Publieke omroep sluit zich aan bij meldpunt MORES
Binnen de NPO en omroepen bestaan al regelingen en vertrouwenspersonen voor meldingen van ongewenst gedrag. Toch kunnen er zich omstandigheden voordoen waarin deze voorzieningen niet toereikend zijn, bijvoorbeeld wanneer medewerkers tijdelijk of helemaal uit dienst zijn, of wanneer er persoonlijke redenen zijn om niet binnen de eigen organisatie een melding te doen. In die gevallen kan nu ook een beroep worden gedaan op MORES.online, dat zich als onafhankelijk meldpunt speciaal richt op de culturele en creatieve sector in Nederland.
Frederieke Leeflang, voorzitter van de NPO, is blij met de stap. “Het is een belangrijke aanvulling op de bestaande mogelijkheden die ik van harte ondersteun. Een veilige werkomgeving is een omgeving waar mensen zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn en al hun ervaringen te delen, of deze nu positief of negatief zijn. Wij willen borgen dat onze mensen zich in alle gevallen ergens gehoord voelen.”
Vertrouwelijkheid
Meldingen worden bij Mores in vertrouwelijkheid behandeld. Mores gaat samen met de melder op zoek naar een passende oplossing en deelt alleen informatie met de organisatie als de melder hier toestemming voor geeft. Indien de vertrouwenspersoon structurele misstanden of knelpunten signaleert, kan de vertrouwenspersoon deze melden bij de betreffende organisatie zonder de identiteit te onthullen van de melder(s).
Convenant
Naast aansluiting bij MORES voert de publieke omroep overleg met andere bedrijven in de mediasector, waaronder Talpa en RTL om te komen tot een sectorbreed convenant op het vlak van gewenst gedrag en een veilige werkomgeving. Dit convenant moeten worden gezien als een soort paraplu boven de regelingen die alle partijen zelf al hebben en zal gelden als een ‘code’ voor de gehele mediasector. Het streven is om het convenant na de zomer in te laten gaan.
Meer informatie
Meer informatie over de werkwijze van MORES is te vinden op MORES.online.