemaand zijn elke woensdag tot en met zaterdag spannende Britse en Scandinavische detectives te zien op NPO 1 en 2. Nieuwe titels zijn de Zweedse serie The Hunters (Jägärna) en de Britse serie Strangers. Zie ook https://pers.kro-ncrv.nl/programmas/detectives/kro-ncrv-detectivemaand-spannende-britse-en-scandinavische-detectives-op-npo-1-en-2

Nationaal stressdebat (vanaf dinsdag 9 juli, NPO 2, 20.25 uur) MAX
Ons land gaat gebukt onder stress, veel stress. Van basisschoolleerlingen die te veel hooi op hun vork hebben tot hoogbejaarde mantelzorgers. Van naar perfectie strevende studenten tot overbelaste leerkrachten, agenten en verpleegkundigen. Werkdruk speelt veel Nederlanders parten. In combinatie met de neiging niets van het moderne leven te willen missen en altijd ‘aan’ te moeten staan, zijn hele volksstammen overspannen geraakt. Waarom lukt het ons niet tot rust te komen?

De smaak van Joël (vanaf vrijdag 12 juli, 21.10 uur, NPO 2) KRO-NCRV
Joël Broekaert neemt de kijkers mee in wereld van de kookprocessen. Hoe gaat gisten en rijpen er bijvoorbeeld aan toe en wat voor een invloed heeft dit op je eten? In 6 afleveringen bezoekt Joël wetenschappers, chefs en smaakmakers en reist hij af naar bijzondere plekken in de wereld waar iets unieks te leren valt over het chemische proces van die aflevering.

Chasing the Moon (vanaf maandag 15 juli, NPO 2, 22.45 uur) VPRO
Op 20 juli 1969 landde de Apollo 11 op de maan. Naar aanleiding daarvan zendt NPO 2 Chasing the Moon uit. Een zesdelige documentaireserie over de race naar de maan, vanaf het begin tot de monumentale voltooiing van de eerste maanlanding in 1969 en de tijd daarna. Regisseur Robert Stone laat het ruimtetijdperk zien in al zijn facetten: wetenschappelijke innovatie, politieke berekening, mediashow, visionaire impulsen en persoonlijk drama. De serie bevat nieuwe interviews met de astronauten Buzz Aldrin, Frank Borman en Bill Anders, de vermaarde futurist en theoretisch fysicus Freeman Dyson en Sergei Chroesjtsjov.

In Naam van het Volk (vanaf 16 juli, NPO 2, 21.10 uur) BNNVARA
We hebben het in Europa vaak over populisme. Over sterke leiders die beloven dat ze hun volk gaan bevrijden. Maar wat als zo’n bevrijder de macht krijgt en die niet meer uit handen geeft? Er is een continent waar de bevolking al tientallen jaren ervaring heeft met populistische leiders: Latijns-Amerika. In de nieuwe BNNVARA-documentaireserie ‘In Naam van het Volk’ reist Erik Dijkstra door dat continent. Hij portretteert een serie leiders, die beloofden hun volk te bevrijden. Hiermee wisten ze veel mensen te inspireren. Maar eenmaal aan de macht groeiden deze leiders vaak uit tot de nieuwe onderdrukkers.

Planeet Nigeria (vanaf 22 juli, NPO 2, 21.10 uur) BNNVARA
In de nieuwe BNNVARA-televisieserie Planeet Nigeria gaat de Brits-Nigeriaanse advocaat en comedian Ikenna Azuike (1979) op reis door het land van zijn vader. Ikenna, die al jarenlang in Nederland woont, is bekend van de satirische videoblogs ‘What’s Up Africa’. In 2014 werd hij door New African Magazine uitgeroepen tot één van de honderd meest invloedrijke Afrikanen. Ikenna emigreerde op 8-jarige leeftijd vanuit Nigeria, en wil zijn geboorteland nu leren kennen en doorgronden.

In de beste families (vanaf woensdag 24 juli, NPO 2, 21.10 uur) NTR
Deze zomer begint bij de NTR een nieuwe interviewserie van Coen Verbraak: In de beste families. In deze opvolger van de veelgeprezen serie Kijken in de ziel, praat Verbraak met zijn gasten over levensthema’s die ieder mens meemaakt. In de eerste serie worden broers en zussen geïnterviewd, over elkaar en over zichzelf. Een intrigerend en geladen thema, waarin vrijwel iedereen zich herkent. Want broers en zussen zijn degenen met wie je een leven lang te maken hebt, zonder dat je ze ooit hebt uitgekozen. Met alle liefde, haat, jaloezie en competitie van dien.

VPRO Zomergasten (vanaf zondag 28 juli, NPO 2, 20.15 uur) VPRO
Janine Abbring presenteert voor het derde seizoen op rij VPRO Zomergasten. Het avondvullende live-programma waarin gasten worden geïnterviewd over hun favoriete televisieavond is te zien op NPO 2 vanaf zondag 28 juli 2019. Het is het 32e jaar dat de VPRO Zomergasten maakt. Janine Abbring ziet enorm uit naar het nieuwe seizoen: ‘Ik sta te springen! Nou ja, niet te hard natuurlijk, zo is die camper ooit gezonken.’

America to Me (vanaf maandag 12 augustus, NPO 2, 22.45 uur) VPRO
In de tiendelige documentaireserie America to Me volgt filmmaker Steve James twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een buitenwijk van Chicago. De school is een etnische, economische en culturele smeltkroes; de Amerikaanse maatschappij in het klein. Leerlingen, hun familie en het docentenkorps vertellen over de barrières waarmee hedendaagse tieners te maken krijgen.

NPO 3:

Veemarkt (maandag 27 mei, NPO 3, 21.15 uur) PowNed

Het lijkt eenvoudiger dan ooit om een man te scoren. Waar je vroeger kon kiezen tussen twee mensen in je dorp, trek je nu gewoon een blik mannen open door één blik op je telefoon te werpen. Liggen liefde en geluk écht voor het oprapen of is daten inmiddels verworden tot een platte veemarkt van oppervlakkige hook-ups en snelle seks? PowNed-redactrice Vera Verzijl, op zoek naar haar prins op het witte paard, duikt samen met Charlotte Pieters in de wereld van de datingapps en zoekt het uit!

De Top 50 van 50 jaar Pinkpop (zondag 2 juni, NPO 3, 21.15 uur) NTR/BNNVARA/VPRO
Wordt het de duik in het publiek van Eddie Vedder, de donkere wolken boven Metallica of de monumentale versie van God is a DJ van Faithless? De Top 50 van 50 jaar Pinkpop, samengesteld door de kijkers zelf, laat het Limburgse festival in al zijn verscheidenheid zien, doorspekt met reportages, interviews, onvergetelijke momenten en heel veel goede muziek.

Pinkpop 2019 (zondag 9 en maandag 10 juni, NPO 3, zondag 23.00 uur, maandag 19.25 uur) NTR/BNNVARA/VPRO
Op 9 en 10 juni nemen Eric Corton, Eva Cleven en Frank van der Lende de kijker mee op het festival in Pinkpop 2019 Live! Tijdens het festival zelf is Pinkpop live te volgen op NPO 2 extra. In aanloop naar het festival zie je t/m 7 juni op NPO 2 extra elke dag om 23:00 uur een Pinkpopconcert uit het archief van de publieke omroep in 50 jaar Pinkpop. Deze 50 concerten zijn tot het festival allemaal terug te zien op NPO Start.

WK Basketbal 3x3 (vanaf dinsdag 18 juni, NPO 3, 19.25 uur) NOS
Van 18 tot en met 23 juni is het Museumplein in Amsterdam het decor van het WK Basketball 3x3. Deze populaire urbansport, waar snelheid en behendigheid centraal staan, maakt zijn opwachting op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De NOS is er de hele week bij en zendt zowel de wedstrijden van de Nederlandse mannen als vrouwenbasketballers live uit. Van dinsdag tot zaterdag van 19.25 – 19.50 uur op NPO 3 iedere dag een wedstrijd van het Nederlandse team.

The Big Audition (vanaf zondag 30 juni, NPO 3, 20.15 uur) NTR
In The Big Audition zien we hoe mensen auditie doen en op creatieve wijze solliciteren naar uiteenlopende banen. Van presentator tot gekostumeerde museumgids en van vlogger tot ambachtsman/vrouw of zanger in een gospelkoor.

Killing Eve 2 (vanaf zondag 30 juni, NPO 3, 21.55 uur) BNNVARA
De hitserie Killing Eve krijgt een tweede seizoen. Opnieuw staan Eve en Villanelle tegenover elkaar als spelers in een kat-en-muisspel. Vele oude bekenden en nieuwe onnavolgbare intriges zorgen er alleen maar voor dat hun curieuze relatie verder versterkt wordt, terwijl ze elkaar ondertussen voortdurend naar het leven staan. Eve raakt daarbij steeds verder verstrikt in de problemen rond haar dubbelleven.

Tims^tent maar dan in een bungalow met sterren (vanaf zondag 30 juni, NPO 3 en npo3.nl, 22.45 uur) VPRO
In Tims^tent maar dan in een bungalow met sterren ontvangt Tim den Besten zes bijzondere gasten (o.a. Eva Jinek) die Tim om verschillende redenen bewondert. En hoe leer je mensen beter kennen dan een dagje met ze door te brengen in en rondom je bungalow?

Foodweken (vanaf donderdag 4 juli, NPO 3) KRO-NCRV

Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis (vanaf donderdag 4 juli, NPO 3, 20.25 uur) KRO-NCRV

Over de geschiedenis van ons eten blijken we maar bar weinig te weten. De Keuringsdienst van Waarde keert opnieuw terug naar de basis, naar de herkomst van ons voedsel. Want hoe zijn bepaalde producten eigenlijk op onze menukaart terechtgekomen? Waarom zijn bijvoorbeeld smaken als vanille, mokka en kerrie zo populair in Nederland en waar komen ze vandaan? Keuringsdienst van Waarde gaat terug naar de basis en zoekt het uit.

Themaweek rond Gaypride (vanaf maandag 29 juli, NPO 3), diverse omroepen

Lowlands (zaterdag 17 en 24 augustus, NPO 2, rond 22.30 uur) VPRO

Eva Koreman, Sagid Carter en Tim den Besten doen op twee zaterdagavonden verslag van Lowlands vanuit Biddinghuizen. Zij gidsen de kijkers langs de muzikale hoogtepunten, nieuwe ontdekkingen en het ongeremde festivalleven. Met onder andere muziek van Billie Eilish, Tame Impala, Twenty One Pilots, A$AP Rocky, The National, Ronnie Flex, New Order en Donnie.

EK Hockey (vanaf 18 augustus, NPO 1 en 2) NOS
De NOS-schijnwerpers zijn in augustus gericht op de Nederlandse hockeyers. De Oranjedames en -heren strijden van zaterdag 18 tot en met zondag 25 augustus in Antwerpen om het Europees kampioenschap. De NOS is er dagelijks bij met live-uitzendingen van het EK.

Grenslanders (vanaf zondag 25 augustus, NPO 3, 20.15 uur) AVROTROS
In de afgelegen grensstreek tussen Nederland en Vlaanderen wordt aan Vlaamse zijde een mysterieus dolend meisje gevonden. Terwijl de charmante, maar nonchalante Belgische gerechtspsychiater Bert Dewulf (Koen de Bouw) zich het lot aantrekt van het zwaar getraumatiseerde meisje, onderzoekt Tara Dessel (Jasmine Sendar) een Nederlandse politie-inspecteur, een bloederige schietpartij op een plezierjacht. Al snel blijkt er een verband tussen beide zaken. Het meisje wordt opgejaagd door een meedogenloze bende mensenhandelaars aan wie ze was ontsnapt. Wanneer Tara en Bert zich samen in de zaak vastbijten, ontdekken ze dat Grenslanders al eeuwenlang op hun eigen manier omgaan met vreemdelingen… Overige cast: o.a. Fedja van Huêt, Monic Hendrickx, Robin Boissevain en Frank Lammers. Regie: Erik de Bruyn.
 

NPO Start Plus:

Killing Eve 2 (vanaf 30 juni helemaal op NPO Start Plus – serie 1 is ook nog steeds beschikbaar – en wekelijks op NPO Start en NPO 3) BNNVARA
 
Eve is ontslagen en weet niet of Villanelle nog leeft. Nog voor ze echter thuis aankomt om uit te rusten, wordt ze alweer om duistere redenen opgeroepen door MI5. Het kat-en-muis-spel gaat verder als er verdacht veel moorden worden gepleegd in een klein gebied. Villanelle leeft namelijk nog en werkt als freelancer verder met haar speciale talent.

Chasing the moon (vanaf 15 juli helemaal op NPO Start Plus en dagelijks op NPO Start en NPO 2, 22.45 uur) VPRO
‘One small step for man, one giant leap for mankind.’ Deze documentaireserie onthult met nog nooit vertoond materiaal de vele pogingen van NASA om naar de maan te gaan. De documentairereeks geeft een inkijkje in wetenschappelijke ontwikkelingen, politieke spelletjes, het mediacircus en persoonlijke drama’s. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de Apollo 11 op de maan landde.

The Clinton Affair (vanaf 29 juli helemaal op NPO Start Plus en dagelijks op NPO Start en NPO 2, 22.45 uur) VPRO
‘I did not have sexual relations with that woman.’ In The Clinton Affair komen alle schandalen rond president Bill Clinton langs, zo ook de de gebeurtenissen met Monica Lewinsky die leidden tot de impeachmentprocedure. De documentaireserie onthult met exclusieve interviews en archiefmateriaal de blijvende invloed die het schandaal had op de Verenigde Staten.

Grenslanders (vanaf 25 augustus helemaal op NPO Start Plus en wekelijks op NPO Start enNPO 3, 20.15 uur) AVROTROS
In de afgelegen grensstreek tussen Nederland en Vlaanderen wordt aan Vlaamse zijde een mysterieus dolend meisje gevonden. Terwijl de charmante, maar nonchalante Belgische gerechtspsychiater Bert Dewulf (Koen de Bouw) zich het lot aantrekt van het zwaar getraumatiseerde meisje, onderzoekt Tara Dessel (Jasmine Sendar) een Nederlandse politie-inspecteur, een bloederige schietpartij op een plezierjacht. Al snel blijkt er een verband tussen beide zaken. Het meisje wordt opgejaagd door een meedogenloze bende mensenhandelaars aan wie ze was ontsnapt. Wanneer Tara en Bert zich samen in de zaak vastbijten, ontdekken ze dat Grenslanders al eeuwenlang op hun eigen manier omgaan met vreemdelingen… Overige cast: o.a. Fedja van Huêt, Monic Hendrickx, Robin Boissevain en Frank Lammers. Regie: Erik de Bruyn.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)