LogoPers

Van Bach tot Backstreet Boys

Van tv-tunes tot obscure oude orgelmuziek en van Bach tot Backstreet Boys: NPO Radio 4-presentator Sander Zwiep is verslingerd aan álle soorten muziek. Naast redacteur en regisseur van De Klassieken (AVROTROS) is hij sinds vorige week ook presentator van het nieuwe radioprogramma Voor de Dag. Drie radiotalenten van het opleidingstraject NPO Campus presenteren afwisselend de show. Elke vrijdag van 05.00 uur tot 07.00 uur zit Sander Zwiep achter de microfoon.

Het was nog even spannend of Sander wel aan zijn eerste uitzending kon beginnen. De bewaking was vergeten om de deuren op tijd te openen, waardoor de debuterende presentator het gebouw niet in kon. Met zeven minuten vertraging kon hij eindelijk de studio in om zijn show te openen. “Ja, dan zit je net even wat minder relaxed achter de microfoon. Zeker omdat het ook nog eens mijn allereerste solo-uren als radiopresentator waren.”

Gelukkig geeft klassieke muziek Sander de nodige ontspanning en verademing. Zeker in de huidige wereld waarin de voortdurende aanwezigheid van sociale media tijd en energie zuigt. “Klassieke muziek biedt dan een moment van tijdloosheid, met schoonheid uit een andere dimensie. Klinkt zweverig inderdaad, maar verder ben ik vrij normaal”, legt het NPO Radio 4-talent uit.

Sander hoopt dit relaxte gevoel ook aan de Voor de Dag-luisteraar mee te geven. “Ik koester de ijdele hoop dat ik met de muziek die ik draai de luisteraar een stuk muzikale wellness kan bieden.” Daarnaast wil de jonge radio-dj een aantal taboes doorbreken met zijn programma: “Filmmuziek en orgelmuziek zijn ook muziek! Ik ga regelmatig trakteren op favorieten uit de filmmuziek en ook het orgel kan wel een imagoboost gebruiken.”

Muziek is ook een belangrijk onderdeel van Sanders eigen ochtendritueel. Het laatste deel uit de orgelsymfonie van Saint-Saëns, een lekkere Brandenburger, een Schumann-symfonie of een trompetconcert van Maurice André: hij vindt het maar lastig kiezen. “Elke werkdag kan ik onderweg ongeveer 1,5 cd afluisteren. Dus elke maandagochtend scharrel ik wat auto-cd’s bij elkaar. Een muzikaal weekrantsoen met steeds andere muziek. Het ideale begin en einde van de dag.”

NPO Campus

NPO Campus is het opleidingsplatform voor radiopresentatoren van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het biedt talent de kans, begeleiding en training om zich te ontwikkelen tot een onderscheidende en herkenbare stem op één van de radiozenders van de publieke omroep. Zo volgen de dj’s in spe verschillende workshops en masterclasses en maken ze in de nacht vlieguren op de publieke radiostations. Meer informatie op npocampus.nl.

Tjahny Bercx nieuwe directeur HR en Cultuur bij NPO
NPO BLEND All-time Hiphop and R&B Top 1000 van start
Barend van Deelen en Wijnand Speelman presenteren ochtend- en middagshow op NPO 3FM
Tim Moen nieuwe zendermanager NPO Klassiek
3FM Serious Request komt in actie voor Metakids
Jonna Fraser en CHO grote winnaars FunX Music Awards
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)