LogoPers

Open brief aan de makers van documentaire, drama en film

Waarom de Nederlandse Publieke Omroep drama en documentaire zo belangrijk vindt.
14 november 2012

Het Mediafonds is de afgelopen jaren van grote waarde geweest. Ook de Nederlandse Publieke Omroep werd overvallen door het kabinetsbesluit om het budget van het Mediafonds te schrappen. Met het afschaffen van het Mediafonds dreigt de productie van artistieke documentaires en hoogwaardig drama en film in gevaar te komen. De Nederlandse Publieke Omroep wil dat nu voorkomen door de rol van het Mediafonds over te nemen. Op dit voorstel dat, ik afgelopen maandag deed, heb ik veel reacties gekregen. Naast instemming en opluchting krijg ik ook de nodige vragen van diverse makers en vertegenwoordigers uit de Film-, drama- en documentairesector. Die vragen probeer ik in deze open brief te beantwoorden.
 
De Nederlandse Publieke Omroep wil drama, film en documentaires behouden. Daar hebben we drie redenen voor:
 

  1. Het Nederlandse publiek heeft een grote waardering voor deze – veelal Nederlandse – producties. Ook internationaal is er veel erkenning voor. De Nederlandse Publieke Omroep wil deze programma's voor het publiek behouden.
  2. Artistieke documentaires, hoogwaardig drama en film horen bij de publieke omroep. Een publieke omroep zonder deze genres is niet denkbaar, ook omdat deze genres in een commerciële omgeving vaak niet gemaakt kunnen worden.
  3. Voor makers is het lastig om de financiering van producties rond te krijgen. In het verleden hebben zij al te vaak met bezuinigingen te maken gehad. We willen ervoor zorgen dat de sector levensvatbaar blijft.

 
Wat gaat de Nederlandse Publieke Omroep nu doen?
We zullen de aanvullende financiering die nu nog via het Mediafonds tot stand komt garanderen. Die 14 miljoen voor artistieke documentaires, hoogwaardig drama en film gaan we apart zetten.
 
Waarom 14 miljoen en niet het gehele Mediafonds?
Het Mediafonds heeft ook overhead en financiert ook games, bijeenkomsten en regionale producties. Daarnaast kondigde het Mediafonds aan projecten te willen financieren voor commerciële omroepen. Dat kunnen en willen we als Nederlandse Publieke Omroep niet overnemen, omdat dat simpelweg niet hoort bij de taak van de publieke omroep. We willen juist wel de kwetsbare producties bij de landelijke publieke omroep en het stimuleren van talent blijven financieren. De toezegging van 14 miljoen voor deze kwetsbare genres zullen wij binnenkort in een brief aan de nieuwe Staatssecretaris voor Media toelichten.
 
Waarom maken we dit nu bekend?
Nu het kabinet het Mediafonds dreigt te schrappen, is het voor ons belangrijk om artistieke documentaire, hoogwaardig drama en film te steunen, omdat deze genres buiten de publieke omroep nauwelijks overlevingskans hebben. Ook willen we de sector duidelijkheid geven. De Nederlandse Publieke Omroep vernieuwt en moet tegelijkertijd 300 miljoen bezuinigingen doorvoeren. Daarbij moeten wij fundamentele keuzes maken.
 
Maar de Nederlandse Publieke Omroep moet toch bezuinigen?
Ja, wij moeten bezuinigen. In totaal 300 miljoen. Geen enkel genre kan daar ongeschonden uit komen. De Nederlandse Publieke Omroep financiert nu al 53 mln aan drama en documentaire uit het eigen programmabudget. Ondanks de bezuinigingen zullen wij ook vanuit dat eigen budget voor drama en documentaire blijven staan. Er doen verhalen de ronde dat de Nederlandse Publieke Omroep volgend jaar 16 miljoen op drama en documentaire wil bezuinigingen. Deze verhalen zijn onjuist. Volgend jaar wordt er een efficiency besparing doorgevoerd in de organisatie. Drama en documentaire blijven overeind.
 
Hoe gaat de Nederlandse Publieke Omroep die 14 miljoen inzetten?
Die 14 miljoen is bedoeld voor artistieke dramaproducties, hoogwaardig drama en film, vergelijkbaar met de aanvullende financiering door het Mediafonds. Daar wordt het geld voor opzij gezet. Wij willen met de sector in gesprek over hoe die financiering verdeeld kan worden. Daarvoor willen we gebruik maken van de experts die in de sector actief zijn. Denk aan een speciale commissie. Zo wil de Nederlandse Publieke Omroep garanderen dat artistieke en hoogwaardige producties voor het publiek behouden blijven
 
Vandaag start het IDFA in Amsterdam. Tijdens dit festival kan iedereen zien hoe belangrijk, mooi en impactvol documentaire kan zijn. Ook bij de Nederlandse Publieke Omroep besteden we deze week extra aandacht aan documentaire en het festival. Wij zullen samen met de sector aan de toekomst moeten werken, zodat we gezamenlijk drama en documentaire voor het publiek kunnen behouden.

Laatste persberichten
NPO Radio 1 verandert in RadiOlympia
Audiodescriptie EK voetbal positief ontvangen
NPO Radio 2 en NPO Radio 5 in teken van 4Daagse
Dit zijn de hoogst gewaardeerde programma's van de publieke omroep in het tweede kwartaal van 2024
Regietalent gezocht voor politiedramaserie op NPO 3
NPO 3FM maakt nieuw talent bekend: Lenny Monsou
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)