LogoPers

Verantwoording 3FM Serious Request 2014

Het Rode Kruis heeft dit jaar dankzij 3FM Serious Request 2014 duizenden vrouwen en meisjes, die te maken kregen met seksueel geweld in conflictgebieden, kunnen helpen. Zojuist presenteerde 3FM dj Giel Beelen de eerste resultaten van de hulpverlening die dankzij Serious Request 2014 mogelijk werd.
2 november 2015

De hele dag staan de 3FM dj’s in hun programma’s stil bij de hulp die het Rode Kruis aan slachtoffers biedt dankzij de opbrengst van de inzamelingsactie. Zo hoort de luisteraar in de programma’s van Michiel, Timur & Ramon, Paul, Frank, Domien en Roosmarijn met welke hulp in welke landen het Rode Kruis actief helpt.

Het Rode Kruis presenteert vandaag de eerste fase van de verantwoording van de besteding van het ingezamelde geld dat met 3FM Serious Request 2014 is opgehaald. Het Rode Kruis heeft dit jaar in Colombia, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Zuid-Soedan getroffen vrouwen en meisjes geholpen met de opvang, de medische zorg en het opbouwen van hun toekomst. NPO 3FM Zendermanager Wilbert Mutsaers:

We hebben met 3FM Serious Request 2014 een complexe stille ramp op de kaart gezet. Daardoor is er heel veel aandacht gekomen voor de slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. We zijn heel blij dat het Rode Kruis met het ingezamelde bedrag in 2015 al duizenden vrouwen heeft kunnen helpen en dat de komende jaren voort kan blijven zetten.”

Hands off our girls
In december 2014 voerde NPO 3FM met Serious Request actie vanuit het Glazen Huis in Haarlem om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor meisjes en vrouwen getroffen door seksueel geweld in conflictsituaties. Een stille ramp die miljoenen slachtoffers treft en beschadigt. In totaal is ruim 12 miljoen euro beschikbaar om cruciale hulp te bieden aan meisjes en vrouwen. Het Rode Kruis heeft dankzij Serious Request 2014 de hulp voor deze kwetsbare groep kunnen opschalen.

Besteding
In de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn meer dan 2.000 slachtoffers geholpen. Het totale aantal ligt in de drie landen gezamenlijk een stuk hoger. Met het bedrag dat met 3FM Serious Request is opgehaald heeft het Rode Kruis onder andere het volgende kunnen bereiken:

· In Colombia, de DRC en Zuid-Soedan zijn zorginstellingen ondersteund, is medisch personeel getraind en zijn medische behandelingen uitgevoerd en gefinancierd door het Rode Kruis. Hierdoor hebben duizenden vrouwen en meisjes toegang gekregen tot zorg. In de DRC zijn bijvoorbeeld 851 meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld doorverwezen naar een gezondheidsinstelling om daar een medische behandeling te ondergaan. Hierdoor is voorkomen dat zij ziektes zoals HIV of andere Soa’s kregen.

· In Zuid-Soedan is een medische instelling gerepareerd waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen.

· In DRC zijn 26 luisterhuizen, waar slachtoffers terecht kunnen voor psychologische hulp, gebouwd, hersteld of ondersteund met materialen en personeel.

· In de Democratische Republiek Congo (DRC) en Colombia hebben 1.302 slachtoffers van seksueel geweld een psychologische behandeling gekregen en zijn met 1.873 slachtoffers sessies geweest ter ondersteuning en begeleiding.

· Vrouwen en meisjes werden voorzien van voedsel, huishoudspullen, water, zaden en gereedschap met de inzet dat ze van hieruit een toekomst kunnen opbouwen. Een aantal slachtoffers van seksueel geweld heeft een financiële bijdrage gekregen om inkomst generende activiteit te starten.

· Bijna honderdduizend mensen zijn bereikt met bewustwording- en informatiecampagnes om seksueel geweld of andere vormen van misbruik tegen te gaan. Met het zelfde doel zijn trainingen gegeven aan de strijdende partijen over de regels van het humanitair oorlogsrecht.

Dankzij de enorme opbrengst van de actie kunnen de komende jaren veel slachtoffers van seksueel geweld worden geholpen. Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijk gerealiseerde hulp door 3FM Serious Request 2014, doet het Rode Kruis binnen 3 jaar complete verantwoording.

De hulpverlening om babysterfte (3FM Serious Request 2012) en kindersterfte door diarree (3FM Serious Request 2013) terug te dringen is ook nog in volle gang. De verantwoording van 3FM Serious Request, maar ook die van voorgaande jaren, zijn te vinden op www.rodekruis.nl/trackyourmoney en www.3fm.nl/verantwoording.

3FM Serious Request
Met 3FM Serious Request zet NPO 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan Kerst sluiten drie dj’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Sinds 2006 namen verschillende andere landen en radiostations het format van de actie over, bijvoorbeeld in Vlaanderen, Zweden, Kenia en Zuid Korea. In 2015 staat het Glazen Huis in Heerlen, in 2016 in Breda.

Op dinsdag 10 november maakt NPO 3FM de drie dj’s bekend die vanaf 18 december zes dagen niet eten en tegen betaling muziek draaien vanuit het Glazen Huis in Heerlen. 3FM Serious Request 2015 vraagt aandacht voor de ontwikkeling van jongeren in oorlogs- en conflictgebieden als Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en Democratische Republiek Congo. 3FM dj's Paul Rabbering en Wijnand Speelman maken reizen naar respectievelijk Syrië en DRC om verslag te doen van de stille ramp die zich onder meer in die landen voltrekt.

Voor meer informatie over 3FM Serious Request 2015 én voorgaande edities van 3FM Serious Request: www.3fm.nl/verantwoording en www.rodekruis.nl/trackyourmoney

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)