LogoPers

NPO Radio 4 in het teken van 80ste verjaardag Philip Glass

Op 31 januari viert Philip Glass zijn 80e verjaardag. Daarom staat NPO Radio 4 deze weken in het teken van de minimal music van de Amerikaanse componist. De muziek van Glass is onverminderd populair, dat bleek recent nog met zijn optredens op bijvoorbeeld Lowlands en het Amsterdam Dance Event.
25 januari 2017

Deze weken zijn er ook diverse concerten in Nederland gepland rond de 80e verjaardag van Philip Glass. Twee daarvan zendt het Avondconcert (MAX) uit op NPO Radio 4: op 26 januari het concert van het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra rechtstreeks vanuit de Grote Kerk in Enschede en op 31 januari de opname van het concert Philip Glass & Steve Reich - 80th Birthday van het Noord Nederlands Orkest dat op 20 januari jl. is opgenomen.

Naar aanleiding van Glass is de Nederlandse componist en musicoloog Anthony Fiumara aanstaande zaterdag te horen in het programma Matinee Café (NTR).

Spotifylijst
Op de verjaardag van Philip Glass vraagt NPO Radio 4 z’n luisteraars om mee te bouwen aan de Philip Glass 80 Spotifylijst. Een lijst met hun eigen favoriete muziek van Philip Glass. Elk uur wordt er een favoriete track gedraaid op NPO Radio 4. Daarnaast klinkt er tussen 09.00 -12.00 live muziek in De Klassieken (AVROTROS) van de winnaar van de NPO Radio 4 Prijs pianist Jeroen van Veen.

Harpiste Lavinia Meijer is aankomende week elke werkdag rond 15.00 uur te horen in het programma Muziekwijzer (MAX). Lavinia Meijer is al een tijd lang één van de grootste pleitbezorgers van de muziek van Philip Glass. Meijer en Glass zijn inmiddels goed bevriend en Lavinia is in New York om de verjaardag van Glass te vieren.

Ook is er op 31 januari in Podium (NTR) aandacht voor het levensverhaal van Philip Glass die tijdens zijn moeizame start als componist ook als taxichauffeur in New York werkzaam was. Zo zijn er fragmenten te horen uit de documentaire Philip Glass: Taxi Driver die recent de Prix Europa voor het Beste Europese Radio muziekprogramma won.

Op radio4.nl/philipglass80 staat een uitgebreid portret van Philip Glass met unieke concertopnames uit het omroeparchief.

Philip Glass
De ijzersterke, hypnotiserende muziek van Philip Glass varieert van heel verstild tot uiterst manisch. In de 50 jaar dat hij werkzaam is als componist, schrijft hij meer dan twintig kleinere en grote opera’s, acht symfonieën, twee pianoconcerten en concerten voor piano, viool, timpaan en saxofoonkwartet en orkest.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)