LogoPers

Update: Reactie NPO op berichtgeving rond NOS Sport

De Raad van Bestuur van de NPO is geschrokken van de uitkomsten van de inventarisatie van grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, die de NOS donderdag zelf bekend heeft gemaakt na een verslag van een extern vertrouwenspersoon. Het artikel van de Volkskrant hierover, dat vrijdagavond verscheen, heeft dat beeld helaas alleen maar versterkt. De NPO leeft mee met alle betrokkenen.

9 maart 2023

Bij de publieke omroep mag geen ruimte zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich gesteund voelt om ongewenst gedrag op de werkvloer niet te accepteren en te corrigeren, maar ook dat iedereen zich veilig genoeg voelt om zich hierover uit te spreken. We prijzen dan ook de moed van iedereen die hierover naar buiten is gekomen.

Maatregelen van de NOS moeten ervoor zorgen dat er een verbetering komt van de werkomgeving bij NOS Sport. De NPO stuurt vanuit haar wettelijke taak sterk aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en het daarbij behorende leiderschap binnen de publieke omroep; hoewel de NPO geen werkgeversverantwoordelijkheid voor de individuele omroepen draagt.

De onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), onder leiding van Martin van Rijn, heeft al in december 2022 kenbaar gemaakt, en heeft dat donderdag nogmaals bevestigd, dat ook de situatie bij NOS Sport onderdeel is van haar onderzoek. De NPO heeft deze commissie in november 2022 ingesteld, op verzoek van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), om onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag en de onderliggende systemische oorzaken binnen de gehele publieke omroep. Dit onderzoek loopt en de verwachting is dat dit rond de zomer is afgerond. 

NB: Deze reactie van donderdag 9 maart is op zaterdag 11 maart aangevuld naar aanleiding van de publicatie van het Volkskrant-artikel op vrijdagavond 10 maart.

Lees hier het persbericht van de NOS
Lees hier de reactie van de OGCO
Lees hier het artikel van de Volkskrant 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)