LogoPers

Provinciale Statenverkiezingen 2019 bij NPO

De NPO staat de komende dagen in een aantal speciale tv- en radio-uitzendingen en online uitgebreid stil bij de Provinciale Statenverkiezingen die op woensdag 20 maart worden gehouden. Uiteraard zijn de verkiezingen ook onderwerp van gesprek in de reguliere nieuws- en actualiteitenprogramma’s.
14 maart 2019

 

Televisie

NOS Nederland Kiest: Het debat (dinsdag 19 maart, NPO 1, 20.30 uur) - NOS

 

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen zendt de NOS zoals gebruikelijk het slotdebat uit, rechtstreeks op NPO 1. In het Huis der Provincie in Arnhem doen alle dertien landelijke partijleiders mee aan één-op-één-debatten. Loting bepaalt wie tegen wie uitkomt; de stellingen waarover wordt gedebatteerd zijn ingebracht door de partijen zelf. De leiding van het debat is in handen van Annechien Steenhuizen.

 

 

NOS Nederland Kiest: uitslagenavond (woensdag 20 maart, NPO 1, 20.30 uur) - NOS
De NOS zendt woensdag 20 maart rechtstreeks vanuit het Huis der Provincie in Arnhem de uitslagenavond uit. Winfried Bayens presenteert; Dionne Stax brengt de uitslagen. In de uitzending wordt geschakeld naar bijeenkomsten van de politieke partijen en naar andere provinciehuizen en ook komen kiezers aan het woord. Tussen 21.00 en 22.00 uur komen de uitslagen binnen van vier exitpolls van onderzoeksbureau Ipsos: één landelijke en drie provinciale, te weten die van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Op basis van dit representatieve onderzoek is dan in grote lijnen duidelijk hoe Nederland heeft gestemd. De definitieve uitslag wordt later bekend.

De ontwikkelingen worden geduid door Ron Fresen, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander van de NOS-redactie in Den Haag. Verder is politiek geograaf Josse de Voogd te gast om inzicht te geven in het stemgedrag van Nederland en de regionale verschillen daarin. In samenwerking met de regionale omroepen doet de NOS verslag vanuit alle twaalf provincies.

 

Pauw & Jinek: De Verkiezingen (maandag 19 maart en dinsdag 20 maart, NPO 1, 23.00 uur) -BNNVARA en KRO-NCRV
Eva Jinek en Jeroen Pauw trekken sinds vorige week samen op in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. In Pauw & Jinek: De Verkiezingen reizen ze voorafgaand aan de verkiezingen naar een viertal plekken door Nederland.

Landelijke en provinciale politici schuiven aan, maar ook lokale bewoners die de afgelopen jaren onderdeel zijn geworden van heikele maatschappelijke kwesties. In elke uitzending zijn bekende cabaretiers te gast, is er live muziek en volgt politiek verslaggever Jaïr Ferwerda het laatste campagnenieuws op de voet.

 

De Hofkar (dinsdag 19 januari, NPO 2, 23.05 uur) - PowNedIn aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen rijdt presentator Rutger Castricum in De Hofkar fractievoorzitters in zijn taxi door het land en voelt hij ze aan de tand over de meest prangende verkiezingsthema’s. In de laatste aflevering van De Hofkar is Thierry Baudet (Forum voor Democratie) te gast.

 

NPO Radio 1
In Spraakmakers op NPO Radio 1 is tot en met donderdag 21 maart elke ochtend van 09.30 tot 10.30 uur het Provinciale Staten-panel te horen. Politieke duiders en interviewers van NPO Radio 1 bespreken de campagne, samen met een journalist van een regionale krant die veel weet van politieke verhoudingen in de provincie.

Onder het motto De Stemming van Nederland maakt NPO Radio 1 een driedaagse provincietour (vandaag, morgen en woensdag) waarin mensen uit die regio’s aan het woord komen over provinciale thema’s. De Stemming van Nederland is drie keer per dag te horen: om 11.00 uur, 14.30 uur en 17.30 uur. De presentatie is in handen van Petra Grijzen.

Op de uitslagenavond (20 maart, 20.30 tot 01.00 uur) zitten Lara Rense en Tijs van den Brink in het Huis der Provincie in Arnhem. Ze praten met gasten en Xander van der Wulp staat hen bij als duider van dienst. Ook wordt geschakeld met verslaggevers in de provincies en bij de politieke partijen.

 

Online
Online verslaat de NOS de verkiezingen via de NOS-app, NOS.nl en de social media-accounts van de NOS. De uitslagen zullen online bij de NOS live op te vragen zijn. Op het YouTube-kanaal van de NOS en op NOS Facebook zullen duiders het slotdebat op 19 maart live nabespreken. Op de verkiezingsdag wordt de uitslag op onze sociale media live toegelicht.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)