LogoPers

Publieke omroep: aantal veelverdieners aanzienlijk gedaald

Eind dit jaar verdienen nog maximaal 14 presentatoren boven de Balkenendenorm. Dat waren er eind 2009 nog 17. De publieke omroep wil het aantal zo snel als mogelijk verder laten dalen naar maximaal acht, maar kan niet ingrijpen in lopende contracten (van voor september 2009, toen de nieuwe regeling in ging).
28 april 2010

Open de bijlage om de verwachte ontwikkeling in het aantal presentatoren dat boven de Balkenendenorm verdient in een grafiek te zien

‘Balkenende-plus’
De beloningscode die vanaf september 2009 geldt, betekent dat presentatoren maximaal de Balkenendenorm kunnen verdienen. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt daar van afgeweken. Het bedrag boven de norm wordt steeds door de omroepvereniging zelf betaald, niet door de belastingbetaler.
Maximaal vijf televisie- en drie radiopresentatoren mogen uiteindelijk boven de norm verdienen. Die acht moeten door de omroepen worden voorgedragen, de Raad van Bestuur beslist. Na instemming wordt de beloning boven de norm door de omroep uit eigen verenigingsgelden betaald.

Onder de Balkenendenorm
De nieuwe code geldt ook voor presentatoren die bij voorbeeld per uitzending worden betaald of voor verschillende omroepen werken; het totale jaarsalaris mag ook dan niet boven de norm uit komen.

Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO “is met de introductie van de code een dalende lijn ingezet. Er is dan enige tijd nodig om op het gewenste aantal te komen. Vijf presentatoren hebben bij voorbeeld een contract voor onbepaalde tijd met een omroep. Daar kunnen we niets aan doen, zelfs als we zouden willen”.

Salarissen omroepbestuurders
Bij de omroepbestuurders verdienen er op dit moment drie personen meer dan de Balkenende-norm: de directeur van de NCRV (€ 225.000,-) en twee leden van de Raad van Bestuur van de NPO (€ 203.000,- en € 204.000,-). Voor de twee RvB-leden geldt dat hun contract in 2013 afloopt; hun opvolgers zullen beneden de Balkenendenorm gaan verdienen. De NCRV honoreert eveneens bestaande contracten, maar voor een toekomstige rechtsopvolger van de huidige directeur van de NCRV zal hetzelfde gelden.


Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)