LogoPers

Shula Rijxman: Een town hall in Rotterdam

In het najaar kondigde ik aan dat we programma’s gingen maken die het land intrekken en waarin het echte gesprek met het publiek en de actualiteit een rol speelt. Afgelopen woensdag was het zo ver en ik was erbij, backstage bij het AVROTROS-programma De Stelling van Nederland. Onder leiding van Jort Kelder als nationale spreekstalmeester gingen Rotterdammers met elkaar in gesprek over de vraag: is dit mijn Nederland nog? Met Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel als sidekick die de meningen in het land peilde en zo een stem gaf aan de Nederlanders die niet in de zaal aanwezig waren.

In een oude arbeiderskantine in Katendrecht op Zuid kruisten de meest uiteenlopende mensen de degens over vragen als: blijft Nederland wel Nederland? Staat onze nationale identiteit onder druk of niet? En gaat het nou goed met ons land of juist niet? Dat lijken ook de belangrijkste vragen te zijn met de verkiezingen in aantocht.

78 procent van de autochtone Nederlanders zegt dat de integratie in Nederland mislukt is. Net als 40% van de Nederlanders met een migratieachtergrond. Tegelijkertijd is er overeenstemming: een overweldigende meerderheid van alle ondervraagden zegt: als iedereen de Nederlandse wetten respecteert, is het niet erg dat er verschillen tussen bevolkingsgroepen in Nederland bestaan.

Als je mensen met zeer ver uit elkaar liggende opvattingen bij elkaar zet - van hardcore PVV’ers tot nieuwe Nederlanders die links stemmen, van een Leefbaar-wethouder tot een dame die zich het vuur uit de sloffen loopt als vrijwilliger bij de voedselbank en die armoede het echte probleem vindt - verwacht je dat ze elkaar de haren invliegen. Gek genoeg viel dat reuze mee. Misschien denken we soms te veel in stereotypes. Maar in de praktijk, als je mensen bij elkaar zet en met elkaar laat praten, blijkt de PVV’er best een kop thee te willen drinken met de moslim, en ziet de nieuwe Nederlander ook haarscherp waar het aan de integratie schort. Dat gesprek mogelijk maken, zodat mensen met elkaar praten in plaats van over elkaar, lijkt me een taak bij uitstek voor de publieke omroep.

De eerste town hall van de publieke omroep was wat mij betreft een groot succes. En voor herhaling vatbaar. Want het idee is een pop up programma. Bij grote gebeurtenissen van nationaal belang, hebben we het binnen een paar dagen op de buis. Dus wie weet komt Jort wel naar jou toe binnenkort.

Mijn complimenten aan de AVROTROS voor het snel opzetten en produceren van dit mooie format. En Jort deed het ongelooflijk knap in een zaal vol van de meest uiteenlopende mensen en meningen. Of ‘meer seks met elkaar’ de oplossing is voor alle tegenstellingen, zoals Jort grapte, weet ik niet. Maar baat het niet dan schaadt het niet, zullen we maar zeggen.

De komende weken zul je nog veel meer programma’s over de verkiezingen zien en horen bij jouw publieke omroep. Een handig overzicht vind je op npo.nl/verkiezingen. Je ziet er wat er nog op het programma staat, kunt alle gemiste uitzendingen terugkijken en chatbot Duco gidst je door ons ruime aanbod. Via Facebook Messenger ben je maar een muisklik verwijderd van voor jou relevante content.

En het gesprek over wat voor land wij zijn? Dat is natuurlijk nooit af.

Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur van de NPO

NPO 3FM live vanuit Melkweg Expo tijdens Amsterdam Dance Event
NPO Radio 5 introduceert De Schijf van NPO Radio 5
Publieke omroep verlengt succesvol Schooltv-project Film in de klas
NPO Campus Radio presenteert de Viral Top 77
NPO Klassiek maakt met Klassieke Top 400 Stembus muzikale reis door Nederland en Duitsland
NPO FunX lanceert YouTube-serie 'Villa Architrackz' met unieke samenwerkingen tussen artiesten
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)