LogoPers

Uitgebreid aandacht voor leven en afscheid van koningin Elizabeth II

De Nederlandse Publieke Omroep heeft de komende dagen uitgebreid aandacht voor het leven en het afscheid van de Britse koningin Elizabeth II. De speciale programmering begint vrijdag met een extra lange uitzending van Blauw Bloed (EO). De NOS doet maandag verslag van de begrafenis. Zie het volledige overzicht hieronder.

14 september 2022

Vrijdag 16 september
NPO 1, 16.00 uur: Blauw Bloed (EO); herhaling op zaterdag 17 september, NPO 1, 16.00 uur. In een extra lange uitzending van 45 minuten doet correspondent Lia van Bekhoven van dag tot dag verslag over wat er zich deze week afspeelde in het Verenigd Koninkrijk rondom het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II.

Zaterdag 17 september
NPO 2, 17.00 uur: Evensong voor koningin Elizabeth II (KRO-NCRV). In herinnering aan de overleden Britse koningin Elizabeth II vindt een speciale evensong plaats in de basiliek van de H. Nicolaas in Amsterdam. Deze oecumenische viering wordt voorgegaan door mgr. Jan Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam en predikant René de Reuver, scriba van de PKN, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van andere geloofsgemeenschappen. De Britse ambassadeur Joanna Roper houdt een toespraak tijdens deze nationale dankdienst. Aan haar wordt het condoleanceregister overhandigd, dat sinds het overlijden van de koningin door velen in de kerk is ondertekend. De muziek wordt verzorgd door Capella Nicolaï o.l.v. Giles Brightwell. 

Zondag 18 september
NPO 1, 20.25 uur: The Unseen Queen (EO). Deze documentaire werd speciaal vanwege het 70-jarige jubileum van de Britse koningin Elizabeth gemaakt. De makers kregen toestemming om door vierhonderd privé-films van de koningin te struinen en brachten zo haar jonge jaren in beeld. Vanaf de kinderwagen tot en met haar kroning in 1953.

Aansluitend via NPO Start en op NPO 1 extra (kanaal 81) rond 21.45 uur: live vooruitblik op de uitvaart van koningin Elizabeth II maandag door Blauw Bloed (EO). Wat kunnen we verwachten van de dankdienst in Westminster Abbey? Hoe persoonlijk zal deze staatsbegrafenis zijn? En wat valt er te vertellen over het geloof in God van koningin Elizabeth? In de studio spreekt presentator Anne-Mar Zwart met koningshuiskenner Jeroen Snel, historicus Simone Lamain, correspondent Lia van Bekhoven en predikant Joost Röselaers die jarenlang voorganger was van de Nederlandse kerk in Londen.

NPO 1, 23.50 uur: Tribute To Her Majesty The Queen (EO). Een eerbetoon aan de langst regerende Britse monarch ooit. Koningin Elizabeth zat ruim 70 jaar op de troon. Al haar vier kinderen halen herinneringen op in exclusieve interviews. Ook komt een aantal mensen die met haar werkten aan het woord.

Maandag 18 september
NPO 1: Goedemorgen Nederland (WNL) zendt in verband met de uitvaart van koningin Elizabeth II een uur langer uit.

NPO 1 en wereldwijd via BVN, 11.00 uur: NOS Uitvaart Koningin Elizabeth II. De NOS doet live verslag van de uitvaart in Londen. De presentatie is in handen van Jeroen Overbeek.

NPO 2, 18.30 uur: Samenvatting van de eerdere NOS uitzending over de uitvaart; herhaling op NPO 1 na het late NOS Journaal.

Laatste persberichten
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
3FM viert Songfestival met EuropapaParty en EuropaParade
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)