LogoPers

NPO Radio 4 presenteert Zing mee: De Nieuwe Wereld

NPO Radio 4 staat dit voorjaar uitgebreid stil bij de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden. Als onderdeel daarvan biedt de klassieke muziekzender iedereen vanaf maandag 17 februari de gelegenheid om deel te nemen aan Zing mee: De Nieuwe Wereld.
17 februari 2020

Koren en zangers in heel Nederland zijn van harte welkom om in de aanloop naar 4 en 5 mei een door NPO Radio 4 gemaakt vocaal arrangement uit te voeren van het Largo uit de 9e Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze orkestmuziek die hen was bijgebleven te gaan zingen, zonder woorden.


Dat stemmenorkest zong in het kamp onder meer het Largo uit de 9e Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Antonín Dvořák. De muziek bood de vrouwen op Sumatra troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding biedt NPO Radio 4 een arrangement aan van dat Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor bestaande uit sopraan, alt, tenor en bas.


“Dit project is een ode aan de vrijheid, voor en door iedereen die van zingen houdt. Doe mee, sluit je aan en samen vormen we misschien wel het grootste koor van Nederland om zo in vrijheid te zingen”, zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4.


Bij deze speciaal gemaakte bewerking hoort bladmuziek die vanaf 17 februari gratis is te downloaden via www.nporadio4.nl/zingmee. Verder is een professionele opname van het arrangement beschikbaar, net als meezingversies waarin steeds een andere stem is uitgelicht. De opnames van het arrangement zijn ingezongen door het Groot Omroepkoor.


Zing Mee: De Nieuwe Wereld is een initiatief van NPO Radio 4 in het kader van 75 jaar vrijheid, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Leo Smit Stichting en de Stichting Omroep Muziek.


Meer informatie over 75 jaar bevrijding op NPO Radio 4 is te vinden via https://www.nporadio4.nl/75jaarbevrijding.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)