NPO viert vrijheid, verrijkt aanbod en vervroegt actuele tv-avond
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) presenteert vandaag alle ingrediënten voor een bijzonder en kleurrijk nieuw tv-seizoen: tientallen nieuwe titels, bekende parels en vertrouwde successen. Een seizoen waarin ook wordt stilgestaan bij 75 jaar bevrijding en er veel andere grote evenementen op stapel staan. Daarnaast komt NPO tegemoet aan wensen van kijkers door de latenight-talkshow (NPO 1) vanaf januari een half uur eerder te starten. Ook Nieuwsuur (NPO 2) begint dan vroeger op de avond.
NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman: “We staan voor een nieuw seizoen vol programma's gemaakt door omroepen die met overtuiging de verhalen vertellen van Nederland. In alle vrijheid. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Die bevrijding vieren we komend seizoen bij de publieke omroep met verschillende programma’s. Daarnaast leven we natuurlijk toe naar het grootste evenement dat ons land in jaren heeft mogen organiseren: het Eurovisie Songfestival."
Wijziging
Om programma’s nog beter hun weg te laten vinden naar het publiek, volgt begin 2020 een belangrijke wijziging in de programmering van NPO 1 en NPO 2. De latenight-talkshows op NPO 1 beginnen vanaf januari een half uur eerder (22.30 uur), gevolgd door het late NOS Journaal en het NOS Sportjournaal rond 23.30 uur. Op NPO 2 begint Nieuwsuur ook een half uur eerder (21.30 uur). Frans Klein, directeur Video: “We weten dat veel kijkers de latenight-talkshow graag iets eerder willen zien. Met het eveneens vervroegen van Nieuwsuur houden we een mooi actueel blok en dan iets eerder op de avond.”
NPO presenteert verder gloednieuw drama zoals Hoogvliegers, Keizersvrouwen en Stanley H. Nieuwe reeksen van Achter de Dijken, Smeris en Boer zoekt Vrouw. En het nieuwe crossmediale cultuurprogramma van Nadia Moussaid, de terugkeer van Zondag met Lubach en talloze documentaires.
Nieuwe jeugdprogramma zijn komend seizoen onder meer Britt’s Beestenbende, Maan en ik en Jills Party. Terug van weggeweest, voor de allerkleinsten: Tik Tak.
Prikkelend
NPO 3 en npo3.nl blijven cruciaal voor het bereiken van jongeren door de publieke omroep. Dat doen deze kanalen ook komend seizoen met prikkelende programma’s. Zoals de drama-comedyreeks Harkum, die grootheidswaanzin in een klein dorp portretteert. In Met één been in de finale haalt gehandicapt acteertalent pranks uit met nietsvermoedende mensen op straat. First Dates, Sluipschutters en Hunted keren succesvol terug bij NPO 3.
En NPO doet meer voor het publiek. Bij het bedenken van nieuwe programma’s speelt on demand kijken een steeds belangrijkere rol. Meer dramaseries, meer documentaire-reeksen en de introductie van een aparte kinderomgeving op NPO Start. Maandelijks gebruiken ruim 3 miljoen mensen dit on demand-kanaal van de publieke omroep.
In 2020 zijn veel grote evenementen ook daar live te volgen: naast het Eurovisie Songfestival in Nederland, staan onder meer het EK Voetbal en de Olympische Zomerspelen op het programma. Inmiddels hebben ruim een kwart miljoen Nederlanders een abonnement op NPO Start Plus, waar meerdere afleveringen van een serie achter elkaar gekeken kunnen worden. Dit extra on demand-kanaal voorziet hiermee in een enorme behoefte en is inmiddels een onmisbaar onderdeel geworden van NPO.
HOOGTEPUNTEN
Hieronder een aantal hoogtepunten uit de programmering van NPO, in chronologische volgorde. Voor een compleet overzicht van alle nieuwe programma’s in het tv-seizoen 2018-2019, zie npo.nl/tvseizoen1920.
We zien ons (vanaf dinsdag 27 augustus, NPO 2, 21.10 uur) Human
In het documentaire feuilleton We zien ons volgt Deborah van Dam een aantal markante buurtgenoten van de Geleense volkswijk Lindenheuvel, ofwel Lentjheuvel, waar behalve de mijn nu ook de kerk en het traditionele verenigingsleven dreigen te verdwijnen. In zes afleveringen maakt zij de kijker deelgenoot van hun leven en strijd tegen het groeiende probleem van eenzaamheid.
Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen (vanaf vrijdag 30 augustus, 21.05 uur, NPO 2) NTR
Zesdelige geschiedenisserie met Hans Goedkoop over het turbulente leven in de jaren 20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren 30. Na de Eerste Wereldoorlog moderniseert Nederland in snel tempo. Het is een tijd vol nieuwe techniek en verheven idealen. De toenemende welvaart brengt swing en optimisme. Maar rond 1930 keert het tij. De economie stokt met als gevolg duizenden werklozen. Het onbehagen neemt toe, er is behoefte aan houvast. Steeds meer mensen klampen zich vast aan tradities of aan het idee van een sterke leider. Over ditzelfde tijdperk komt de NTR traditiegetrouw ook met een zesdelige historische comedy van de hand van Niek Barendsen voor NPO Zapp: Welkom in de jaren 20 en 30 (vanaf zondag 8 september, 17.50 uur).
75 jaar bevrijding: Slag om de Schelde (zaterdag 31 augustus, NPO 1, 14.30 uur & 19.03 uur) NOS
Dit en volgend jaar viert Nederland dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 31 augustus geeft koning Willem-Alexander in Terneuzen het startschot voor een reeks van vieringen en herdenkingen als daar de Slag om de Schelde wordt herdacht. In een rechtstreeks verslag is een vlootschouw van marineschepen te zien, er zijn reportages en er is aandacht voor veteranen die Nederland hebben bevrijd. ’s Avonds komen de hoogtepunten nog eens voorbij. Presentatie van beide programma’s: Herman van der Zandt.
Sterren op het Doek (vanaf dinsdag 3 september, NPO 2, 20.25 uur) Omroep MAX
Het succesvolle programma Sterren op het Doek keert na vier jaar afwezigheid terug. Kersverse presentator Özcan Akyol interviewt bekende Nederlanders, terwijl zij worden geportretteerd door een drietal kunstenaars. Het concept van Sterren op het Doek is onveranderd: verschillende prominenten geven zich over aan de doorgrondende blikken van drie schilders én de prikkelende vragen van de presentator. Wat laten ze van zichzelf zien? En wat juist niet? Aan het einde van de aflevering mag de BN’er één schilderij kiezen en mee naar huis nemen. De overige doeken worden geveild voor het goede doel.
De Zaak van je Leven (vanaf woensdag van 4 september NPO 2, 20.25 uur) WNL
Rechercheurs blikken terug op geruchtmakende moordzaken. In elke aflevering wordt duidelijk hoe groot de impact van het onderzoek is geweest op de levens van de rechercheurs, hun collega's, getuigen en nabestaanden. Met onder meer De moord op Mariska Peters, het mysterieuze Rozenmeisje uit Limburg, en de ‘Kunstroof van de Eeuw’ in de Rotterdamse Kunsthal.
Mannen in het wild (vanaf donderdag 5 september , NPO 1, 21.25 uur) EO
In Mannen in het wild neemt Bert van Leeuwen zes mannen mee op een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis naar de Italiaanse bergen. De mannen hebben één ding gemeen: ze willen dat er iets gaat veranderen. Ze zijn niet tevreden met hun dagelijkse leven en lijken in hun midlife gekomen. Voor de één is een stap in de goede richting al genoeg, voor anderen moet het roer gewoonweg radicaal om.
Het raadsel Rembrandt (vanaf zaterdag 28 september, NPO 2, 21.05 uur) AVROTROS
Rembrandt is een wereldmerk, maar wie was de man achter de legende? Onno Blom, biograaf van Rembrandt, reist in zijn voetspoor om te ontdekken wie de meesterschilder écht was. In Leiden schetst Blom het beeld van een jonge molenaarszoon vol ambitie en dromen, in Amsterdam bezoekt hij de plekken waar Rembrandt zijn grootste successen boekte, maar ook flinke tegenslagen te verwerken kreeg. In vier wervelende afleveringen komt de biograaf tot verrassende ontdekkingen over het raadsel Rembrandt.
Onrecht (vanaf woensdag 9 oktober, NPO 3, 21.10 uur) PowNed
In dit programma helpen presentatoren Bram Krikke en Dennis Schouten slachtoffers van onrecht om alsnog hun recht te halen. Of het nu gaat om een malafide autoverkoper, een dubieuze rijinstructeur of om een absolute horrorstage, de slachtoffers voelen zich in de steek gelaten en kunnen wel wat hulp gebruiken. Bram en Dennis horen hun verhaal aan, doen onderzoek en brengen - eigenwijs en op eigen wijze - hun vastgelopen zaak weer in beweging. Met verborgen camera-acties, een gezonde dosis brutaliteit en de nodige humor gaan ze het onrecht te lijf.
De toekomst is fantastisch (vanaf donderdag 17 oktober, NPO 3, 21.00 uur) VPRO
Zesdelige serie waarin drama en documentaire door elkaar heen lopen. De reeks zit vol speculatieve fictie, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee we (mogelijk) zullen worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Immers, de toekomst is fantastisch! Toch?
Harkum (vanaf dinsdag 20 oktober, NPO 3, 21.45 uur) BNNVARA
Wanneer de burgemeester van het dorpje Harkum ontdekt dat er met gemeentegelden is gespeculeerd op de beurs, slaat de paniek hem om het hart. Het geld lijkt verdwenen en hij ziet het einde van zijn carrière voor zich. Dan blijkt dat er met het gespeculeerde geld 700 miljoen winst is behaald voor de gemeente. Opeens heeft de burgemeester ‘money to burn’. Er ontstaat een idee voor een megalomaan plan... Maar hoe lang duurt het geluk?
How to be a man (vanaf dinsdag 5 november, NPO 2, 20.25 uur) KRO-NCRV
Margriet van der Linden heeft van jongs af aan met een zeker gevoel van jaloezie naar jongens gekeken; ze voetbalden, hadden een Golf GTI en dronken bier. Maar vandaag de dag lijkt het alsof jongens geen jongens meer mogen zijn. Ze worden om hun oren geslagen met #metoo, moeten minder werken en met een draagzak met baby erin lopen. Tegelijkertijd is daar de hang naar krachtig leiderschap. In deze serie gaat Margriet van Linden op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het tegenwoordig is om jongen of man te zijn.
Neem voor meer informatie over deze programma’s, beeldmateriaal en interviewverzoeken s.v.p. contact op met de desbetreffende omroep. De vertoonde trailers van de NPO-seizoenspresentatie zijn te downloaden via deze link.
27 augustus 2019
Foto credits: NPO/Roy Beusker