LogoPers

Shula Rijxman: ‘Komende kabinetsperiode 50 miljoen extra nodig'

“De maatschappelijke rol van de publieke omroep wordt belangrijker dan ooit daarvoor. De samenleving verhardt en groepen komen tegenover elkaar te staan. De publieke omroep verbindt die groepen, vertelt hen het hele verhaal, confronteert hen met het tegenargument. De publieke omroep heeft de komende jaren innovatiekracht en ook financiële slagkracht nodig om die rol op een verantwoorde manier te kunnen vervullen. Daarom is in de volgende kabinetsperiode structureel 50 miljoen euro extra nodig.’ Dit stelt Shula Rijxman in haar eerste speech als nieuwe NPO-voorzitter.
25 augustus 2016

De verbindende rol van de publieke omroep in onze samenleving, wordt volgens de kersverse voorzitter met de dag belangrijker. “Groepen radicaliseren. Ze horen en zien alleen nog maar datgene wat ze in hun eigen gelijk bevestigt. Waar ziet en hoort de kijker en luisteraar de andere kant van een verhaal. Want in het huidige chaotische medialandschap is het cruciaal om te weten wat echt en onecht is, wat waar en onwaar en wat betaald en onbetaald is. De publieke omroep heeft een taak als nooit tevoren. Alleen de publieke omroep en alle samenwerkende productiebedrijven brengen die diversiteit in totale onafhankelijkheid.” aldus Shula Rijxman.

Volgens Rijxman zal de komende jaren door de publieke omroep meer geïnvesteerd moeten worden in een blijvend tolerante en krachtige samenleving: door sterkere producties, door kwaliteit van de on demand-voorzieningen, door privacywaarborging, door ontwikkeling van talent, door nieuwe vormen van distributie, door een veilig TV-domein voor kinderen en sterke jongerenprogrammering. Nu bezuinigen op die unieke publieke omroeptaak is op termijn de doodsteek voor programma’s die groepen bereiken met een andere opvatting, met een kleiner publiek of met een lastiger verhaal.”

 

Lees de speech van Shula Rijxman hier.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)