LogoPers

Update: Gezamenlijk programma ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid’

Op NPO Radio 1 start de uitzending om 9 uur met de eerste gastredacteur. Jinek en Rooijakkers ontvangen vanaf 21.35 uur op NPO 1 bijzondere gasten en op www.npo.nl/vrijheid kunnen mensen hun verhaal over vrijheid vertellen.
21 januari 2015

Lerares Trudy Coenen trapt donderdag om 9.00 uur het programma van de publieke omroepen ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid’ af op NPO Radio 1. Zij is een van de zeven  gasthoofdredacteuren die dag. Op TV gaan Jinek en Rooijakkers vanaf 21.35 uur op NPO 1 in gesprek met onder meer Thierry Baudet, Farid Azarkan en Peter R. de Vries.

 

NPO Radio 1
Op NPO Radio 1 worden de uren tussen 9.00 en 16.30 uur samengesteld door verschillende gasthoofdredacteuren. Zij nemen ons mee in hun wereld en vertellen ons wat vrijheid voor hen betekent. Waar knelt het? Welke vrijheid verdedigen zij voor zichzelf? Zij kiezen zelf hun gasten uit. Tot slot gaan de gasthoofdredacteuren met elkaar in gesprek. Zijn ze dichter bij elkaar gekomen?

Gasthoofdredacteuren zijn:

 

  • Trudy Coenen, lerares Nederlands op een VMBO-school in Amsterdam. Zij heeft o.a. een gesprek met minister Bussemaker over vrijheid en onderwijs.
  • Ben Kok, joods-christelijke pastor in Amersfoort, over anti-islam. Hij wil in discussie met Brahim Bourzik van de Moslimkrant.
  • Peggy Wijntuinis PVDA-gemeenteraadslid in Rotterdam. Zij wil gelijke kansen creëren voor iedereen en gaat daarover in gesprek met Alex van Stipriaan Luïscius, hoogleraar Caribean History.  
  • Fatima Warsame is student Journalistiek en heeft het over wat beeldvorming met je doet. Ze voelde zich eerst ‘wij’. Nu zit ze in een spagaat als moslim en voelt ze zich misschien eerder ‘zij’. Ze gaat o.a. met rapper Appa in gesprek.
  • Sahil Achahboun is socioloog. Groeide op in de Haagse Schilderswijk en wil praten de verkeerde beeldvorming van die buurt. Hij praat onder meer met imam Azzedine Karrat van de Essalam moskee in Rotterdam, en Alexander Pechtold.
  • Hennie van der Most is ondernemer en vangt ook vluchtelingen op in zijn vakantiepark Oranje. Hoe zit dit precies? Heb je als ondernemer voldoende vrijheid in Nederland om te kunnen groeien?
  • Shirin Musa is vrouwenrechtenadvocaat. Ze komt op voor vrouwen die in een gedwongen huwelijk vastzitten. Ze kiest onder meer voor een gesprek met Afshin Ellian over de vraag hoe je als moslima met de sharia in Nederland om moet gaan.
  • Rob Oudkerk en Naeeda Aurangzeb staan met de  ‘jouw vrijheid, mijn vrijheid bus’ ergens op straat en praten daar met mensen over vrijheid.
  • Schrijver en muzikant Massih Hutak is te gast met elk uur poëtisch commentaar op alles wat hij ziet en hoort die dag.
  • Sjirk Kuijper (hoofdredacteur Nederlands Dagblad) en Pieter Klok (adj. hoofdredacteur Volkskrant) nemen het Mediaforum onder hun hoede.

 

NPO 1
Op TV gaan  Eva Jinek en Art Rooijakkers in gesprek met mensen met uiteenlopende achtergronden die vanuit hun eigen ervaring betrokken zijn bij het onderwerp. Het programma is opgebouwd uit drie thema’s (is Nederland veranderd de afgelopen 2 weken? Wat is er veranderd? Hoe gaan we nu verder?).

Per thema komen mensen in de studio aan het woord. Gasten zijn onder andere Thierry Baudet, Maurits Berger, Farid Azarkan, Ajouad El Miloudi, Andries Knevel, Peter R. de Vries en rapper Appa. Gedurende de uitzending wordt er live geschakeld met burgemeester Aboutaleb. Ook wordt er geschakeld met correspondenten in Europa.

Een verslag van gevoelens in het land wordt gemaakt door documentairemaker Frans Bromet. Bijdragen zijn er van Angela Groothuizen, Robert Vuijsje, Jörgen Rayman, Fidan Ekiz e.a. Dolf Jansen en Roué Verveer verzorgen een column.

Het Opiniepanel van EenVandaag heeft een centrale rol in het programma. Mensen kunnen stemmen via opiniepanel.eenvandaag.nl.

Online
Op npo.nl/vrijheid kunnen bezoekers hun verhalen over vrijheid delen. Tijdens het programma op donderdagavond kunnen bezoekers live kijken en reageren.

Meepraten op twitter kan via #vrijheid.

Wijzigingen in programmering
Vanaf 16.30 uur is op NPO Radio 1 het reguliere programma NOS Radio 1 Journaal te horen.
Om 21.35 uur begint ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid’ op NPO 1. Het programma wordt herhaald in de nacht van donderdag op vrijdag om 00.45 uur op NPO 1 en op vrijdagmiddag 23 januari op NPO 2 om 13.20 uur.
Floortje Naar Het Einde van de Wereld en Nederland Waterland schuiven 1 week op. Het programma Jinek vervalt.
Het late NOS Journaal is vroeger dan gewoonlijk en sluit om ca. 23.15 uur aan op het gezamenlijke programma. Om 23.35 KRO Detective: Taggart te zien op NPO 1.

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)