LogoPers

NPO Zapp introduceert Stip it: Samen Tegen Iemand Pesten


NPO Zapp komt in actie tegen pesten met de nieuwe campagne Stip it: Samen Tegen Iemand Pesten. Kinderen en volwassenen laten zien dat zij tegen pesten zijn door vier stippen op hun hand te zetten en dat te delen via Zapp.nl/stipit of social media. Presentatoren Anne-Mar Zwart, Nizar El Manouzi en Stefania Liberakakis zijn ambassadeurs van de themaweek tegen pesten. Stip it staat ook in de (online) programmering centraal, van vrijdag 10 februari tot en met zaterdag 18 februari op NPO Zapp, de Zapp-app en online Zapp-kanalen.
25 januari 2023

In aanloop naar Stip it vragen NPO Zapp en de Stip it-ambassadeurs aan heel Nederland om te laten zien dat zij tegen pesten zijn. Door vier stippen op je hand te zetten maak je de afspraak dat je:

1. Pesten niet oké vindt en er nooit aan meedoet
2. Niemand uitsluit, iedereen hoort erbij
3. Er over praat als pesten bang of verdrietig maakt
4. Altijd probeert op te komen voor iemand die gepest wordt


Stip it-ambassadeurs Stefania, Anne-Mar Zwart en Nizar El Manouzi. Foto: NPO Zapp

Stip it-galerij
Kinderen die mee willen doen kunnen hun foto via zapp.nl/stipit delen met toestemming van hun ouders. De foto verschijnt dan in de Stip it-galerij, waarna kinderen kans maken op een bijzondere prijs: opnames van de Kids Top 20 met Stefania bij hen op school. Volwassenen delen de vier stippen via social media met de hashtags #stipit en #npozapp. Diverse bekende Nederlanders ondersteunen de actie al, zo zetten Familievloggers De Bellinga’s stippen, radio-dj’s Wouter van der Goes, Jet Berkhout en Carine Lacor, televisiepresentatoren Sosha Dusyker, Klaas van Kruistum en Janouk Kelderman, Junior Song Festival-artiesten, acteurs Gioia Parijs en Jade Speelman en meer volgen.

In België is Stip it al langer een succesvolle campagne, VRT brengt de themaweek tegen pesten dit jaar voor het vijfde jaar op rij. Op NPO Zapp is Stip it gelijktijdig met de Vlaamse editie te zien.

Programma’s op NPO Zapp
De programmering van NPO Zapp staat van vrijdag 10 februari tot en met zaterdag 18 februari ook in het teken van Stip it met diverse programma’s rondom het thema. Bekijk het overzicht hieronder.

NPO Zapp Awards (KRO-NCRV), 28 januari om 19.20 uur op NPO Zapp
Tijdens het gala van de jeugdprijzen is er volop aandacht voor Stip it in de groene lopershow op het TikTok-kanaal van NPO Zapp, maar ook tijdens de awardshow met Nizar El Manouzi en een wel heel bijzonder optreden van Stefania Liberakakis.

Flexe Meiden: het verhaal van Roxy (KRO-NCRV), 7 tot en met 10 februari om 17.00 uur op de online kanalen van NPO Zapp 
In Flexe Meiden wordt Vera slachtoffer van bedreigingen en pesterijen van een nieuwe leerling in de klas: Roxy. Vera heeft geen idee waarom dit gebeurt. Is het willekeurig of zit er meer achter? Op het TikTok-account van NPO Zapp gaat het verhaal verder. In deze extra content komt de kijker meer te weten over de achtergrond van pester Roxy. In de serie blijkt dat zij vroeger zelf is gepest en in de TikTok-serie wordt ingezoomd op haar ervaringen.

Stip it (EO), vrijdag 10 februari om 17.15 uur en zaterdag 11 februari om 17.20 uur op NPO Zapp
In het EO-tweeluik Stip it rijden EO-presentatrices Anne-Mar Zwart en Anne Appelo in een stoere Stip it-auto dwars door Nederland om Stip It via bijzondere ontmoetingen tastbaar te maken. Onderweg geven ze bekende gezichten een lift, zoals Lisanne Dijkstra (TikTok) en Emma Kok (The Voice Kids-winnares 2021). Ontmoetingen met pestslachtoffers en de personen die voor hen opstonden. In alle verhalen wordt duidelijk dat het helpt als je samen een statement maakt tegen (online) pestgedrag. We dagen kinderen en volwassen onderweg en thuis op de bank uit om samen op te staan tegen pesten en mee te doen aan de Stip it beweging.

Special van Het Klokhuis (NTR), 10 februari om 18.45 uur op NPO Zapp
Pesten komt altijd en overal voor. Pesten dieren ook? Bioloog Patrick van Veen vertelt Nienke hoe apen pesten. Als er gepest wordt, spelen de omstanders een grote rol. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan Nienke uit wat je als omstander kunt doen als je met pesten te maken krijgt. Ko (dertien jaar) werd op school gepest en vertelt aan Nienke wat hij er tegen deed. Tijdens Stip it worden andere Klokhuis-fragmenten rondom het thema pesten op de social media kanalen geplaatst. 

Kids Top 20 (AVROTROS), 11 februari om 10.10 uur op NPO Zapp
De Kids Top 20 staat in het teken van Stip it met een optreden van Stefania die een bijzonder nummer zingt. Ook is er aandacht voor het thema tijdens een gesprek met Stip it-ambassadeur Anne-Mar Zwart. Kinderen die meedoen aan Stip it door een foto in te sturen met vier stippen op hun hand maken kans op een wel heel bijzondere prijs: opnames van de Kids Top 20 met hun eigen klas.

Kappen Nou!, herhaling (KRO-NCRV), 11 februari om 13.05 uur op NPO Zapp
Dramaserie waarin we Jesse in zijn eerste week op een nieuwe school volgen. Hij hoopt snel vrienden te maken en dat lijkt op zijn eerste schooldag al te lukken als hij opkomt voor een jongen die wordt belaagd door een agressieve klasgenoot. In die eerste schoolweek lopen pesterijen flink uit de hand. Wie speelt welke rol hierin en hoe kun je het pesten laten stoppen?

Mensjesrechten, herhaling Trots en Treiter (EO), 11 februari om 17.00 uur op NPO Zapp.
De strijdvaardige Malinees-Nederlandse Emma (13) probeert zich thuis te voelen in Nederland, maar dat valt niet mee als je tussen twee culturen in zit. Emma verhuisde drie jaar geleden van Mali naar Nederland. Op de Nederlandse basisschool voelde Emma zich anders; van buiten door haar huidskleur en vanbinnen door de andere cultuur. Ze wist niet goed hoe ze zich moest gedragen en ze werd gepest vanwege haar huidskleur. Nu zit ze op de middelbare school en daar voelt ze zich stukken beter. Ze durft zich steeds meer te uiten en ontdekt dat het haar helpt om haar gevoelens om te zetten in liedjes.

Taarten van Abel (VPRO), 12 februari om 09.30 uur op NPO Zapp
Tibbe (8) moest door de scheiding van zijn ouders naar een nieuwe school. Daar wordt hij helaas gepest. Na de zomer gaan z'n ouders weer dichter bij elkaar wonen en kan hij weer terug naar z’n oude school. Tijd dus voor een taart voor z'n leuke vriendjes van z'n oude school.

Flexe Meiden, herhaling tweede seizoen (KRO-NCRV), 12 februari om 11.30 uur op  Zapp.nl en het YouTube-kanaal NPO Zapp
Wat doe je als er een video van jou op social media verschijnt waar je niet heel blij mee bent? Flexe Meiden is een zesdelige webserie die draait om de vier meiden: Cindy (Florien Ferdinandus), Vera (Claudia Kanne), Avalon (Chardonnay Rillen) en Nova (Fay Kimmijser) die deel uitmaken van een hiphop dansgroep en te maken krijgen met online pesterijen.

Mensjesrechten, herhaling #Pestverhaal (EO), 12 februari om 12.50 uur op NPO Zapp.
In #Pestverhaal duik je in Rosalie's computer. Ze wordt al jaren online en offline gepest. Nu gaat ze online op zoek naar hulp.Zelfs in haar eigen slaapkamer voelde ze zich niet meer veilig, want hier kreeg ze berichtjes als: 'Je bent niks waard'. Zou het internet kunnen veranderen van haar ‘ergste vijand’ in een ‘maatje’? 

Hoofdzaken met Aishwarya, Rocca, Annamaria en Stijn, herhaling (VPRO), 12 februari om 19.20 uur op NPO Zapp
Kinderen vertellen in de kappersstoel bij Marko over hoe ze in het leven staan, wat hun kopzorgen zijn of waar ze juist heel blij van worden. Deze aflevering vertellen kinderen ook over pesten. Zo zien we niet alleen wat er óp hun hoofd gebeurt, maar horen we vooral ook wat er zich ín hun hoofd afspeelt.

De Pestvlogs, fictieserie (NTR), 13 tot en met 17 februari om 18.00 uur op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp 
Er is altijd wel wat. Te dik. Te dun. Te veel puistjes. Te rood haar. Te raar accent. Te irritant. Pesters weten altijd iets te vinden. De Pestvlogs zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen en geven een kijkje in het leven van zowel de gepeste als de pester. Beide kinderen nemen de vlogcamera in de hand en laten in elke aflevering een pestsituatie vanuit twee verschillende perspectieven zien. In iedere aflevering komt er een nieuw onderwerp binnen het thema pesten aan bod.

Films
In de maand februari zendt NPO Zapp diverse films uit die pesten als thema hebben.

Buitenspel, 5 februari om 15.30 uur op NPO Zapp
Jia is net verhuisd en raakt in de zomervakantie bevriend met Sun. Maar als de school weer begint wordt de vriendschap op de proef gesteld... 

Misfit, 8 februari om om 15.30 uur op NPO Zapp
Als Julia terugverhuist naar Nederland moet ze erg wennen op haar nieuwe school. Ze was altijd heel populair, maar hier vinden de populaire meisjes haar maar vreemd..

Kappen, 11 februari om 15.30 uur op NPO Zapp
Wie zijn eigenlijk je vrienden als ze je in de steek laten als je ze nodig hebt?

Spijt, 12 februari om 15.30 uur op NPO Zapp
Jochem wordt op zijn school gepest vanwege zijn gewicht. Zijn klasgenoot David komt voor hem op, maar is het al te laat?

Don (Kerbosch), 15 februari om 15.30 uur op NPO Zapp
Als Don van school gestuurd wordt moet hij naar een andere school. Daar gaat het er een stuk ruiger aan toe en wordt Don niet geaccepteerd. Gelukkig brengt voetbal uitkomst.

Boskampi’s, 18 februari om 15.30 uur op NPO Zapp
Omdat Rik gepest wordt vertelt hij aan zijn nieuwe vrienden dat zijn vader een maffiabaas is: dan zullen ze wel niet meer durven pesten!

Nieuwe vrienden, 19 februari om 15.30 uur op NPO Zapp
Als Benoit begint op zijn nieuwe school duurt het niet lang of hij wordt mishandeld door de bende van Charles, waarin de populaire jongens de dienst uit maken. Wat te doen?

Stip it is van 10 tot en met 18 februari op NPO Zapp, de Zapp-app en de online kanalen van NPO Zapp. Ga voor meer informatie naar zapp.nl/stipit. Wil je ergens over praten? Dat kan met De Kindertelefoon. Elke dag, gratis en anoniem. Bel 0800-0432 of chat op Kindertelefoon.nl.

Laatste persberichten
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
3FM viert Songfestival met EuropapaParty en EuropaParade
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)