LogoPers

Staatssecretaris vindt dat ON! zich onverkort moet houden aan journalistieke code

De nieuwe, demissionaire staatssecretaris van Cultuur en Media Steven van Weyenberg doet een stevig beroep op Ongehoord Nederland! (ON!). Hij verwacht van ON! dat de omroep zich houdt aan de journalistieke code en ook de verbeterplannen adequaat blijft doorvoeren. Daarnaast dient de omroep zich te houden aan de bindende besluiten van de NPO. Ook verwacht hij van ON! een constructieve houding richting de andere partijen binnen het bestel.
19 december 2023

Het naleven van de journalistieke code moet onderdeel worden van de Mediawet, zodat het mogelijk wordt om bij het niet naleven van deze code een sanctie op te leggen. Dat heeft Van Weyenberg vandaag laten weten. Er zijn dus robuuste waarborgen nodig om handhaving mogelijk te maken. Het Commissariaat voor de Media moet er op gaan toezien dat omroepen zich aan de code houden, aldus Van Weyenberg.

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang: “De NPO heeft er met het verzoek aan de staatssecretaris naar gestreefd om helder te krijgen dat ON! zich aan de journalistieke code moet houden. Het is van groot belang dat die helderheid nu is gegeven door Van Weyenberg. De staatssecretaris stelt zelfs dat de journalistieke code in de wet moet worden verankerd. Er is dus geen ruimte voor een eigen interpretatie van de journalistieke regels. De staatssecretaris bevestigt hiermee dat onze verzoeken aan ON! om zich aan de journalistieke code te houden terecht zijn. Ook zal ON! zich aan de voorschriften moeten houden die de NPO verbindt aan het plaatsen van het programma Ongehoord Nieuws.” 

De NPO gaat in het nieuwe jaar in gesprek met ON! over de verantwoordelijkheid die de omroep heeft om blijvend te laten zien dat ze de verbeteringen serieus nemen en beter samenwerken met de NPO en de andere omroepen. 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)