LogoPers

NPO Zapp wil schaamte rondom armoede bij kinderen doorbreken

NPO Zapp behandelt van zondag 9 tot en met zondag 16 april op eigen wijze het thema armoede tijdens de Week over Armoede. In Nederland leven meer dan 200.000 kinderen in armoede. Doormiddel van specials en online programma’s wil de kinderzender het gesprek openen en daarmee de schaamte die bestaat rond dit thema doorbreken.
4 april 2023

Nizar El Manouzi in Special van Het Klokhuis: Als je weinig geld hebt (NTR)

Uit cijfers van het Centraal Plan Bureau blijkt dat in 2022 meer dan 200.000 kinderen in armoede leefden. Dat is 1 op de 13 kinderen in Nederland.1 Het CPB stelt dat als de laagste inkomens het in 2024 moeten stellen zonder tijdelijke toeslagen, nog meer Nederlanders in armoede belanden. Volgens een schatting van het CPB leven volgend jaar 995.000 Nederlanders, onder wie veel kinderen, onder de armoedegrens. Naar verwachting stijgt het aantal kinderen dat in armoede opgroeit naar 7,1 procent in 2024. Dat zijn ruim 230.000 kinderen.2 

 

Robert Fortuijn, genremanager Kinderen NPO: “We merken dat het onderwerp armoede steeds meer speelt binnen onze Zapp-doelgroep. Als je de cijfers van het CBP ziet, is het duidelijk dat het om een significante groep kinderen gaat. We zeggen in Nederland vaak dat je niet arm kunt zijn, maar dat kan dus wél. In de programma’s die we uitzenden komen voorbeelden voorbij waarin beide ouders werken en toch niet rond kunnen komen.” 

 

In de programma’s op NPO Zapp komen kinderen zelf aan het woord over armoede. Zo vertelt een kind in de special van Het Klokhuis, “Als je weinig geld hebt” (NTR): “Ik zorg vooral voor mijn twee zusjes. Mijn vader is er heel weinig. Hij heeft twee banen. Overdag en ’s nachts. Hij werkt keihard. En nog hebben we bijna geen geld.” Kinderen proberen hun situatie ook te verbergen, zo zegt een ander kind: “De ergste dag vind ik de eerste dag na de zomervakantie. Als iedereen vertelt waar ie op vakantie geweest is. En ik ben dus nergens geweest. Maar dan verzin ik maar wat.” Of “Als ik jarig ben, kan ik niet trakteren, omdat we daar het geld niet voor hebben. Dus meld ik me die dag ziek op school.”  

 

Fortuijn vervolgt: “Doordat er zo’n taboe op het onderwerp rust, voelen kinderen schaamte om erover te praten. Dat willen we doorbreken door kinderen uit te leggen wat armoede is en hoe gezinnen in zo’n situatie kunnen belanden. Kinderen die ermee te maken hebben willen we stimuleren om erover te praten.”  

 

Als kinderen vragen hebben en meer willen weten over armoede kunnen ze terecht op de verzamelpagina zapp.nl/armoede. Daar staat een overzicht van alle programma’s en informatie rondom het thema. Kinderen die erover willen praten kunnen contact opnemen met de Kindertelefoon. Elke dag, gratis en anoniem via 0800-0432 of chat op kindertelefoon.nl. 

 

 

Programma’s op NPO Zapp en Zapp.nl  

De programmering van NPO Zapp staat een week lang in het teken van armoede. Hieronder een overzicht van de programma’s:  

 

NOS Jeugdjournaal Extra: Armoede, zondag 9 april om 19.20 uur op NPO Zapp  

Tienduizenden kinderen in ons land zijn arm. Wanneer ben je arm, hoe zit dat precies? In een NOS Jeugdjournaal Extra vertellen kinderen hoe het is om op te groeien in een gezin zonder geld. Olivier Locadia, beter bekend als Willie Wartaal, maakte dat ook mee. Hij komt in de studio vertellen over die tijd. En Minister Carola Schouten is er ook, zij gaat over armoede. Waarom kan zij dit probleem niet gewoon in één keer oplossen, met meer geld van de regering bijvoorbeeld? Presentatie: Lucas van de Meerendonk.

 

No Monnie (NTR), maandag 10 tot en met vrijdag 14 april om 18.00 uur op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp 

In de vijfdelige vlogserie No Monnie maken we kennis met een tiener die in armoede leeft en de manier waarop zij daarmee omgaat. De hoofdpersoon Janna vlogt vanaf het begin van het nieuwe schooljaar als ze naar de brugklas gaat. Aan haar videodagboek vertrouwt ze toe wat ze denkt en beleeft. Als de armoede in haar gezin gedurende het schooljaar verder toeneemt, gaat ze haar vlog gebruiken om haar verhaal aan de buitenwereld te vertellen. Het wordt haar middel van empowerment. 

 

CHICA (EO), dinsdag 11 april om 17.00 uur op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp  

Meidenprogramma CHICA trapt het nieuwe seizoen af met een special over geld en armoede. Vijf meiden gaan open en eerlijk met elkaar het gesprek aan over vragen als: wat als jij minder te besteden hebt dan je vriendinnen? Wat is het verschil tussen door je zakgeld heen zijn en opgroeien in armoede? Maakt geld eigenlijk gelukkig? 

 

Special van Het Klokhuis: Als je weinig geld hebt (NTR), dinsdag 11 april om 18.45 uur op NPO Zapp 

Nooit op vakantie. Met honger in de klas. Geen nieuwe schoenen als je oude te klein zijn. En niet kunnen trakteren op je verjaardag omdat daar geen geld voor is. In Nederland leven meer dan 200.000 kinderen in armoede. Nizar zoekt uit wat het betekent om te leven met weinig geld. 

 

Hoofdzaken (VPRO), zondag 16 april om 19.20 uur op NPO Zapp  

In Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt bij kapper Marko terwijl ze praten over wat er in de wereld leeft en hoe zij daarmee te maken krijgen. Ze vertellen over hun kopzorgen, of waar ze juist blij van worden. In deze aflevering vertrouwt Anashya ons toe hoe verdrietig ze is nadat haar ouders onterecht veel geld moesten terugbetalen aan de Belastingdienst. Emma’s moeder is ziek, waardoor ze vaak moet denken aan wat de dood eigenlijk betekent. Sanne stottert en steekt soms daarom haar vinger niet op in de klas. 

 

Klokhuis Meet Up (NTR), dinsdag 18 april om 11.00 uur op hetklokhuis.nl 
Tijdens de Klokhuis Meet Up ‘Als je weinig geld hebt’ gaat presentator Tirsa With live in gesprek met basisschoolklassen uit het hele land. Vanuit de studio in Middelburg bespreekt ze met verschillende gasten wat het betekent om te leven met weinig geld. Scholen kunnen vanuit hun klas live meekijken, vragen insturen en reageren op stellingen. 

 

 

ZappBios Films  

Rijk (KRO-NCRV), zondag 9 april om 16.55 uur op NPO Zapp  

Wanneer Vedat en Niels een grote som geld op straat vinden, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Wat betekent het voor de vrienden om rijk te zijn? 

 

Romaissa (NTR), woensdag 12 april om 15.30 uur op NPO Zapp  

Spannend avontuur rond Romaissa en haar beste vriend, die een plan verzinnen een plan om de sloop van hun flat tegen te houden. 

 

De Kidnappers (VPRO), zaterdag 15 april om 15.30 uur op NPO Zapp  

Als de vader van Anders, Oskar, Winni en Bertram geen werk kan vinden, stemmen de kinderen in met het plan van hun oom om een rijk jongetje te kidnappen voor losgeld. 

 

H is van Happy (EO) zondag 16 april om 15.30 uur op NPO Zapp  

Candice Phee besluit om vrede te stichten in haar ruziënde, door verdriet geteisterde familie. Ze is enthousiast en, vaak onbedoeld, komisch, terwijl ze zich toelegt op het gelukkig maken van anderen. 

 

 

NPO Zapp staat van zondag 9 tot en met zondag 16 april in het teken van armoede op televisie en de online kanalen van NPO Zapp. Meer informatie is te vinden op zapp.nl/armoede.   

 

https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2022/09/20/kennisnotitie-armoede-ramingen-september-2022 

https://www.cpb.nl/centraal-economisch-plan-cep-2023

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)