LogoPers

Omroep en cultuur: ruimte voor avontuurlijk gedrag

Een vijftigtal mensen uit de culturele sector en de (publieke) media ging op 27 april 2010 met elkaar in gesprek tijdens de werkconferentie, georganiseerd door Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het Ministerie van OCW en de Cultuurformatie. Tijdens de bijeenkomst werden samenwerkingsprojecten tussen de AVRO en het Nederlands Uitburo, tussen Radio 4 en orkesten en ensembles, tussen NPS/het Klokhuis en het Nationaal Historisch Museum gepresenteerd.
17 juni 2010

Drie casussen waarin de publieke omroep succesvol samenwerkt met de cultuursector stonden centraal op de werkconferentie ‘Omroep en Cultuur’, die op 27 april 2010 plaatsvond in de IJ Kantine in Amsterdam-Noord. De auteursrechten en regelgeving lijken niet langer onneembare vestingen in deze samenwerking te zijn. Nieuwe mogelijkheden liggen in het verschiet.

De AVRO en het Uitburo werken aan een levendige uitbreiding van de populaire uitgaanssite de Cultuurgids en maken het audiovisuele materiaal rond concerten, theater of exposities op internet toegankelijk. Ook het Virtueel Muziekhuis, een samenwerkingsproject van Radio 4 met orkesten en ensembles, moet een schat aan archiefmateriaal ontsluiten en kan een breed publiek enthousiasmeren voor klassieke muziek. In de derde casus werken de NPS en het Nationaal Historisch Museum samen aan een omvangrijke serie afleveringen van Het Klokhuis rond de vijftig vensters van de Canon van de geschiedenis van Nederland.

Bert Holvast van de Cultuurformatie hoopt aan de hand van deze casussen een stevige stap vooruit te zetten: “Elkaar als kunstensector en omroepwereld vrijblijvend de liefde te verklaren is een fase die ver achter ons ligt”, houdt hij de aanwezigen voor. “Zoals ook te krappe budgetten, het auteursrecht of de regelgeving niet langer een alibi zijn om de liefde tot onmogelijke liefde te verklaren.” Deze werkconferentie dient om de knelpunten te overwinnen en de drie projecten ziet hij als toekomstverkennende initiatieven: “Maak ruimte voor avontuurlijk gedrag!”

De bijeenkomst, een initiatief van het Ministerie van OCW, de Cultuurformatie en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), is het vervolg op een eerdere conferentie in juni 2008.

Het volledige verslag van de werkconferentie kunt u hier nalezen (PDF).

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)