LogoPers

NPO start in 2014 met extra gemistdienst NPO Plus

Extra aanbod, hoge kwaliteit, met minder reclame terugkijken naast gratis NPO Uitzending Gemist. Vanaf begin 2014 kan de kijker meer programma’s van de publieke omroep een jaar lang in hoge kwaliteit online terugzien met minder reclame.
12 november 2013

De NPO heeft besloten om te starten met een proef van een jaar met de extra gemistdienst NPO Plus. Het publiek kan zich daar vanaf begin volgend jaar op abonneren. 
Voordelen van deze dienst:

  • NPO Plus biedt meer programma’s, die nu niet of slechts enkele weken lang te zien zijn vanwege rechten en kosten. Voorbeelden hiervan zijn De Prooi, Feuten en Flikken Maastricht.
  • Straks kunnen daarnaast aangekochte topdocumentaires als BBC’s natuurdocumentaire Africa,Frozen Planet en Earthflight  en Louis Theroux en  Michael Palin, en series als Midsomer Murders, Wallander, Banks en Scott and Bailey, via NPO Plus teruggekeken worden.
  • Ook voor kinderen biedt NPO Plus extra programma’s bekend van Zapp en Zappelin zoals Buurman en Buurman, Pingu, De Dodelijkste 60, Bob de Bouwer en Sarah en Eend.
  • Bovendien biedt NPO Plus tientallen buitenlandse films aan die eerder te zien waren bij de publieke omroep, maar niet te vinden zijn op Uitzending Gemist. Vanaf de start zijn films beschikbaar als Slumdog Millionaire en The Artist. Later in 2014 zullen nog opvallende titels volgen als Intouchables, Midnight in Paris en Jagten.

De extra dienst NPO Plus bevat niet alleen meer programma’s dan gratis NPO Uitzending Gemist. De plusdienst biedt een beduidend betere beeld- en geluidskwaliteit geschikt voor het kijken op (smart-)televisie in de huiskamer. 

 
Achtergrond: verkenning afgerond
De NPO kondigde op 20 juni aan om de mogelijkheid van een kostendekkende gemistdienst naast gratis NPO Uitzending Gemist te verkennen. Hieruit blijkt dat deze dienst goed aansluit bij de behoeftes van het veranderende kijkgedrag van het publiek. Mensen kijken steeds vaker programma’s terug via internet die eerder op televisie te zien waren. Daarnaast is in de afgelopen vier maanden met betrokken partijen gesproken en is gekeken naar technische vereisten.
De NPO besluit om begin 2014 een pilot te starten die in ieder geval een jaar gaat lopen. Als de pilot goed verloopt dan zal er na evaluatie een aanvraag ingediend worden bij de staatssecretaris van OCW en bij goedkeuring worden voortgezet in 2015 en verder. In de komende maanden wordt de service verder uitgewerkt en zullen er mededelingen volgen over bijvoorbeeld prijsstelling en het nadere video-aanbod.

Kosten voor auteursrechten afdekken
De NPO wil dit kostendekkend aanbieden als een terugkijkservice, waarmee auteursrechten gefinancierd kunnen worden. De opbrengsten worden na aftrek technische kosten doorgegeven aan rechthebbenden binnen en buiten het omroepbestel.  Daarmee komen extra middelen beschikbaar voor makers en producenten.
De extra programma’s, de hogere beeldkwaliteit met minder reclame gratis in Uitzending Gemist aanbieden is vanwege de hoge kosten niet mogelijk. Daarom besluit de NPO de kijker zelf te laten kiezen om wel of niet voor het extra aanbod en de extra kwaliteit te betalen. De staatssecretaris van OCW is vandaag per brief op de hoogte gebracht van de voortgang van NPO Plus.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)