LogoPers

NPO verrast ook deze bijzondere zomer met veel nieuwe programma’s

Hoewel deze zomer door veel Nederlanders anders beleefd wordt dan oorspronkelijk bedacht, zijn de komende maanden op de publieke tv-zenders en NPO Start tal van nieuwe programma’s en publieksfavorieten te zien. Ook wordt er eer betoond aan de evenementen die deze zomer niet of anders plaatsvinden en wordt er stilgestaan bij de val van Srebrenica, 25 jaar geleden.

16 juni 2020

Hoewel deze zomer door veel Nederlanders anders beleefd wordt dan oorspronkelijk bedacht, zijn de komende maanden op de publieke tv-zenders en NPO Start tal van nieuwe programma’s en publieksfavorieten te zien. Ook wordt er eer betoond aan de evenementen die deze zomer niet of anders plaatsvinden en wordt er stilgestaan bij de val van Srebrenica, 25 jaar geleden.

 

Op NPO 1 staan in de speciale serie Een Huis Vol in quarantaine (KRO-NCRV) vijf bijzondere, grote gezinnen centraal en zien we hoe zij zich redden in deze tijd. Joris Linssen spreekt in een nieuw seizoen Hello Goodbye (KRO-NCRV) weer spontaan mensen op Schiphol aan die iemand ophalen of wegbrengen. Dit levert in quarantainetijd onverwachte verhalen op. In MAX vakantieman (MAX) staan actuele reisdossiers centraal in coronatijd. Daarnaast zijn er nieuwe seizoenen van Het mooiste meisje van de klas (AVROTROS, NPO 1) en De slimste mens (KRO-NCRV, NPO 2).

 

Ook wordt er stilgestaan bij de grote evenementen die dit jaar niet of anders door kunnen gaan, waaronder Pinkpop (NTR/BNNVARA/VPRO, NPO 3), het Prinsengrachtconcert (AVROTROS, NPO 2), Concert at Sea (AVROTROS, NPO 3), SAIL (NOS, NPO 1) en Pride Amsterdam (AVROTROS, NPO 3).

 

Deze zomer is talkshow Op1 (BNNVARA/EO/MAX/WNL/VPRO) vijf avonden per week te zien op NPO 1, onder andere met nieuwe duo’s Nadia Moussaid & Pieter van der Wielen (VPRO) en Margje Fikse & Kefah Allush (EO). In Mijn Sportzomer (NOS, NPO 1) ontvangen Dione de Graaff en Tom Egbers om en om twee prominente gasten die aan de hand van beelden hun favoriete sportzomer samenstellen. Op NPO 3 wordt in Makkelijk Scoren: Studio Afgelast (VPRO) de sportwereld in coronatijd op satirische wijze besproken en krijgt Nederland de leukste sportzomer die nooit is geweest. Op NPO 2 wordt stilgestaan bij de val van Srebrenica, dit jaar 25 jaar geleden.

 

Nieuw Nederlands drama is deze zomer ook te zien met het tweede seizoen van Papadag (AVROTROS, NPO 3) en nieuwe serie Commando’s (AVROTROS, NPO 3), een bloedstollende thrillerserie waarin mysterieuze doden vallen die verband lijken te houden met een special forces missie.

 

Op NPO Zapp wordt een bijzonder schooljaar afgesloten in De Nationale Schooltoets (KRO-NCRV) waarin kinderen het opnemen tegen hun ouders/verzorgers met officiële schooltoetsvragen. De allerkleinsten kunnen kijken naar een nieuw seizoen van De Wereld van Zappelin (AVROTROS), een feestelijk programma voor kleuters met bekende kinderliedjes, verhaaltjes, spelletjes en nog veel meer.

Een uitgebreid overzicht van de zomerprogrammering is hieronder te vinden. Neem voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewverzoeken contact op met de desbetreffende omroep.

NPO 1

Op1 (elke werkdag, NPO 1, 22.20 uur) BNNVARA/EO/MAX/WNL/VPRO

De talkshow Op1 is in juli en augustus vijf avonden per week te zien op NPO 1. Het programma wordt vanaf maandag 6 juli elke werkdag uitgezonden op het vertrouwde tijdstip van circa 22.20 uur. Nieuw zijn de duo’s Nadia Moussaid & Pieter van der Wielen (VPRO) en Margje Fikse & Kefah Allush (EO).

 

EenVandaag (elke dag, NPO 1, 18.15 uur) AVROTROS

EenVandaag helpt het nieuws te duiden; op tv, radio en online. De actualiteitenrubriek van AVROTROS analyseert nieuwsontwikkelingen op een duidelijke manier, die dicht bij de mensen staat. In EenVandaag komen niet alleen deskundigen aan het woord, maar juist ook mensen die direct bij het nieuws betrokken zijn. Onderwerpen uit het hart van de samenleving. Naast algemene onderwerpen uit binnen- en buitenland, gaat speciale aandacht uit naar politiek, economie, veiligheid, gezondheid en cultuur. 

 

Het echte leven in de dierentuin (vanaf zaterdag 6 juni, NPO 1, 20.30 uur) NTR

Reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya en hun jong schitteren als de grote sterren in deze tweede reeks van Het echte leven in de dierentuin, opgenomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Kenmerkend voor de serie is het unieke perspectief waaruit gefilmd wordt. Het leven van de dieren wordt dag en nacht vastgelegd met talloze verborgen camera's om de dieren goed te volgen en om te laten zien wat zich afspeelt in de dierentuin na sluitingstijd en op plekken waar je als bezoeker niet mag komen.

 

MAX vakantieman (vanaf maandag 8 juni, NPO 1, 20.30 uur) MAX
Er staat ons een vakantieseizoen te wachten met hoop op nieuwe mogelijkheden, maar ook met veel onzekerheid. Genoeg reden voor een gloednieuwe reeks van MAX vakantieman. Wekelijks staan reisdossiers centraal, waarin reizigers tegen problemen zijn aangelopen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen springt op de bres voor gedupeerden. Ze wijst kijkers op hun rechten en komt met nieuws uit de reisbranche, die een extra onzekere tijd doormaakt. Vinden we nieuwe creatieve mogelijkheden, zoals even ontspannen in eigen land? Kunnen we straks toch weer op vakantie naar het buitenland, en zo ja hoe? En hoe ziet een anderhalve-meter-vakantie eruit? Er zijn ook zorgen: wat als je bijvoorbeeld al een aanbetaling hebt gedaan, maar door het coronavirus niet in het vliegtuig, de auto of trein kunt stappen naar de beoogde vakantiebestemming?

 

Het filosofisch kwintet (vanaf 21 juni, NPO 1, 12.05 uur) Human

In zijn tiende seizoen neemt Het filosofisch kwintet manipulatie, beïnvloeding en waarheid onder de loep op het gebied van politiek, wetenschap, commercie en ons eigen leven. In Het filosofisch kwintet is luisteren even belangrijk als spreken, en is doorgronden het motto, en niet het twistgesprek. In een filosofisch gesprek van ruim vijftig minuten onderzoekt presentator Clairy Polak samen met haar vier gasten het thema Macht, Media en Manipulatie.

 

The Great British Bake Off  (vanaf zondag 21 juni, NPO 1, 20.30 uur) MAX

MAX zendt seizoen 10 van The Great British Bake Off uit! Met presentatoren Noel Fielding en Sandi Toksvig en juryleden Paul Hollywood en Prue Leith. De populaire Britse tv-serie is terug met een nieuwe lading amateurbakkers, die elke week racen tegen de klok om een signatuuropdracht, een technische opdracht en een spektakelstuk te creëren. 

 

The Great British Sewing Bee  (vanaf zondag 21 juni, NPO 1, 21.30 uur) MAX
In het nieuwe programma The Great British Sewing Bee gaan tien hobbykleermakers de strijd met elkaar aan en zorgen zij met hun meesterlijke kledingstukken acht weken lang voor atelierplezier. De vakkundige juryleden Patrick Grant en Esme Young nemen elke steek onder de loep. Presentator Joe Lycett steekt de kandidaten een hart onder de riem.

 

Het mooiste meisje van de klas (vanaf 22 juni, NPO 1, 21.20 uur) AVROTROS

In vijf nieuwe afleveringen gaat Jaap Jongbloed weer op zoek naar dat onbereikbare meisje uit de klas op wie alle jongens verliefd waren. Ze was het voorbeeld voor de meiden in haar omgeving. Wat maakte haar zo speciaal en wie kreeg haar eerste zoen? Maar ook: hoe zijn ze terechtgekomen, wat is er met hen gebeurd, hebben ze nog contact met vroegere klasgenoten en was hun schoonheid een garantie voor succes? Zijn de verwachtingen, die men over haar had, uitgekomen of heeft haar leven een verrassende wending genomen? Aan het woord komen oud-klasgenoten, leraren en iedereen die toen en daarna een belangrijke rol in haar leven heeft gespeeld. Boeiende verhalen vol herkenning met een vleugje nostalgie over schoonheid en keuzes in het leven.

 

Detectives: Detective Van der Valk (vanaf woensdag 24 juni, NPO 1, 20.35 uur + volledig te zien op NPO Plus) KRO-NCRV
Commissaris Van der Valk lost in elke aflevering een nieuw misdrijf op, daarbij bijgestaan door zijn trouwe medewerkers: inspecteur Lucienne Hassell, internetexpert Job Cloovers en sergeant Brad de Vries. Ook hun privéleven komt aan bod en blijkt soms nauwer verweven met hun werk dan ze zelf hadden kunnen vermoeden.

 

Herdenking Slavernijverleden (woensdag 1 juli, NPO 1, 13.00 uur; NPO 2, 19.05 uur) NOS

Twee uitzendingen (’s middags live) over de Nationale Herdenking Slavernijverleden, die plaatsvindt in het Oosterpark in Amsterdam met toespraken en kransleggingen. Dit jaar vanwege de coronamaatregelen zonder publiek. Presentatie: Simone Weimans.

 

Op Vrijdag (vanaf vrijdag 3 juli, NPO 1, 21.25 uur) BNNVARA

Renze Klamer presenteert Op Vrijdag, de talkshow die anders is dan andere praatprogramma's. In elke aflevering zitten twee bekende hoofdgasten, die samen een verrassende combinatie vormen. Het programma gaat voorbij aan de actualiteit en draait om anekdotische verhalen. De gasten praten over hun guilty pleasures en delen hun verborgen talenten, en er is ruimte om een spelletje te spelen.

 

Hard Spel (vanaf zaterdag 4 juli, NPO 1, 21.20 uur) BNNVARA

Een nieuwe humoristische kennisquiz waarin vier kandidaten alles moeten weten van hun eigen specialisme, dat van hun tegenstanders én die van de presentator. En of dat nog niet nog niet hard genoeg is krijgen ze er ook nog allerlei algemene vragen tussendoor. In een laatste spannende finale nemen de twee beste spelers het tegen elkaar op voor de onverwoestbare Hard Spel Bokaal.

 

De Wereld Spoelt Terug (vanaf maandag 6 juli, NPO 1, 19.00 uur) BNNVARA

De Wereld Spoelt Terug laat het beste van muziek uit 15 jaar De Wereld Draait Door zien. Vijf afleveringen over Nederlandstalige muziek, muziekspecials, bands en artiesten uit pop- en rockstad nummer één: Den Haag, het songfestival en muzikale samenwerkingen. Ilse de Lange, Duncan Laurence, Lee Towers en nog vele anderen artiesten komen voorbij.

 

De 100 (maandag 6 juli, NPO 1, 20.30 uur) EO

In het nieuwe EO-programma ‘De 100’ volgt Bert van Leeuwen een jaar lang een groep mensen die wachten op hun donor. Met de nieuwe donorwet, die op 1 juli van kracht gaat, is er hoop op meer orgaandonoren in ons land. De deelnemers wachten soms al jaren op een geschikte donor. In de startaflevering op 6 juli komen de mensen voor het eerst bij elkaar en vertellen ze hun verhaal. Hoe wordt hun leven beïnvloedt door het wachten? Wat is de impact daarvan op hun partner of gezinsleden? Bert spreekt de deelnemers bij deze gezamenlijke start, vol aangrijpende en hoopvolle verhalen.

 

S.P.E.L.show (vanaf dinsdag 7 juli, NPO 1, 21.25 uur) BNNVARA

In het derde seizoen van de BNNVARA-taalquiz ‘De S.P.E.L.show’ onder leiding van Astrid Joosten nemen drie Bekende Nederlanders het weer op tegen een alfabet van onbekende Nederlanders. Het draait allemaal om taalkennis: wie is het best in spelling, spreekwoorden en grammatica? Na drie rondes neemt de beste speler van het alfabet het in de finale op tegen de beste speler onder de prominenten. 

 

Het Beste van Heel Holland Bakt  (vanaf woensdag 8 juli, NPO 1, 20.30 uur) MAX

Deze zomer hoef je niet naar buiten om te bakken. Omroep MAX zendt namelijk Het Beste van Heel Holland Bakt uit. In deze compilatie-afleveringen blikken we terug op de afgelopen seizoenen van Heel Holland Bakt. Niet alleen maar oude koek, want als kers op de taart zijn ook niet eerder vertoonde beelden van Janny, Robèrt en André te zien. Vanaf woensdag 8 juli elke week om 20.30 uur op NPO 1 te zien.

 

NOS Mijn Sportzomer (zaterdag 11 juli, NPO 1, 22.15 uur) NOS

In het nieuwe televisieprogramma Mijn Sportzomer stellen inspirerende gasten aan de hand van sportbeelden hun favoriete sportzomer samen. Presentatoren Dione de Graaff en Tom Egbers ontvangen – om en om -  twee prominente gasten in hun zomerse studio. Deze gasten delen een gemeenschappelijke liefde voor de sport of ze waren deze sportzomer in een andere hoedanigheid te zien geweest. Sportbeelden met vreugde en verdriet, winst en verlies en herkenning en verrassing. Mijn Sportzomer wordt een heerlijke avond samen sport kijken.

 

Andere Tijden Sport (vanaf zondag 12 juli, NPO 1, 22.15 uur) NOS/NTR

De zomerserie van Andere Tijden Sport. Zes gloednieuwe afleveringen op de zondagavond. De eerste aflevering is een ode aan NOS Radio Tour de France, dat dit jaar 50 jaar bestaat. De andere afleveringen zijn gewijd aan de wielrenner Jan Raas,  de relatie van Anky van Grunsven met haar vader en de lange reis van judoka Mark Huizinga. Ook zijn er twee voetbalverhalen: een over trainer Ernst Happel en de ander over hoe Oranje kleur kreeg: van Mijnals tot Memphis.

 

Een Huis Vol in quarantaine (vanaf maandag 13 juli, NPO 1, 19.00 uur) KRO-NCRV

Op maandag 13 juli start het tiene seizoen van Een Huis Vol, de succesvolle serie over het dagelijks leven in een groot gezin. In deze zomerspecial: Een Huis Vol in quarantaine zien we hoe de gezinnen zich redden in deze tijd. Naast de drie gezinnen uit vorig seizoen maken we deze serie opnieuw kennis met twee oudgediende families uit eerdere seizoenen van Een Huis Vol: de familie Baumgard uit Den Haag en de familie Quaedackers uit Heerlen.

 

Quiz met Ballen (vanaf donderdag 16 juli, NPO 1, 21.25 uur) BNNVARA

Toch een EK Voetbal deze zomer? Nou en of! In ‘Quiz met Ballen’ strijden zes teams, bestaande uit oud-voetballers, cabaretiers en andere bekende Oranjefans om een plek in de grote finale. Wie weet het meest over het Nederlands elftal en alles daar omheen? Deze vrolijke quiz wordt gepresenteerd door Frank Evenblij, in samenwerking met Rob Urgert en Joep van Deudekom. Kees Jansma staat ze bij als Oranjespecialist.

 

Skûtsje Journaal (vanaf zaterdag 18 juli, NPO 1, 17.30 uur) MAX
Het is een bijzonder jaar voor de SKS, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen; de organisator van het SKS Skûtsjesilen bestaat 75 jaar. Gedurende zeven afleveringen presenteert Carrie ten Napel op locatie 75 jaar Skûtsjesilen. Ze gaat langs op de locaties waar normaal de wedstrijden plaatsvinden en maakt daar verschillende reportages.

 

TV-Toppers (vanaf zaterdag 18 juli, NPO 1, 20.30 uur) KRO-NCRV

In TV-Toppers duikt Anita Witzier samen met twee bekende televisiepersoonlijkheden in de rijke 70-jarige televisiegeschiedenis van de publieke omroep. De gasten nemen bijzondere fragmenten mee die hen persoonlijk raakten en altijd zijn bijgebleven. Samen met haar gasten blikt Anita terug op memorabele momenten. Een vast panel bestaande uit Nederlandse TV-Toppers kijkt live mee en heeft bij elk fragment een eigen verhaal.

 

Hello Goodbye (vanaf dinsdag 21 juli, NPO 1, 20.30 uur) KRO-NCRV

Vanaf dinsdag 21 juli is Joris Linssen weer te zien in een nieuw seizoen van Hello Goodbye. Op Schiphol spreekt Joris spontaan mensen aan die iemand wegbrengen of ophalen. Deze gesprekken leiden tot ontroerende en verrassende verhalen over familie, liefde en vriendschap. Hello Goodbye staat bekend om de persoonlijke verhalen en de mooie ontmoetingen op Schiphol. Ook dit seizoen levert dat weer indrukwekkende en ontroerende gesprekken op. Een diversiteit aan verhalen, waarin geen verhaal op elkaar lijkt.

 

NOS Bevrijdingsjournaal – Het einde van de oorlog (vanaf donderdag 6 augustus, NPO 1, 20.25 uur) NOS

In de laatste serie NOS Bevrijdingsjournaals staat Herman van der Zandt stil bij de pogingen van de Nederlandse regering om de draad in Nederlands-Indië weer op te pakken zodra Japan gecapituleerd heeft. Ook veel aandacht voor de onmiddellijke nasleep van vijf jaar bezetting in Nederland: het land ligt in puin, meer dan 100.000 joodse landgenoten komen niet terug uit de kampen en tienduizenden ‘foute’ Nederlanders moeten worden berecht.

 

NOS SAIL Away (woensdag 12 augustus, NPO 1, 19.00 uur) NOS

Geen tall ships in de Amsterdamse haven dit jaar: SAIL 2020 gaat vanwege de coronacrisis niet door. Ter compensatie maakt de NOS een uitzending waarin de hoogtepunten uit de laatste edities van het grootste nautische evenement van Nederland nog eens voorbij komen. Ook zijn er reportages. Amber Brantsen ontvangt gasten aan boord van een tall ship dat onderweg is van de haven van IJmuiden naar Amsterdam.

 

Waar doen ze het van (vanaf woensdag 23 september, NPO 1, 21.30 uur) EO

In ‘Waar doen ze het van’ volgt de EO vier gezinnen die moeten rondkomen van verschillende maandbudgetten. De kijker krijgt letterlijk een kijkje in hun portemonnee. Wat komt er binnen? Wat gaat eruit? Welke keuzes maken ze? De EO maakt hiermee het onderwerp ‘geld’ en de verschillen in inkomsten en uitgaven bespreekbaar.

 

 

 

NPO 2

Nieuwsuur (elke dag, NPO 2, 21.30 uur) NOS/NTR

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws. Nieuwsuur onderzoekt, analyseert en is de hele dag door op verschillende platforms te vinden: via de website, sociale media en iedere avond op NPO 2. Nieuwsuur wordt gepresenteerd door Mariëlle Tweebeeke of Jeroen Wollaars, of door invalpresentatoren Eelco Bosch van Rosenthal of Petra Grijzen.

 

Detectivemaand (elke werkdag, NPO 2, rond 22.15 uur) KRO-NCRV

Verschillende detectives.

 

Ook Hier (elke werkdag, NPO 2, 21.15 uur) EO

Sinds vorige week is het programma Ook Hier te zien op NPO 2. Het programma waarin ervaringen van Nederlanders met racisme te zien zijn maakt veel reacties los. De actualiteit, urgentie en die reacties zijn voor de EO en NPO de aanleiding om ook deze week elke werkdag een aflevering uit te zenden. In het programma laat presentator Dwight van de Vijver ervaringen horen van Nederlanders die te maken krijgen met racisme. Zoals die van Marcello, die als scheidsrechter op het voetbalveld keer op keer te maken krijgt met racisme. Jurist en schrijver Murat Isik werd in zijn klas steevast schoonmaker genoemd.

 

Why We Hate (vanaf zondag 7 juni, NPO 2, 22.10 uur) Human

Een zesdelige documentaireserie, geproduceerd door Steven Spielberg, waarin wordt onderzocht hoe haat ontstaat en hoe we dit kunnen voorkomen. Gesprekken met wetenschappers, archiefbeelden en interviews met daders en slachtoffers.  

 

Dus Ik Volg (vanaf zondag 7 juni, NPO 2, 23.00 uur) Human

In Dus ik volg, het nieuwe seizoen van Dus ik ben, onderzoekt filosoof en programmamaker Stine Jensen in vier afleveringen het moderne groepsleven en het volgerschap. In haar zoektocht langs hedendaagse politieke, religieuze en lifestyle groepen portretteert Stine mensen die over hun volgerschap vertellen.  

 

Jezus van Nazareth (vanaf dinsdag 9 juni, NPO 2, 20.45 uur) EO

Hoe kon een kleine Joodse sekte uitgroeien tot de grootste godsdienst op aarde? Presentator Kefah Allush zoekt het uit in de nieuwe EO-serie ‘Jezus van Nazareth verovert de wereld’. In deze vierdelige serie kruipt hij in de huid van de apostelen, Jezus’ volgelingen van het eerste uur. Hoe kan het dat de boodschap van één man de hele wereld veroverde?

 

Blauw Bloed (vanaf zaterdag 13 juni, NPO 2, 19.55 uur) EO

Blauw Bloed gaat ook deze zomer door. In de zomerserie bespreekt presentator Jeroen Snel live het laatste nieuws over de royals en kijkt het programma terug met eerder opgenomen beelden op een bewogen royalty-jaar.

 

Brainwash Talks (elke zondag, NPO 2, 13.40 uur) Human

In de serie Brainwash Talks van Human spreken filosofen, wetenschappers en schrijvers uit binnen- en buitenland over voor hen essentiële waarden, die onder spanning staan. Kunnen we ons lot naar onze hand zetten? Hoe te leven als onzekerheid de enige zekerheid is? Zijn verzet en verzoening te combineren? Kun je honderd keer hetzelfde zien en het toch steeds weer als nieuw ervaren?

 

Brainwash Special (zondag 14 juni, NPO 2, 19.45 uur) Human

In de tweede Brainwash special voeren gerenommeerde kenners een brede discussie over de grenzen van verschillende vakgebieden heen. Wat gaat de anderhalve-meter-samenleving ons brengen? Hoeveel risico durven we de komende anderhalf jaar te nemen zolang er nog geen vaccin is tegen Covid-19? Of moeten we onszelf nog verder de duimschroeven aandraaien in het belang van het behoud van de planeet?

 

Na de klap (zondag 14 juni, NPO 2, 20.45 uur + volledig te zien op NPO Plus) KRO-NCRV

In de 5-delige documentaireserie Na de klap van KRO-NCRV gaat journalist Tom Kleijn naar plaatsen die even wereldnieuws waren doordat er zich een ramp voltrok. Kleijn deed jarenlang verslag van rampen en vraagt zich af: hoe hebben de mensen die het meemaakten het leven weer opgepakt? Wat is er over van de beloften die na de ramp werden gedaan? Hoe gaat het nu, lang nadat de stille tochten en de hulpacties voorbij zijn?

 

Opium op Oerol (vanaf maandag 15 juni, NPO 2, 19.10 uur) AVROTROS

In een alternatief programma ontmoet presentator Cornald Maas elke aflevering een theatermaker of podiumkunstenaar met een Oerol-verbintenis, onder wie rapper Typhoon, cabaretière Paulien Cornelisse en singer-songwriter Jeangu Macrooy. Kunnen zij zonder een publiek? Brengt deze tijd hen ook nieuwe inspiratie? Maas stelt deze kwesties aan de orde, waarna de gast een lied ten gehore brengt of een gedicht voordraagt. Drie gezichten zijn dagelijks te zien in Opium op Oerol. Cabaretier Harrie Jekkers bezingt het leven vanaf een mooie plek op het eiland, fotograaf en natuurliefhebber Ruben Terlou legt z’n favoriete vogel vast en programmamaker en schrijver Splinter Chabot gaat op zoek naar Terschellingers met een groot Oerol-hart.

 

Hollandse Zaken (vanaf zaterdag 20 juni, NPO 2, 20.35 uur) MAX
Live gespreksprogramma over actuele kwesties. Met feiten, ervaringen en meningen. Het programma zal vanwege de coronacrisis worden uitgezonden zonder publiek en in een intiemer decor. Wat blijft, is het bespreken van kwesties die ons land bezighouden. De presentatie is in handen van Cees Grimbergen.

 

Onze Jongens in de Jungle (zondag 21 juni, NPO 2, 19.45 uur) MAX
Maar weinig mensen kennen de verhalen van Nederlandse soldaten die hun dienstplicht in Suriname vervulden. Opmerkelijk, aangezien ontzettend veel mensen een buurman, oom of vader hebben die in Suriname heeft gediend. Onze Jongens in de Jungle vertelt het verhaal van deze dienstplichtigen en beroepsmilitairen, aan de hand van hun eigen unieke 8-mm filmmateriaal, dat ze destijds filmden.

 

Teledoc: Missie NS (maandag 22 juni, NPO 2, 20.00 uur) KRO-NCRV

Maandag 22 juni is de Teledoc Missie NS van Catherine van Campen te zien. Een mozaïekvertelling over het vervoersbedrijf dat hard werkt om zijn reizigers tevreden te houden en de rauwe dagelijkse realiteit van wisselstoringen en te korte spitstreinen.

 

Detectives: White House Farm Murder (vanaf 22 juni, NPO 2, 22.15 + volledig te zien op NPO Plus) KRO-NCRV
 Essex, 1985. Op de boerderij van de familie Bamber vindt een gruwelijke reeks moorden plaats. Het politieonderzoek lijkt een uitgemaakte zaak, maar in deze familie is wellicht niets wat het lijkt.

 

50 jaar liefde, vrijheid en muziek (vrijdag 26 juni, NPO 2, 19.45 uur) MAX
In de zomer van 1970 had Nederland het antwoord op het legendarische Woodstock-festival met het Holland Popfestival in Kralingen, Rotterdam. Op 26, 27 en 28 juni 2020 is het precies 50 jaar geleden dat er in Nederland popgeschiedenis werd geschreven. Het was het eerste meerdaagse openluchtfestival op het Europese vasteland. Bijna 100.000 bezoekers luisterden in het Kralingse Bos in Rotterdam naar internationale bands en artiesten, waaronder Pink Floyd, Santana, The Byrds, Jefferson Airplane en de Nederlandse bands Focus, Ekseption, CCC Inc. en Supersister.

In deze documentaire gaat Henkjan Smits met muzikanten en bezoekers terug naar de tijd van vrede, liefde en harmonie.

 

Het Uur van de Wolf: Leonie, actrice en spionne (zaterdag 27 juni, NPO 2, 23.05 uur) NTR

In de jaren dertig en veertig gebruikt Leonie Brandt haar acteertalent om een briljante dubbelspionne te worden. Zoals dat een spionne betaamt is er nauwelijks beeld of fotomateriaal van haar te vinden. Met een afwisseling van filmfragmenten en fictieve scènes wordt het leven van deze intrigerende vrouw verbeeld. Een film over onwaarschijnlijke avonturen, die achteraf toch vaak echt gebeurd zijn gebleken.

 

2Doc: Ze noemen me Baboe (maandag 29 juni, NPO 2, 20.05 uur) NTR

De documentaire, die voor 100% bestaat uit archiefmateriaal, vertelt het levensverhaal van het Javaanse kindermeisje Alima, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog haar weg vindt uit het door koloniën gedomineerde Indonesië naar haar eigen onafhankelijke leven.

 

Andere Tijden special: Let’s go Holland! (woensdag 1 juli, NPO 2, 20.30 uur) NTR/VPRO

In de Andere Tijden special “Let’s go Holland!”: 100 jaar toerisme naar Nederland wordt aan de hand van prachtig archiefmateriaal in beeld gebracht hoe het toerisme naar Nederland in honderd jaar tijd explodeerde. Presentatie: Astrid Sy.

 

Het Uur van de Wolf: Lee Miller – De bevrijding van een fotograaf (zaterdag 4 juli, NPO 2, 23.00 uur) NTR

Een van de meest opmerkelijke vrouwelijke iconen van de 20e eeuw: Lee Miller. Begon als fotomodel en muze en groeide uit tot succesvol fotograaf. Ze maakte als een van de weinige vrouwelijke oorlogsfotografen de Tweede Wereld oorlog van dichtbij mee en werd internationaal bekend met haar foto’s van concentratiekamp Dachau.

 

2Doc: Weerzien in Pristina (zondag 5 juli, NPO 2, 23.10 uur) BNNVARA

Eind jaren negentig deden programmamakers Hans Hermans en Martin Maat verslag van de oorlog in Kosovo. De verhalen die zij destijds optekenden, maakten grote indruk op hen. Te midden van de vluchtelingen ontmoetten zij een jong stel: Valon en Flutura. Die ontmoeting heeft hen nooit meer losgelaten. Toch verloren ze elkaar uit het oog. Totdat ze onlangs een verrassend bericht kregen en besloten terug te keren naar Kosovo. In de 2Doc-documentaire Weerzien in Pristina gaan zij op zoek naar de hoofdpersonen uit de reportages van toen. Zouden ze nog leven? En welke impact zou de oorlog hebben gehad op hun leven? Een documentaire over verdriet, niet te herstellen verlies, maar ook over liefde in tijden van oorlog.

 

2Doc Kort – Zomerrust (zondag 5 juli, NPO 2, 22.00 uur) Human

De titel van deze nieuwe 2Doc kort is Zomerrust. Nieuws haal je steeds vaker online, in een omgeving waar hypes, commercie en onduidelijke bronnen de toon bepalen. Om je vertrouwen terug te winnen vertellen we je het nieuws daarom persoonlijk. In 2Doc Kort vertellen filmmakers van overal in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief, van de maker aan de kijker.

De Nieuws BV (vanaf maandag 6 juli, NPO 2, 13.00 uur) BNNVARA

Je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier. Presentatie door Renze Klamer of Patrick Lodiers. Vanaf nu gelijktijdig op NPO Radio1, NPO 2 en online.

Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat (6, 7 en 8 juli, NPO 2, 20.35 uur) BNNVARA

In juli is het precies 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. Het Nederlandse bataljon Dutchbat ondersteunde een VN-missie om de strijdende partijen uit elkaar te houden, maar kon niet verhinderen dat duizenden moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. In deze driedelige documentaireserie blikt journalist en historicus Coen Verbraak (Onze Jongens op Java, Kijken in de ziel) met betrokken Dutchbatters terug op de gebeurtenissen van toen, en op de impact ervan op hun verdere leven.

 

NOS Srebrenica Journaal – De weg naar de val (vanaf maandag 6 juli, NPO 2, na Nieuwsuur) NOS

In zeven afleveringen worden bepalende gebeurtenissen rond de val van Srebrenica geschetst, tegen de achtergrond van het grotere verhaal: het uiteenvallen van Joegoslavië en de vraag hoe het nationalisme zo om zich heen kon grijpen. Presentatie: Herman van der Zandt.

 

NOS 25 jaar na Srebrenica (zaterdag 11 juli, NPO 2, 20.30 uur) NOS

25 jaar geleden viel de moslim-enclave Srebrenica in Bosnië. Het Nederlandse Dutchbat kon niet verhinderen dat duizenden moslimjongens en –mannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. In deze uitzending blikt Saïda Maggé terug op de herdenking, eerder op de dag, bij het Srebrenica-Potocari Herdenkingsmonument in Srebrenica. De vraag hoe het drama is verwerkt, wordt beantwoord aan de hand van reportages met betrokkenen. Onder hen zijn Bosnische vluchtelingen in Nederland en leden van Dutchbat.

 

De slimste mens (vanaf maandag 13 juli, NPO 2, 20.40 uur) KRO-NCRV

Vanaf maandag 13 juli keert de succesvolle kennisquiz De slimste mens voor het 16de seizoen terug op NPO 2. Natuurlijk onder leiding van Philip Freriks en het kritisch oog van (enig) jurylid Maarten van Rossem gaan dagelijks drie prominente Nederlanders de strijd aan.

 

Uitgewoond: achter gesloten deuren (dinsdag 14 juli, NPO 2, 22.10 uur) VPRO

Een indringende documentaire over lief en leed van een aantal ouderen rond de 100 jaar, in een verpleeghuis ten tijde van de coronacrisis. Behalve over de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis in hun levens raakt Uitgewoond: achter gesloten deuren aan thema’s die de recente ontwikkelingen ver overstijgen; van euthanasie tot zelfredzaamheid, en van mantelzorg tot onverwerkte oorlogstrauma’s.

 

De Kennis van Nu (vanaf woensdag 15 juli, NPO 2, 22.10 uur) NTR

Het  wetenschapsprogramma van de NTR is terug op 15 juli. De Kennis van Nu gaat op onderzoek uit in de wetenschappelijke wereld en neemt je mee naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontdekkingen. Hoe beïnvloeden die ons leven? Presentatie: Dirk de Bekker, Elisabeth van Nimwegen en Lieven Scheire.

 

Das Boot (vanaf donderdag 16 juli, NPO 2, 22.10 uur) KRO-NCRV

Eind 1942 krijgt Johannes von Reinhartz als commandant van de U-822 een geheime missie toebedeeld. Simone Strasser blijft zich inzetten voor het Franse verzet. Klaus Hoffmann duikt op in New York.

 

Years and Years (vanaf vrijdag 17 juli, NPO 2, 22.15 uur) NTR

De familie Lyon uit Manchester is een heel gewone Britse familie. De belevenissen van vier broers en zussen, hun nakomelingen en grootmoeder Muriel beperken zich echter niet tot het heden. Zo wordt Donald Trump herkozen en zijn de naweeën van de Brexit nog duidelijk voelbaar in een Britse samenleving die tot het jaar 2034 wordt belicht. Years and Years, met een hoofdrol voor Emma Thompson, is geschreven door de internationaal geprezen schrijver Russell T. Davies.

 

Het Uur van de Wolf: Maria by Callas (zaterdag 18 juli, NPO 2, 23.10 uur) NTR

Ze is waarschijnlijk ‘s werelds beroemdste operazangeres ooit, ‘la Divina’, de goddelijke: de Amerikaans-Griekse sopraan Maria Callas (1923 – 1977). Een vrouw die even beroemd was om haar stem als om haar privéleven. In Maria by Callas wordt haar levensverhaal verteld aan de hand van uniek archiefmateriaal.

 

VPRO Zomergasten (vanaf zondag 19 juli, NPO 2, 20.20 uur) VPRO

Ook dit jaar presenteert Janine Abbring de zomerklassieker VPRO Zomergasten. In het drie uur durende live interviewprogramma ontvangt zij elke week een inspirerende gast. De zomergasten worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten. 

 

Joop Zoetemelk: Eindelijk weer Kampioen! (maandag 20 juli, NPO 2, 22.05 uur) MAX

Documentaire over Joop Zoetemelk, die 40 jaar geleden de tour won. Het had zijn jaar moeten worden: 2020. Maar door de coronacrisis liep dat anders. Wat overeind is gebleven is de prachtige film van Ariane Greep.

 

De Windsors, achter de schermen bij het Britse Koningshuis (vanaf dinsdag 21 juli, NPO 2, 22.05 uur + volledig te zien op NPO Plus) EO

In deze zesdelige documentaireserie zendt de EO het échte, dramatische en veelbesproken verhaal uit van de Britse koninklijke familie. Indrukwekkend archiefmateriaal en commentaar van deskundigen zorgen ervoor dat het leven van ‘De Windsors’ heel dichtbij komt. De documentaire staat stil bij de keuzes die de familie maakten in de afgelopen eeuw en de bijzondere weg die ze aflegden.

 

2Doc: Veearts Maaike (maandag 27 juli, NPO 2, 22.05 uur) KRO-NCRV

De jonge veearts Maaike van den Berg werkt voor de groepspraktijk Van Stad tot Wad in Groningen, ze moet vaak snel handelen en beslissingen nemen die gaan over leven en dood. Maaike raast van melkveehouder naar melkveehouder. Naast moeilijke bevallingen bij koeien probeert ze het overmatig antibioticagebruik terug te dringen. De boeren moeten het vaak opnemen tegen de Europese- en de wereldpolitiek.

 

Speciale BinnensteBuiten Pride aflevering (vrijdag 31 juli, NPO 2, 18.35 uur) KRO-NCRV

BinnensteBuiten komt met een speciale aflevering om de LHBT+ gemeenschap in het zonnetje te zetten, nu de Amsterdamse botenparade Pride 2020 vanwege corona is afgelast. Chef-kok Ramon Brugman maakt een feestelijke en overheerlijke regenboogtaart. Bioloog Charlotte Vermeulen van Artis vertelt in de dierentuin over interseksuele relaties tussen dieren in de natuur. Zo bestaan er trio’s onder pinguïns, homoseksuele relaties tussen olifanten en van geslacht veranderende vissen. Verder nog een zogenoemd regenbooggezin die hun huis toont en vertelt hoe zij deze dag vieren.

 

2Doc: De wijde wereld (maandag 3 augustus, NPO 2, 22.05 uur) KRO-NCRV

Mina, Hamza en Melika moesten als kinderen afscheid nemen van vriendjes, van ooms en tantes, opa en oma’s. In een land waar ze de taal niet verstonden en de gewoontes niet begrepen, kwamen ze terecht in de klas van Teade Walma op de vluchtelingenschool De Wijde Wereld in Amsterdam. Vijftien jaar later besluit Teade Walma hen opnieuw op te zoeken. Hij is razend nieuwsgierig naar wat er van zijn leerlingen is geworden. 

 

Prinsengrachtconcert (zaterdag 22 augustus, NPO 2, 21.20 uur) AVROTROS

Het Prinsengrachtconcert is een uniek jaarlijks muziekspektakel vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. Heel Nederland krijgt met het concert de kans om te genieten van een kwalitatief hoogstaand klassiek concert. Vanwege de coronamaatregelen wordt het Prinsengrachtconcert in een bijzondere aangepaste vorm uitgezonden.

 

De geniale vriendin seizoen 2 (vanaf vrijdag 28 augustus, NPO 2, 22.15 uur + volledig te zien op NPO Plus) VPRO

In het tweede seizoen van de Italiaanse dramaserie De geniale vriendin hebben Lila en Elena allebei het gevoel dat ze vastzitten in een sleur. Lila is onlangs getrouwd en Elena doet het goed op school. Tijdens een vakantie op Ischia ontmoet Elena een oude jeugdvriend.

 

 

 

NPO 3

Down the Road (vanaf dinsdag 9 juni, NPO 3, 20.55 uur) BNNVARA

Dieter neemt mensen met het syndroom van Down mee op reis. Hij wil ze een leuke tijd bezorgen, maar zal ook van de gelegenheid gebruik maken om een beter beeld te krijgen van wat het is om te leven met het syndroom van Down.

 

Reizen Waes: Japan (vanaf vrijdag 12 juni, NPO 3, 20.25 uur) VPRO

Tom reist in drie afleveringen meer dan 4.000 kilometer door Japan, van de havenstad Nagasaki in het zuiden tot aan het eiland Hokkaido in het hoge noorden. Hij maakt kennis met eeuwenoude Japanse tradities en fascinerende verhalen.

 

Klikbeet (vrijdag 19 en 26 juni, NPO 3, 22.20 uur) NTR

In Klikbeet verrassen Stefan Pop, Alex Ploeg, Tex de Wit, Eva Crutzen en Kees van Amstel je met hilarische scènes die je als kijker doen realiseren dat de werkelijkheid niet veel gekker is. Het team van Klikbeet presenteert in juni twee specials die helemaal in het teken staan van de wereldwijde pandemie.

 

Rafaël (vrijdag 19 juni, NPO 3, 22.50 uur) EO

Op vrijdag 19 juni, de vooravond van de Internationale Dag van de Vluchteling, zendt de Evangelische Omroep de speelfilm ‘Rafaël’ uit. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een bijna onmogelijke liefde tussen de Nederlandse Kimmy (gespeeld door Gouden Kalf winnares Melody Klaver) en de Tunesische Nazir (Nabil Mallat). Wanneer het echtpaar tijdens het begin van de Arabische lente naar Nederland wil vluchten, krijgt Nazir onverwacht geen visum.

 

Pinkpop 2020 (zaterdag 20 juni, NPO 3, 22.35 uur) NTR/BNNVARA/VPRO

Pinkpop 2020 zou de 51e editie van dit legendarische muziekfestival worden. Maar ook hier gooit Corona roet in het eten: voor het eerst na 50 jaar gaat Pinkpop niet door. NTR/BNNVARA/VPRO brengen in samenwerking met Paradiso en NPO 3FM een fijn alternatief. In “Pinkpop 2020” zie je live-optredens vanuit poptempel Paradiso en komen zo veel mogelijk acts aan bod die op Pinkpop 2020 zouden spelen. Een muziekprogramma vol mooie gesprekken en Pinkpop-anekdotes, met de Nederlandse artiesten van nu. Presentatie: Eric Corton. In “Pinkpop 2020” zie je Nederlandse artiesten als Chef’ Special, The Kik, Nona en Ten Times a Million. Ze treden op, praten met Eric over hoe het nu gaat, over hun plannen en ze kiezen hun hoogtepunten uit het roemrijke Pinkpoparchief. Ook spreekt Eric leden van Kensington en krijgt hij videoboodschappen van buitenlandse acts die dit jaar op Pinkpop zouden staan.

 

Pinkpop 50 jaar (zaterdag 20 juni, NPO 3, 23.40 uur) NTR/BNNVARA/VPRO

Pinkpop 50 jaar is een feestelijke uitzending op NPO 3 uit 2019 die is gemaakt ter gelegenheid van de vijftigste editie van het legendarische muziekfestival. Vóór deze uitzending konden Pinkpopfans stemmen op hun favoriete fragment uit 50 jaar Pinkpop. De top 50 die daaruit is voortgekomen vormt de basis voor de uitzending en toont het Limburgse festival in al zijn verscheidenheid, doorspekt met reportages, interviews, sfeerbeelden en heel veel goede muziek.

 

Concert at Sea (zaterdag 27 juni, NPO 3, 22.35 uur) AVROTROS

Een overzicht van 15 jaar Concert at Sea met veel hoogtepunten en nieuwe interviews met artiesten en bands, waaronder BLØF.

 

Papadag (vanaf zondag 28 juni, NPO 3, 20.25 uur + volledig te zien op NPO Plus) AVROTROS

Ze zijn terug voor een tweede seizoen! De zes totaal verschillende mannen die zo goed en kwaad als ze kunnen het vaderschap proberen te combineren met hun werk, (ex-)partners en ouders. Elk met hun eigen sores die ze  met elkaar delen bij de zandbak in het park. Met onder anderen Ruben van der Meer, Hajo Bruins en Guido Pollemans.

 

Help mijn borsten staan online (vanaf dinsdag 30 juni, NPO 3, 22.10 uur) BNNVARA

In de vierdelige documentaireserie ‘Help, mijn borsten staan online’ duikt Evi Hanssen in de duistere kant van het internet. Ze praat met slachtoffers, daders, ouders en specialisten over sexting, grooming, catfishing en sextortion. Vier fenomenen, vier afleveringen. Over de kant van het internet die je liever níét wil leren kennen. 

 

Prince: Let's Go Crazy - A Grammy® Salute (woensdag 1 juli, NPO 3, 20.25 uur) NTR

In een speciaal tribute-concert voor de in 2016 overleden popartiest Prince brengt een all-star line-up met o.a. Gary Clark Jr., Common, Earth, Wind, & Fire, Juanes, Chris Martin, Miguel, Sheila E. en The Revolution hits uit zijn beroemde oeuvre ten gehore.

 

Typisch Surinaams van Roué Verveer (woensdag 1 juli, NPO 3, 22.00 uur) NTR

Typisch Surinaams is de allereerste Surinaams gesproken comedyshow van cabaretier Roué Verveer! Een show met typisch Surinaamse fatu’s over typische Surinaamse dingen. Zijn voorstelling in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré is een groot feest waarin Roué de kracht en de schoonheid van de Surinaamse cultuur naar voren brengt.

 

Makkelijk Scoren: Studio Afgelast (vanaf zondag 5 juli, NPO 3, 21.20 uur) VPRO 

Je kunt de sport wel uit de zomer halen, maar wat ga je dan kijken? Nou: Makkelijk Scoren. Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit bespreken op satirische wijze de sportwereld in coronatijd en geven Nederland de leukste sportzomer die er nooit is geweest.

 

Tygo in de Psychiatrie (donderdag 9 juli, NPO 3, 21.00 uur) EO

Tygo Gernandt gaat nog eenmaal terug de psychiatrie in. Want wat is er eigenlijk veranderd en wat voor impact heeft het coronavirus op mensen met een label? Vanaf 11 juni wordt het seizoen herhaald, op 9 juli is de nieuwe aflevering te zien.

 

First Dates Hotel (vanaf maandag 13 juli, NPO 3, 19.30 uur) BNNVARA

Een uitgebreide selectie Engelse singles gaat op blind date in een romantisch hotel met maar een doel voor ogen: het vinden van een droompartner.

 

Sergio & Axel: Van de Kaart (vanaf donderdag 16 juli, NPO 3, 21.00 uur + volledig te zien op NPO Plus) KRO-NCRV

Topkok Sergio Herman en acteur/DJ Axel Daeseleire trekken samen op culinaire roadtrip naar Thailand, Japan, India, Mexico, Libanon en Noorwegen, naar landen die doen watertanden. In elk land dompelen ze zich onder in de couleur locale. Voor de één een nog grotere ontdekking dan voor de andere.

 

De Vloer Op (vanaf zaterdag 18 juli, NPO 3, 22.00 uur) Human

In De Vloer Op gaan de acteurs weer op zoek naar een verhaal. Regisseur Peter de Baan stuurt ze - onvoorbereid - met een improvisatieopdracht de vloer op. En of het nu leidt tot hilarische, absurde of ontroerende scènes, het resulteert vrijwel altijd in interessante inkijkjes in de wijze waarop mensen tot morele en ethische keuzes komen.

 

Pride Amsterdam (zaterdag 1 augustus, NPO 3, 22.35 uur) AVROTROS

De Canal Parade is door de coronamaatregelen afgelast, maar de Pride Amsterdam gaat wél door. Ellie Lust en Rik van de Westelaken blikken in een bijzondere aangepaste uitzending terug op de parade door de jaren heen en spreken prominente LHTBI-ers over het belang van de pride.

 

Promenade (vanaf zondag 2 augustus, NPO 3, 21.20 uur) NTR

De Late Night Talkshow Promenade is terug vanaf 2 augustus. Promenade is een wekelijks journalistiek, opiniërend en informerend programma met analyse, duiding en een unieke mix van meningen. Met: Diederik Ebbinge, Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen.

 

Jouw schuld dat ik dik ben (vanaf maandag 3 augustus, NPO 3, 19.25 uur) EO

In een nieuw seizoen van 'Jouw schuld dat ik dik ben' gaan jongeren de confrontatie aan met hun ouders. Want wie is er nu de schuldige van hun gewichtsproblemen? Tijdens de serie voeren de jongeren echte gesprekken met hun familie en dagen zij hun ouders uit om samen met hen zes weken de strijd tegen de overtollige kilo’s aan te gaan. ‘Jouw schuld dat ik dik ben’ zijn prachtige verhalen over verantwoordelijkheid, vergeving en herstel.

 

Ik durf het bijna niet te vragen (vanaf dinsdag 4 augustus, NPO 3, 22.10 uur) BNNVARA

Onbegrepen Nederlanders geven antwoord op de meest indringende en soms choquerende vragen van kijkers en rekenen af met de vooroordelen die mensen over hen hebben. Onder anderen ex-criminelen, mensen die geen cent te makken hebben en paragnosten & helderzienden nemen dit seizoen plaats op de stoelen. 

 

Ronald Snijders: Groot Succes 2 (zondag 9 augustus, NPO 3, 21.50 uur) BNNVARA

De voorstelling Groot Succes 2 begint met een persconferentie vanuit Nieuwspoort die de komst van de nieuwe show aankondigt. Snijders speelt live in het theater alvast enkele voorproefjes uit dat programma, dat echter 'nog helemaal gemaakt moet worden'. Veel grappen, nieuwe woorden en niet te plaatsen gedachtekronkels komen voorbij in een programma over vooruitkijken, de mensen bezighouden, in het moment willen zitten, en van niets iets maken door het oprekken van de taal en het bakken van lucht.

 

Ashton Brothers - Enfants Terribles (zondag 16 augustus, NPO 3, 21.50 uur) BNNVARA

Eeuwenlang werden de best bewaarde geheimen van circusfamilies over de hele wereld zorgvuldig van generatie op generatie doorgegeven. Totdat ze terecht kwamen bij de grootste kinderen van de theaterwereld: de Ashton Brothers. Zij doopten de gevaarlijkste acts, de vreemdste trucs en de meest hilarische nummers om tot een bonte mix van muziek, acrobatiek en tovenarij. Trakteer uzelf, uw partner of die verre Facebookvriend eens op een flinke dosis adrenaline, een goede scheut spanning en een toefje betovering. Welkom bij de splinternieuwe show van de Ashton Brothers!

 

Doe alsof je thuis bent (vanaf maandag 17 augustus, NPO 3, 19.25 uur) KRO-NCRV

In Doe alsof je thuis bent gaan verschillende gezinnen wél op vakantie, maar dan in het huis van een ander! Gezinnen wisselen met elkaar van huis, regels en gewoontes, om zo te ervaren hoe het is om vakantie te vieren in eigen land.

 

Verliefd op Cuba (maandag 17 augustus, NPO 3, 20.15 uur) AVROTROS

TV-première van de romantische speelfilm over Loes, die na haar scheiding het vertrouwen in de liefde is verloren. Wanneer haar dochter Maartje trouwt met een Cubaan, vliegt ze direct naar het Caribische eiland om Maartje te vertellen dat ze een fout begaat. Eenmaal daar leert Loes meer over de liefde dan ze ooit had gedacht. Met onder anderen Susan Visser, Jan Kooijman, Abbey Hoes en Rolf Sanchez.

 

Emilio Guzman: Kom dan! (zondag 23 augustus, NPO 3, 21.50 uur) BNNVARA

Emilio Guzman gaat het helemaal anders doen. Na drie voorstellingen tegen het populisme is de wereld alleen maar populistischer geworden. De blanke boze mannen hebben gewonnen. Zij hebben nu de macht. Oftewel: nu zijn zij de elite. Nu is Emilio een blanke boze man. Nu mag hij ongeremd boos zijn. Zonder nuance. Zonder beleefdheid. Zonder twijfel. Kom dan!

 

Commando’s (vanaf zondag 30 augustus, NPO 3, 20.25 uur) AVROTROS

Bloedstollende thrillerserie over ex- commando John die ooit een special forces missie leidde door Boko Haram gebied in Nigeria. Nu, drie jaar later in Nederland, vallen er mysterieuze doden die gelinkt lijken aan die uiterst geheime missie. Met onder anderen Werner Kolf, Bilal Wahib, Egbert-Jan Weeber en Teun Kuilboer.

 

NPO Zapp & Zappelin

De Nationale Schooltoets (zaterdag 20 juni, NPO Zapp, 19.25 uur) KRO-NCRV

Ter afsluiting van dit bijzondere schooljaar organiseren NPO Zapp en KRO-NCRV op zaterdag 20 juni ‘De Nationale Schooltoets’. Wie is er beter in taal, rekenen en wereldoriëntatie? Kinderen of hun ouders/verzorgers? De presentatie is in handen van Klaas van Kruistum. De vragen zijn samengesteld uit officiële schooltoetsvragen met medewerking van Cito BV en sluiten aan bij het lesniveau van kinderen uit groep 7 en 8.

 

Kwartier van het dier (vanaf zondag 28 juni, NPO Zapp, 18.35 uur) VPRO

Tim den Besten gaat op zoek naar bijzondere dierenverhalen in coronatijd. Zo doet hij onder andere verslag van nieuwsgierige ezels die kwetsbare ouderen opvrolijken en gaat hij op bezoek bij een giraffenfanaat.

 

Vilda (vanaf 4 juli, NPO Zappelin, 07.55 uur) KRO-NCRV

Vilda woont samen met haar vader in een appartement en we volgen haar bij allerlei normale en voor de doelgroep heel herkenbare gebeurtenissen. Zoals het geven van een verjaardagsfeestje, het bezoek van een tandarts, een oppas die over je moet waken, etc. Eerst is het allemaal best wel eng, maar Vilda is behendig in het creatief omgaan met de situaties en dat is goed voor haar zelfvertrouwen.

 

Ella, Oscar & Hoo (vanaf 6 juli, NPO Zappelin, ​07.30 uur) AVROTROS

2d tekenanimatieserie over de bijdehante Ella en de soms wat dromerige Oscar. Samen beleven ze grote en kleinere avonturen. Ook altijd aanwezig is Hoo, een continu meereizend wolkje dat de verbeelding is van zelfvertrouwen, fantasie en creativiteit. Vaak hebben Ella en Oscar de ideeën van Hoo hard nodig om problemen op te lossen. Maar Hoo…. zijn zij dat niet eigenlijk gewoon zelf…?

 

Wereld van Zappelin (vanaf zaterdag 1 augustus, NPO Zappelin, 07.30 uur) AVROTROS

De Wereld van Zappelin is een feestelijk programma voor kleuters vol met bekende kinderliedjes, verhaaltjes, spelletjes en nog veel meer!

 

De zomer van Zoë (vanaf vrijdag 14 augustus, YouTube-kanaal van NPO Zapp) AVROTROS

In de dramaserie ‘De zomer van Zoë’ ziet het leven van de 14-jarige Zoë er opeens heel anders uit. Wanneer haar vader met Corona in een zorghotel ligt en haar moeder dubbele diensten draait om de kost te verdienen, is de manege de belangrijkste plek in haar leven. Daar beleeft ze samen met haar BFF Kate en de knappe stalhulp Daan een spannend avontuur. Haar lievelingspony Storm wordt namelijk verkocht, vlak voordat Zoë een belangrijke wedstrijd heeft. Hoe gaat ze dat oplossen?

 

Kinderprinsengrachtconcert (zaterdag 22 augustus, NPO Zapp, 18.20 uur) AVROTROS

Het Kinderprinsengrachtconcert vindt ieder jaar plaats voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert. Jonge klassieke talenten brengen tijdens dit concert op een bijzondere wijze klassieke muziek en popmuziek samen.

 

Mees Kees, de serie (vanaf zaterdag 29 augustus, NPO Zapp, 09.00 uur) AVROTROS

De meest populaire, grappig en leukste meester van Nederland is terug voor een nieuw seizoen vol avonturen samen met zijn klas. Met onder anderen Leendert de Ridder, Sanne Wallis de Vries en Raymonde de Kuyper. 

 

Checkpoint (vanaf zaterdag 29 augustus, NPO Zapp, 09.30 uur) EO

In dit 20e seizoen viert Checkpoint 15 jaar Zapp met de vetste, leukste, spannendste en meest explosieve testen uit de geschiedenis van Checkpoint. Het is een epische zoektocht naar het beste testteamlid ooit, maar ook nieuwe varianten op oude testen.

 

Kaal of Kammen (vanaf zaterdag 29 augustus, NPO Zapp, 10.00 uur) AVROTROS

In dit uitdagende en bizarre spelprogramma strijden vier beste vrienden tegen elkaar. Dit seizoen onderwerpt de nieuwe presentator van Kaal of Kammen, Niek Roozen, hen met een flinke dosis humor aan de meest idiote, spannende en smerige opdrachten. Inzet: hun haar! Want de verliezer zet de tondeuse op z'n hoofd.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)