LogoPers

Radiospecial over lachgas op NPO FunX

Vanavond duikt FunX samen met luisteraars in de wereld van lachgas. In een speciale thema-uitzending op FunX presenteert dj Rutger van 21.00 tot 23.00 uur een radiospecial over deze drug, die onder jongeren steeds populairder wordt. Hoe vaak gebruiken jongeren lachgas? Wat is de kick? Waar en wanneer doen ze dat? En wat zijn de gevolgen?
14 juli 2016

FunX-reporter Laila ging de straat op en bevond zich op festivals, in het uitgaanscircuit en bij jongeren thuis om op zoek te gaan naar antwoorden. Ze kwam er achter dat lachgas niet meer alleen een partydrug is. 

Op straat, op het festivalterrein of in clubs: een oplettende voorbijganger ziet de lege lachgas-ampullen overal liggen. Uit een enquête op FunX.nl blijkt echter dat de grootste groep jongeren de drug thuis gebruikt. Van de 500 jongeren (gemiddeld 22 jaar) die anoniem de enquête hebben ingevuld, gebruikt ruim 70% wel eens lachgas. 1 op de 10 jongeren gebruikt het wekelijks. Meer dan een kwart gebruikt het elke maand. De meeste gebruikers nemen twee tot tien ampullen per keer, met enkele uitschieters naar boven de 100. Tegen alle verwachtingen in gebruikt 42,6% lachgas thuis. 13,1% gebruikt het op festivals en 12,8% in clubs. De jongste ondervraagde van 12 jaar gebruikt de drug wekelijks op school. 

In de uitzending van vanavond spreekt Laila met toxicoloog Martin van den Berg over de korte en lange termijn gevolgen van deze drug. Ook horen FunX-luisteraars hoe Laila staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid keihard confronteert met de resultaten van haar onderzoek.

FunX-reporter Laila Khatiri: “PvdA-kamerlid Volp heeft in 2015 heel terecht Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Het effect van medicinale lachgasampullen werd als gevolg daarvan besproken, terwijl jongeren massaal industriële lachgasampullen gebruiken. De populariteit van de drug is veel groter dan in Den Haag wordt gedacht! Voor mij een aanleiding om mijzelf wekenlang onder te dompelen in de wereld van lachgas. Nu ik weet wat de effecten zijn en in welke mate de drug wordt gebruikt, kan ik niet wachten om met de uitzending vanavond de politiek en al deze jonge gebruikers wakker te schudden.”

Een Jellinek-expert op het gebied van verslaving schuift aan in de FunX-studio om vragen van luisteraars te beantwoorden. De radiospecial over lachgas hoor je opdonderdag 14 juli tussen 21.00 en 23.00 uur op NPO FunX. Online op FunX.nl en alle FunX-socials praten luisteraars mee met de hashtags #FunX en #lachgas.

Meer informatie: www.funx.nl 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)