LogoPers

NPO viert Boekenweek met boekverfilmingen op NPO Start & NPO 2 extra

De Nationale Boekenweek is weer in aantocht en dit jaar sluiten NPO Start en NPO 2 extra daar naadloos op aan. Voor alle liefhebbers zetten wij tussen 23 maart en 31 maart maar liefst negen boekverfilmingen in de spotlight op ons gratis on demand-platform NPO Start. Themakanaal NPO 2 extra zendt tijdens de Boekenweek elke dag om 20.30 uur een bekende boekverfilming uit.
8 maart 2019

Tussen 23 en 31 maart staat de Boekenweek centraal in boekwinkels, bibliotheken en bij de NPO. Tijdens de Boekenweek ontvangen boekenkopers het gratis Boekenweekgeschenk dat dit jaar is geschreven door Jan Siebelink. Eén van de uit te zenden boekverfilmingen is dan ook Knielen op een bed violen, de film naar Siebelinks eerste bestseller.

Dit zijn alle films die tijdens deze week gratis te zien zijn op NPO Start: Tonio (NTR), Alleen maar nette mensen (BNNVARA), Publieke Werken (VPRO), Ventoux (NTR), Phileine zegt sorry (BNNVARA), De Helleveeg (NTR), Sonny Boy (KRO-NCRV), De Tweeling (KRO-NCRV) en zoals gezegd Knielen op een bed violen (KRO-NCRV). Hieronder volgen uitgebreide beschrijvingen van de films en de uitzenddata van de films op ons digitale themakanaal NPO 2 extra, dat bij de meeste kabelaars in het pluspakket is te vinden.

Op NPO Start zijn de films vanaf 23 maart te vinden via deze link: https://www.npostart.nl/speellijst/boekverfilmingen

Knielen op een bed violen – KRO-NCRV – 23 maart 20.30 uur NPO 2 extra
Jan Siebelink schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk! Reden genoeg om deze klassieker van zijn hand nog een keer te kijken.

Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras tegen, die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn strenggelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daaropvolgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof, waardoor de verschillen tussen de familieleden alleen maar groter worden. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.

Tonio - NTR - 24 maart 20.30 uur NPO 2 extra
Naar het boek van A.F.Th. van der Heijden.

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

Phileine zegt sorry - BNNVARA – 25 maart 20.30 uur NPO 2 extra
Naar het boek van Ronald Giphart, bekroond met vier Gouden Kalveren.

In een opwelling reist 'ultrabitch' Phileine haar vriend Max achterna die als acteur in New York meedoet aan een internationaal Shakespeare-project.

Publieke Werken - VPRO – 26 maart 20.30 uur NPO 2 extra
Naar het boek van Thomas Rosenboom.

Het is 1888. Vioolbouwer Vedder woont tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraagt het dubbele. Neef Anijs woont in Hoogeveen. Hij is apotheker, maar gedraagt zich als een dokter. Het zijn twee kleine lieden die het, tegen beter weten in, opnemen tegen de hoge heren.

Ventoux - NTR – 27 maart 20.30 uur NPO 2 extra
Naar het boek van Bert Wagendorp.

Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura, zich meldt en de 'spoken' uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Sonny Boy – KRO-NCRV – 28 maart 20.30 uur NPO 2 extra
Naar het boek van Annejet van der Zijl.

De liefde tussen de oer-Hollandse Rika, moeder van vier kinderen, en de zeventien jaar jongere, Surinaamse Waldemar weet bijna alle vooroordelen en tegenwerking van de buitenwereld te overleven, maar blijkt uiteindelijk niet bestand tegen de vernietigende kracht van de oorlog.

Alleen maar nette mensen – BNNVARA – 29 maart 20.30 uur NPO 2 extra
Naar het boek van Robert Vuijsje.

David Samuels komt uit een intellectueel Joods gezin uit het chique Amsterdam Oud-Zuid, maar wordt door zijn uiterlijk vaak voor Marokkaan aangezien. David is een man met een opmerkelijke missie: het vinden van een ghetto fabulous queen met grote tieten en een dikke bil. Zijn ouders en vrienden verklaren hem voor gek, maar David zet zijn zoektocht onverschrokken voort. Dit leidt hem naar de Bijlmer, waar hij na een aantal wilde avonturen bedrogen uit komt. Zal David zijn ideale vrouw, een grote donkere seksgodin met booty 'n brains, ooit vinden?

De Helleveeg – NTR
Naar het boek van A.F. Th. van der Heijden. Hannah Hoekstra won een prijs voor haar acteerwerk op het Internationaal filmfestival van Montreal.

Tante Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.

De Tweeling – KRO-NCRV
Naar het boek van Tessa de Loo, bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Film.

Na de dood van hun ouders groeien de tweelingszusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)