LogoPers

Publieke omroep: alle genres garanderen en niemand uitsluiten

Ook in het komende tv-seizoen ziet de Publieke Omroep 17 miljoen Nederlanders als ultiem doel. Daarom in alle genres volop nieuwe programma's.       
1 september 2011

“Wij willen alle genres garanderen, niemand uitsluiten en zien het publiek -17 miljoen Nederlanders- als het ultieme doel.” Dat zei TV–directeur Gerard Timmer bij de presentatie van het nieuwe tv-seizoen van de Publieke Omroep. “Dat betekent dat we in het nieuwe seizoen garant staan voor succesvolle én ook kwetsbare genres, met een groot en een klein bereik, voor een oud en een jong publiek.” 

Timmer wijst in dit verband op enkele grote projecten in het nieuwe seizoen, waaronder Nederland van Boven (VPRO) op Nederland 1 en de Slavernij (NTR) op Nederland 2, waarvan een junioreditie op Z@PP wordt uitgezonden. Ook wijst hij op de vernieuwde woensdag op Nederland 3 met aandacht voor de Nederlandse muziekcultuur in Ali B op Volle Toeren (TROS) en Tiende van Tijl (AVRO).

Timmer wil nu niet teveel stil staan bij de bezuinigingen, omdat die komend seizoen nog niet zichtbaar worden. “Vaak praten we in Hilversum over randvoorwaarden als financiën en bestuur. Die zijn erg belangrijk, maar vandaag staan de programma’s centraal.”

Meer variatie op Nederland 2
Timmer kondigt voor Nederland 2 een aantal veranderingen aan: “De kijker krijgt op Nederland 2 meer variatie: door om half negen geen vaste actualiteitenrubriek meer uit te zenden.” In het nieuwe seizoen staan hier Café de Liefde (VPRO) op maandag, Cash op Zolder (AVRO) op dinsdag, het nieuwe Achter het Scherm (NTR) op woensdag, 2voor12 (VARA) op donderdag en Per Seconde Wijzer (VARA) op vrijdag.

Opinie en nieuws
Op Nederland 2 ontstaat ook meer variatie doordat er elke werkdag een wisselend opiniërend programma wordt uitgezonden. Voorafgaand aan Nieuwsuur staat Tegenlicht op maandag (VPRO), Altijd Wat (NCRV) op dinsdag, Oog in Oog (KRO) en Moraalridders (EO) op woensdag en De vijfde Dag (EO) op donderdag. Elke vrijdag presenteert Clairy Polak het nieuwe mediaprogramma De Waan van de Dag (VARA). ‘s Zaterdags is er op Nederland 2 het nieuwe Debat op 2 (KRO/NCRV) met Ghislaine Plag en Arie Boomsma. Op Nederland 3 wordt PowNews vervroegd naar 22.30 uur. Naast Buitenhof (VPRO/AVRO/VARA) start WNL met een nieuw actueel programma op Nederland 1: Eva op Zondag.

Nieuw op Nederland 1 en Nederland 3
Gerard Timmer telt op Nederland 1 dit seizoen 17 nieuwe titels. In het nieuwe Topmanager Gezocht (BNN) ziet de kijker wat nodig is om in het bedrijfsleven succesvol te zijn. In Liefs Uit (KRO) volgt Yvonne Jaspers vijf Nederlanders die met hun buitenlandse liefde een toekomst op willen bouwen in Nederland. Een programma over liefde én over Nederland.

BNN start 29 september op Nederland 3 met een recordpoging TV-kijken in de marathonuitzending Last Man Standing (BNN).
TV Lab editie 2010 bracht twee nieuwe programma’s voort. Naast Tiende van Tijl is dat De Week van Weijers (KRO) waarin Guido Weijers op humoristische wijze terugkijkt op de afgelopen week. Vanaf maandag 5 september keert Fort Boyard (AVRO) terug op de Nederlandse televisie.

Nieuwe dramaseries
Timmer ziet uit naar een groot aantal nieuwe dramaseries: 8 september start op Nederland 1 de nieuwe serie Overspel (VARA), een psychologische thriller over een onmogelijke liefde met hoofdrollen voor onder andere Sylvia Hoeks en Kees Prins. Op Nederland 2 in november de nieuwe dramaserie Lijn 32 met onder andere Waldemar Torenstra, Marcel Musters en Peter Blok: tien ogenschijnlijk willekeurige passagiers stappen op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus, met noodlottige gevolgen.

Nederland 3 zendt dit najaar twee nieuwe dramaseries uit: op zondag 4 september de tiendelige politieserie Seinpost Den Haag (KRO) over de lotgevallen van een groep jonge politiemensen, met hoofdrollen voor onder andere Egbert Jan Weeber, Jim Bakkum en Saar Koningsberger. De serie Mixed Up (NCRV) laat zie hoe een man zich handhaaft op de redactie van het maandblad ZIJ, met rollen voor Waldemar Torenstra, Georgina Verbaan en Anneke Blok.

Voor later in het seizoen kondigde Timmer meer nieuwe dramaseries aan, waaronder Beatrix (VPRO), Dokter Deen (MAX), De Wonderen van Barslet (NCRV/NTR). Ook de dramaserie Eileen (VPRO) wordt in het voorjaar uitgezonden, net zoals nieuwe reeksen van Feuten (BNN), Flikken Maastricht (TROS) en Van God Los (BNN).

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)