LogoPers

Wisselende duo’s presenteren nieuwe talkshow Op1 op NPO 1

Met de nieuwe dagelijkse talkshow Op1 begint de NPO 2020 met een frisse blik. Duiding van actualiteit en reflectie op de waan van de dag blijven een belangrijke plaats innemen op NPO 1. Wisselende duo’s ontvangen vanaf maandag 6 januari elke werkdag live rond 22.30 uur gasten die het gesprek van de dag beheersen, van kunst tot politiek, van sport tot entertainment.
9 december 2019

Op1 is een gezamenlijke productie van verschillende omroepen. De presentatie is in handen van onder anderen Willemijn Veenhoven en Erik Dijkstra, Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen en Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg. Het team wordt op korte termijn nog uitgebreid.

Met roulerende duo’s van verschillende afzenders onderstreept Op1 de veelzijdigheid van de NPO. Een herkenbaar programma met elke dag dezelfde vorm, en een wisselende signatuur. Dit nieuwe concept is een etalage van de vakkundigheid die de publieke omroep in huis heeft. Op1 wordt gepresenteerd door zeer ervaren krachten en aanstormend talent.

Op1 is een samenwerking tussen programmamakers van de deelnemende omroepen en de redactie van PAUW. Jeroen Pauw is zelf nauw betrokken bij het opzetten van de nieuwe talkshow en zal in een latere fase ook het programma gaan presenteren. Daarnaast wil hij ook andere programma’s voor de NPO gaan maken.

Naast deze nieuwe talkshow starten bij de publieke omroep de komende weken en maanden tal van nieuwe en vernieuwde titels en geliefde vaste waarden:

NPO 1:
Op NPO 1 trapt zondag 15 december Heel Holland Bakt (Omroep MAX) af, zaterdag 11 januari start Wie is de Mol? (AVROTROS) en ook Boer zoekt Vrouw (KRO-NCRV) keert begin volgend jaar terug. Nieuw is onder meer Wie denk je wel dat je bent? (NTR), een populairwetenschappelijk programma over tegenstellingen in onze samenleving. De achtdelige dramaserie Hoogvliegers (EO) volgt jonge mensen in opleiding tot F-16 vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. En in mei staat NPO 1 natuurlijk in het teken van het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam. Met de halve finales op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei en de finale op zaterdag 16 mei.

Shortform op NPO 2:
Op NPO 2 begint Nieuwsuur (NOS/NTR) vanaf januari een half uur eerder, om 21.30 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt Nieuwsuur vanaf februari voorafgegaan door een nieuwe vorm, de shortform. Zo interviewt Özcan Akyol in De Geknipte Gast (BNNVARA) wekelijks in 12 à 15 minuten een prominente Nederlander, terwijl hij of zij door Özcan wordt gecoiffeerd aan de vooravond van een bezoek aan een culturele gebeurtenis. In Knappe Koppen (AVROTROS) gaat presentator Gregory Sedoc met de knapste koppen van Nederland op zoek naar antwoorden op vragen van kijkers, zoals: waarom luisteren pubers niet naar hun ouders? Danny Ghosen doet in Danny op straat (NTR) verslag op plekken of bij groepen die doorgaans moeilijk bereikbaar zijn. Hij spreekt o.a. tienermoeders, game- en gokverslaafden en prostituees. 

Vanaf 22 december trekt Geert Mak opnieuw door Europa in de nieuwe serie In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt (VPRO). Nadia Moussaid ontvangt in het hart van de zaterdagavond vanaf 11 januari in het nieuwe cultuurprogramma Mondo (VPRO) schrijvers, filmmakers, muzikanten en andere kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Nieuwe satirische shows op NPO 3:
Nieuw op NPO 3 zijn de satirische shows Promenade (NTR) met Diederik Ebbinge, Eva Crutzen, Ton Kas en Henry van Loon en Nieuw Zeer (NTR). Ook zijn de komende maanden nieuwe seizoenen te zien van bewezen succesprogramma’s: DREAM SCHOOL (NTR), The Big Escape (AVROTROS), Proefkonijnen (BNNVARA) en Vier Handen op Eén buik (BNNVARA). Verder is er aandacht voor #DryJanuary. De maand wordt afgetrapt met De Nationale Blaastest (BNNVARA) en afgesloten met #DryJanuary: De Naborrel (BNNVARA). Op dramagebied zijn op NPO 3 de komende tijd nieuwe seizoenen van publieksfavorieten Hollands Hoop (NTR/BNNVARA) en Smeris (BNNVARA) te zien. De populaire webserie ANNE+ (BNNVARA) krijgt op de zender een tweede, volledig seizoen.

NPO Zapp/Zappelin vernieuwt:
Voor de jeugd zijn er op NPO Zapp en Zappelin de komende maanden volop bekende, maar ook nieuwe en vernieuwde titels te zien. Het populaire CupCakeCup (AVROTROS), ZappDetective (KRO-NCRV), De regels van Floor (VPRO) en Van vader naar moeder (NTR) keren terug bij NPO Zapp. De evergreen Kindertijd (KRO-NCRV) is volledig vernieuwd en ook de Zapp Awards (KRO-NCRV) zijn volgend jaar anders en grootser dan ooit. Live vanuit Studio 21 presenteert Klaas van Kruistum het gala van dé kinderprijzen van het jaar. Helemaal nieuw zijn de jeugdserie Vampieren in de nacht (AVROTROS), de kookshow Koken met konijnen (VPRO) en De Smerige Quiz (EO).

Hieronder een uitgebreide selectie uit de programmering van NPO 1, 2, 3, NPO Zapp/Zappelin en NPO Start, in chronologische volgorde. Neem voor meer informatie over deze programma’s, beeldmateriaal en interviewverzoeken s.v.p. contact op met de desbetreffende omroep.

Dropje (vanaf maandag 9 december, NPO Zappelin, 07.00 uur) NTR
Dropje woont in 'De Alleswinkel'; een winkel waar je álles kunt vinden wat je maar kunt bedenken. Doordat Dropje zo nieuwsgierig is, beleeft hij elke keer bijzondere dingen met de kinderen die langskomen. Alledaagse taferelen die voor ieder kind herkenbaar zijn, worden met Dropje grootse avonturen. Op zijn unieke, grappige en vaak onlogische manier weet hij hen steeds uit bizarre situaties te redden.

Karim pakt zijn kans (vanaf vrijdag 13 december, NPO 2, 17.15 uur) NTR
Is er sprake van kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs? In deze vierdelige serie onderzoekt presentator Karim Amghar hoe het gesteld is met de kansen van leerlingen met veel potentie maar weinig middelen. Hij spreekt daarvoor met diverse beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, onderwijzers, docenten, ouders en de leerlingen zelf.

Heel Holland Bakt (aftrap op zondag 15 december, NPO 1, om 21.25 uur, vanaf 22 december elke zondag om 20.20 uur) MAX
De enige afvalwedstrijd waar je van aankomt is terug en hoe! In negen afleveringen strijden kakelverse amateurbakkers om de titel Beste Thuisbakker van Nederland 2018/2019. In de eerste aflevering, de Proefaflevering, proberen vijftig amateurbakkers een plekje in dé tent te bemachtigen. Uiteraard met André van Duin als presentator en Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven als jury.

DREAM SCHOOL: de Reünie (maandag 16 december, NPO 3, 21.25 uur) NTR
Lucia Rijker en Eric van ‘t Zelfde roepen nog één keer de klas van het afgelopen seizoen bij elkaar. Ruim een jaar geleden zaten ze in de schoolbanken bij DREAM SCHOOL om hun leven weer op de rit te krijgen. Tijdens een weerzien met hun klasgenoten en een aantal oud-docenten zien we hoe het nu met ze gaat. En DREAM SCHOOL zou DREAM SCHOOL niet zijn zonder nog een laatste les: onder leiding van sterrenchef-kok Ron Blaauw gaat de klas opnieuw aan de slag in de keuken voor een heerlijk kerstdiner en feestelijke afsluiting.

Het Israël van Heertje en Bromet (vanaf zondag 22 december, NPO 2, 20.15 uur) NTR
In deze achtdelige serie reizen Raoul Heertje en Frans Bromet naar Israël. Het land dat ze goed kennen en waar ze zich mede vanwege hun joodse achtergrond beiden onlosmakelijk mee verbonden voelen. Maar ook het land dat vragen, irritatie en soms boosheid bij hen oproept vanwege de sociale, politieke en religieuze ontwikkelingen.

In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt (vanaf 22 december, NPO 2, 21.05 uur) VPRO
De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen? 

Promenade (vanaf zondag 22 december, NPO 3, 21.10 uur) NTR
Wekelijkse late night talkshow van Diederik Ebbinge, met vaste gasten Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen. Al sinds zijn jonge jaren is Diederik Ebbinge een groot bewonderaar van talkshows. Zijn gedrevenheid in combinatie met zijn ervaring als kijker vormden de afgelopen jaren vrijwel dagelijks de inspiratie om een droom na te jagen. Een droom die nu eindelijk verwezenlijkt wordt met zijn eigen Late Night Talkshow ‘Promenade’: een journalistiek, opiniërend en informerend programma met analyse, duiding en een unieke mix van meningen. Vaste gasten zijn Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen, dé nieuwe talenten in talkshowland.

CupCakeCup (vanaf maandag 23 december, NPO ZAPP, 18.15 uur) AVROTROS
Zoektocht naar het grootste baktalent van Nederland. In twee superspannende afleveringen is te zien hoe zestig cupcakebakkers alles in de strijd gooien om een plek in CupCakeCup te bemachtigen. Zaterdag 4 januari is de finale. De presentatie is in handen van Klaas van der Eerden.

De slimste mens (vanaf maandag 23 december, NPO 2, 20.25 uur) KRO-NCRV
Bij De slimste mens gaat het niet alleen om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief kunnen denken. Kritisch jurylid Maarten van Rossem staat Philip Freriks bij en levert op zijn geheel eigen wijze commentaar op de kandidaten en hun kennis.

De kracht van de kringloopwinkel (vanaf 23 december, NPO 2, 21.10 uur) VPRO
Na de succesvolle documentaireserie Het succes van de kringloopwinkel (2017) komt de VPRO deze kerst met De kracht van de kringloopwinkel. De vijf nieuwe afleveringen zitten vol unieke vondsten en bijzondere mensen met hartverwarmende verhalen. In deze reeks speciale aandacht voor de kunst van het upcyclen: het op creatieve wijze nieuw leven geven aan oude spullen. Naast de spullen krijgen ook de medewerkers vaak een tweede kans in de kringloopwinkels. Ze (her)ontdekken hun talenten en geven nieuwe glans aan hun leven.

Wimpie & de Domino’s on Tour (vanaf maandag 30 december, NPO 1, 19.00 uur) NTR
Wimpie & de Domino’s is een ‘verstandelijk gehandicapte rock en roll band uit Amsterdam’. In deze documentaire-roadmovie worden ze gevolgd als ze op tournee gaan, naar Frankrijk. Vriendin van de band Dieuwertje Blok reist met ze mee en onderweg krijgen ze bezoek van Nick & Simon, Kenny B en Wolter Kroes. Gaandeweg de reis gaan we de tien bandleden steeds beter kennen, in hun kwetsbare en ontwapenende momenten, als het goed gaat, maar ook als het allemaal wat minder gaat.

Wintertijd 2020 (vanaf woensdag 1 januari, 22.10 uur, NPO 2) NTR
Arjen Lubach, Marianne Thieme, Guus Hiddink, Jandino Asporaat en Youp van ’t Hek zijn de gasten in Wintertijd 2020. Harry de Winter is terug op televisie en neemt met hen de soundtrack van hun leven door. ‘Toon mij je platenkast en ik zeg je wie je bent’.

Flikken Maastricht (vanaf vrijdag 3 januari, NPO 1, 20.30 uur) AVROTROS
De strijd van Floris Wolfs en Eva van Dongen tegen het genootschap Virtus & Justitia lijkt verloren. Eva en Wolfs worden aangehouden met aan hun voeten het lijk van Louis Dearden, voorzitter van het hof van assisen in Luik, vermoord met wapens waarop DNA van Wolfs en Eva. Maar door wie zijn ze eigenlijk aangehouden? Op wonderbaarlijke manier weten Wolfs en Eva het initiatief terug te krijgen en hun jacht op Virtus & Justitia voort te zetten.

Langs de Rijn (vanaf zaterdag 4 januari, NPO 2, 20.40 uur) MAX
Schrijver en Rijnkenner Martin Hendriksma en presentator Huub Stapel reizen samen langs de levensader van Europa, de rivier de Rijn. Vanaf de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de plek waar hij bij Hoek van Holland de Noordzee instroomt. De Rijn is een rivier vol verhalen; van verdronken dorpen en verraderlijke rotsen, van schippers, schilders en soldaten. De Rijn is een muze en een femme fatale tegelijkertijd. Eeuwenlang was de loop van de Rijn bepalend voor onze economie, onze cultuur en onze identiteit. Maar wat heeft ‘vader Rijn’ ons vandaag nog te vertellen?

Wie denk je wel dat je bent? (vanaf zondag 5 januari, NPO 1, 21.20 uur) NTR
Nieuw populairwetenschappelijk programma over tegenstellingen in onze samenleving. Zijn vleeseters meer macho en asocialer dan vegetariërs? Zijn jongeren gevoeliger voor groepsdruk en grotere watjes dan hun ouders? Zijn VVD’ers echt grotere graaiers dan GroenLinksers? Rob Urgert en Joep van Deudekom onderwerpen steeds twee groepen mensen die in de maatschappij recht tegenover elkaar staan aan wetenschappelijke, maar vaak ook hilarische experimenten, om meer inzicht te krijgen in hun verschillen.

Toren C (vanaf 5 januari, NPO 3, 21.50 uur) VPRO
Maike Meijer en Margôt Ros kruipen in het zevende seizoen van Toren C weer in de huid van zo’n veertig verschillende karakters die het bedrijvencomplex Toren C bevolken. Met dit seizoen nieuwe gastrollen van Frans Duijts, Wibi Soerjadi en mr Frank Visser.

Kindertijd (vanaf maandag 6 januari, NPO Zapp, 09.30 uur), KRO-NCRV
Kindertijd gaat veranderen! Vanaf januari zien de kijkers in Kindertijd op alle werkdagen echte verhalen, van echte kinderen in nieuwe series als: Stoer!, Lekker Vies en Kadootje. Elke aflevering van Kindertijd wordt straks afgesloten met ‘Kijk mij nou’, waarin kleuters laten zien wat zij leuk vinden.

Forever Young (vanaf maandag 6 januari, NPO 3, 21.25 uur) BNNVARA   
In Forever Young bezoekt Chris Zegers de oudste jongeren ter wereld: 80- en 90-plussers met de levenslust van de jeugd. Ze delen hun inspirerende verhalen, vertellen over de afgelopen eeuw en laten zien dat leeftijd maar een getal is. Zo bezoekt Chris onder meer de 98-jarige ijshockeyer Mark Sertich in de VS, de 84-jarige DJ Sumirock in Japan, Betty Goedhart, een 87-jarige trapeze artiest in Californië en de 95-jarige radiomaker Walter Bingham in Israël. 

De Lokroep (vanaf dinsdag 7 januari, NPO 2, 22.15 uur) BNNVARA
Sinan Can schetst de geschiedenis van het moslimterrorisme in Nederland. In drie afleveringen zoekt hij uit hoe het jihadisme ons land binnenkwam, voet aan de grond kreeg en welke gevaren er voor de toekomst zijn. 

Over Mijn Lijk (vanaf donderdag 9 januari, NPO 1, 21.25 uur) BNNVARA
Je bent jong en de kracht van je leven. En dan hoor je dat je ongeneeslijk ziek bent en niet lang meer hebt. In Over Mijn Lijk volgt Tim Hofman vijf jonge mensen die in deze situatie zitten. Vijf helden die niet bij de pakken neer zitten, maar besluiten keihard te leven! Tim volgt ze een half jaar bij al hun hoogte- en dieptepunten. Hij geeft een unieke kijk in het leven van deze inspirerende jongens en meiden.

Zapp Detective (vanaf vrijdag 10 januari op het NPO Zapp-kanaal op YouTube, vanaf zaterdag 11 januari NPO Zapp, 09.20 uur) KRO-NCRV
In de nieuwe spannende Zapp Detective worden kinderen uitgedaagd om de moord op een bekend zappgezicht op te lossen. Met de slogan #hebjijdeskills kunnen kinderen online speuren naar de dader en via Instagram kunnen ze zelfs live de (bekende) verdachten verhoren.

Vampieren in de Nacht  (vanaf zaterdag 11 januari, NPO ZAPP, 19.55 uur) AVROTROS
Europa, 1889: de overgebleven vijf vampieren clans in Europa worden bedreigd met uitsterven. Om te overleven worden de erven van de overgebleven clans samengebracht op een nieuw gecreëerde school op het schip The Elisabetha om, anders dan hun ouders, samen te werken en sterker te worden dan ooit. Een nieuwe spannende, internationale jeugdserie onder regie van Diederik van Rooijen met o.a. Anna Drijver, Monic Hendrickx, Benja Bruijing en Sallie Harmsen.

Wie is de Mol? (vanaf zaterdag 11 januari, NPO 1, 20.30 uur) AVROTROS
Tien nieuwe kandidaten moeten tegen het decor van het indrukwekkende Henan (China) intrigerende, spectaculaire en soms angstaanjagende opdrachten vervullen om geld te verdienen voor de pot. Tien weken lang moeten zij lef tonen, volhardend zijn en samenwerken, niet wetende wie ze kunnen vertrouwen. Altijd met die belangrijkste vraag in het achterhoofd: Wie is de Mol? Buddy Vedder, Tina de Bruin, Claes Iversen, Rob Dekay, Leonie ter Braak, Jaike Belfor, Miljuschka Witzenhausen, Johan Goossens, Anita Witzier en Nathan Rutjes reisden met presentator Rik van de Westelaken naar China voor een spectaculair jubileumseizoen.

Hoogvliegers (vanaf zaterdag 11 januari, NPO 1, 21.45 uur) EO
De achtdelige dramaserie ‘Hoogvliegers’ vertelt het verhaal van Rutger (Josha Stradowski), Guus (Soy Kroon) en Leyla (Sinem Kavus). Drie jonge mensen in opleiding tot F-16 vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. We maken de vrienden mee op een bewogen reis naar volwassenheid tijdens de jarenlange loodzware opleiding van de Koninklijke Luchtmacht, een geopolitiek conflict met Rusland en een gevaarlijke missie in het Midden-Oosten. We zijn deelgenoot van hun kameraadschap, hun relatie met hun familie, hun verdriet, vreugde en liefdes, in tijden van oorlog en vrede.

Mondo (vanaf 11 januari, NPO 2, 22.05 uur) VPRO
Hoe ziet onze wereld eruit als we kijken door de ogen van kunstenaars? In het nieuwe VPRO-programma Mondo ontvangt Nadia Moussaid schrijvers, filmmakers, muzikanten en andere kunstenaars uit binnen- en buitenland. Centraal staat de blik van deze cultuurmakers op de wereld om ons heen en op onszelf. Een blik die ons perspectief kantelt en onze horizon verbreedt.

Koken met konijnen (vanaf 12 januari, NPO Zapp, 09.20 uur) VPRO
VPRO's nieuwste presentatie-duo Diederik Kreike en Ayrton Fraenk ontvangt elke week een ander huisdier in de Koken met konijnen-kookstudio. In een bonte show vol vreemde vogels, rare eenden, dolle honden en kattige geiten maken de twee amateurkoks een recept dat lekker is voor zowel het huisdier als het baasje. In dé kookshow voor mens en dier.

Van Vader naar Moeder (vanaf zondag 12 januari, NPO Zapp, 18.45 uur) NTR
Hoe voelt het als je moeder en je vader niet meer samen zijn? Je steeds weer je koffer in moet pakken en je heen en weer moet reizen tussen twee huizen? In Van Vader naar Moeder gaat Tatum Dagelet weer op pad met kinderen van gescheiden ouders. Elke aflevering rijdt ze een kind van de ene ouder naar de andere, en praat met ze over hoe het is als je ouders gescheiden zijn.

Proefkonijnen (vanaf maandag 13 januari, NPO 3, 20.25 uur) BNNVARA
Kun je functioneren als de wereld letterlijk op zijn kop staat? Kun je een mug dronken voeren met bloed van een bezopen mens? En in het kader van duurzaamheid: kun je aangereden dieren eten? De populairwetenschappelijke BNNVARA-show Proefkonijnen is terug met twee nieuwe presentatoren: Jurre Geluk en Kaj van der Ree.

Terug naar de Akbarstraat (woensdag 22 & donderdag 23 januari, NPO 2, 22.15 uur) NTR
20 jaar zijn eerste documentaireserie gaat Felix Rottenberg terug naar de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Destijds een zwarte wijk met een falend bestuur en vol spanningen tussen bewoners. De wijk die ooit te boek stond als ‘de slechtste wijk van Nederland’ is grotendeels onherkenbaar. Veel sociale huurwoningen werden vervangen door koop- en luxere huurwoningen. Wat deed dit met het buurtgevoel, de bevolkingssamenstelling en de onderlinge spanningen? Hoe gaat het nu met de kinderen die in 2002 werden gefilmd?

Smeris (vanaf zondag 19 januari, NPO 3, 20.15 uur) BNNVARA
Het team van politiebureau Tilburg kampt met een nijpend tekort aan personeel, waardoor criminelen vrij spel lijken te krijgen. Dan krijgen onze helden bovendien te maken met een kunstroof, waarvan de sleutel op Bonaire ligt.

NOS Bevrijdingsjournaal januari 1945 (vanaf zaterdag 25 januari, NPO 1, 20.25 uur) NOS
Januari 1945: het zuiden van Nederland is bevrijd, maar van een stabiel gezag is nog geen sprake. In het noorden van Nederland beginnen de bittere koude en de spoorwegstaking hun tol te eisen: de hongerwinter is ingezet. En bij de Poolse stad Auschwitz doen de Russische troepen een huiveringwekkende ontdekking. In een nieuwe serie Bevrijdingsjournaals van zeven afleveringen presenteert Herman van der Zandt deze gebeurtenissen met de technieken en verslaggevers van nu. 

Hollands Hoop (vanaf begin februari, NPO 3, 20.15 uur) BNNVARA
Alle karakters die seizoen 2 hebben overleefd, keren terug: in het derde seizoen worden de hoofdrollen gespeeld door o.a. Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeier, Peter Van Den Begin, Gaite Jansen en Hadewych Minis. Acteurs Chris Zegers, Malou Gorter, Caya de Groot en Saskia Temmink maken hun entree. In seizoen drie wordt Fokke geconfronteerd met concurrentie uit onverwachte hoek en een vijandige overname van zijn imperium.

De Smerige Quiz (vanaf zaterdag 1 februari, NPO Zapp, 19.20 uur)
EO
De Smerige Quiz is een hilarische spelshow waarin kandidaten een reis door het lichaam maken, gepresenteerd door Rachel Rosier en Elbert Smelt. Twee teams van twee kinderen strijden tegen elkaar in drie rondes: een zintuigenronde, een ledematenronde en een organenrace. Elke ronde bestaat uit enkele vragen en hilarische spellen: wie weet het meest van het lichaam en wint het felbegeerde witte jasje?

Hoogwater (vanaf maandag 3 februari, NPO 2, 20.30 uur) BNNVARA
Precies 25 jaar geleden – begin 1995 – was heel Nederland in de ban van de dijken in Limburg en in het Rivierenland, die op doorbreken stonden. De gevaarlijk hoge waterstand van de Maas, de Rijn en de Waal leidde tot een van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis: 250.000 inwoners werden geëvacueerd. De dreigende watersnood heeft een enorme impact gehad op het leven van heel veel mensen. In deze vierdelige documentaireserie vertellen diverse betrokkenen over hun ervaringen.

De Geknipte Gast (vanaf dinsdag 4 februari, NPO 2, 21.05 uur) BNNVARA
Elke week is wel een prominente Nederlander het middelpunt van een culturele gebeurtenis, zoals een première, de opening van een expositie, of een prijsuitreiking. En dan moet je er als prominent natuurlijk tiptop uitzien! Özcan Akyol nodigt wekelijks iemand uit om in zijn eigen salon te worden gecoiffeerd. Het vak is hem niet onbekend: ”In mijn jeugd was een eenmalige aanschaf van een tondeuse goedkoper dan een tweewekelijks bezoekje aan de kapper. Voor vrouwen heb ik speciaal voor dit programma een cursus van een halfjaar gevolgd.” Tijdens de behandeling ontspint zich een gesprek zoals we dat van Özcan Akyol gewend zijn en komt ook de culturere gebeurtenis ter sprake.

Historisch bewijs (vanaf woensdag 5 februari, NPO 2, 20.25 uur)  AVROTROS
In Historisch Bewijs wordt de zoektocht van een team experts gevolgd dat er alles aan doet om de onderste steen boven tafel te krijgen in baanbrekende onderzoeken naar kunsthistorische voorwerpen. Een hoed, een zwaard of een kist; in onze musea liggen talloze objecten die ooggetuige zijn geweest van een belangrijke nationale historische gebeurtenis. Deze objecten staan symbool voor iets heel groots, een bepalend moment in onze geschiedenis.

Knappe koppen (vanaf woensdag 5 februari, NPO 2, 21.05 uur) AVROTROS
Wil je weten hoe zwaar licht is, waarom afvallen zo moeilijk is of waarom pubers niet luisteren naar hun ouders? In Knappe Koppen gaat presentator Gregory Sedoc met de knapste koppen van Nederland op zoek naar het antwoord op prangende vragen van kijkers. Vanuit de Koninklijke Nederlandse Academie van de Wetenschappen in het historische Trippenhuis geven topwetenschappers antwoord in een exclusief privé college.

Danny op straat (vanaf donderdag 6 februari, NPO 2, 21.05 uur) NTR
Danny Ghosen doet op journalistieke wijze verslag van problemen en spanningen in Nederland op plekken of bij groepen die doorgaans weinig toegankelijk zijn. Hij spreekt o.a. tienermoeders, game- en gokverslaafden, prostituees, permanente bewoners van een dubieuze camping. Met als resultaat een serie indringende en spraakmakende verslagen van werelden die veelal gesloten blijven voor het grote publiek.

God Jesus Trump (vanaf donderdag 6 februari, NPO 2, 22.15 uur) EO
In de driedelige serie God Jesus Trump gaat christen, journalist en presentator Tijs van den Brink op onderzoek uit: waarom stemmen christelijke Amerikanen op Donald Trump? Christelijke Amerikanen geloven in dezelfde God; toch maken ze een keuze die voor veel Nederlandse christenen onbegrijpelijk is. Waar liggen de verschillen en waar vinden christenen elkaar?

Nieuwe late-late night talkshow met Renze Klamer (vanaf 7 februari, NPO 1, 00.10 uur) BNNVARA
Vanaf 7 februari 2020 is presentator Renze Klamer wekelijks te zien met zijn eigen late-late night talkshow, elke vrijdag om 00.05 uur bij BNNVARA op NPO 1. Dat is ná de late talkshow en ná het late NOS Journaal. Renze: ‘Je moet het zo zien: op dat moment is het twaalf uur op vrijdagavond, dan kijk je tv en dan denk je: ga ik nou slapen of ga ik nog iets kijken waar ik een beetje blij van word? Dat je met een glimlach naar bed gaat.’ Het wordt geen zwaar informatief programma, maar een gezellig en onderhoudend gesprek met telkens twee gasten.

Oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan (vanaf zaterdag 8 februari, NPO 2, 20.30 uur) AVROTROS
In deze vierdelige documentaireserie portretteert Jort Kelder oude adellijke geslachten in hun streven om de familie, ‘het huis’ en hun eeuwenoude tradities in stand te houden. De vier families geven de kijker een blik in hun leven en familiegeschiedenissen, waardoor niet alleen het verhaal van hun geslachten, maar ook een verhaal over Nederland wordt verteld. Nederland telt zo’n tienduizend mensen van adel en twintigduizend patriciërs. Het aantal adellijke achternamen is in de afgelopen anderhalve eeuw wel gehalveerd en ‘nette families’ die nog leven als vroeger, op kasteel of buitenplaats, zijn schaars aan het worden.

De Villamoord (vanaf woensdag 15 februari, NPO 2, 22.15 uur) KRO-NCRV
Driedelige documentaireserie over mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse geschiedenis. Bij deze roofmoord in Arnhem (1998) werd één vrouw doodgeschoten; negen mannen zijn veroordeeld. De makers reconstrueren de gebeurtenissen met veroordeelden, oud-rechercheurs en nabestaanden én doen eigen onderzoek op basis van het politiedossier en 160 verhoortapes. Wat blijft er, twintig jaar na dato, over van het politieonderzoek en welke sporen heeft dit drama nagelaten in de levens van betrokkenen? 

Zondag met Lubach (vanaf 16 februari, NPO 3, 21.15 uur) VPRO
Na een korte winterstop is Arjen Lubach terug! Van de makers van Zondag met Lubachseizoen 10 is er nu: Zondag met Lubach seizoen 11. Nog actueler, nog satirischer en nog vaker nog het woord nog nog. VPRO's Zondag met Lubach, zo goed als nieuws!

De Amazone (vanaf zondag 16 februari, NPO 2, 20.35 uur) BNNVARA
Correspondent Sandra Korstjens reist langs de Amazone in Suriname, Ecuador, Peru, Brazilië en Colombia. De grote rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen maken het gebied uniek. Multinationals, nationale bedrijven, kleine boeren en gelukszoekers: allemaal trekken ze al decennialang de jungle in om de rijkdommen van de longen van de wereld te exploiteren, zowel legaal als illegaal. Met als gevolg dat de Amazone nu ernstig bedreigd wordt. Sandra Korstjens praat met de mensen aan de randen van de rivier: wie zijn de winnaars en wie zijn de verliezers?

Bodem in zicht (vanaf donderdag 27 februari, NPO 3, 21.00 uur) NTR
Zonder staal geen auto of koksmes. Zonder olie geen plastic tas of benzine in je tank. En zonder lithium geen accu in je laptop of telefoon. Toch vraagt bijna niemand zich af waar deze materialen vandaan komen en onder welke omstandigheden deze zijn gewonnen. Zonder dat we erbij stil staan zijn we voor bijna alle spullen die we dagelijks gebruiken afhankelijk van grondstoffen. In deze nieuwe zesdelige serie onderzoeken Eva Cleven en Anna Gimbrere de herkomst van de belangrijkste grondstoffen – ze duiken in de wereld achter de materialen die de basis vormen van ons moderne bestaan.

Zapp Awards 2020 (zaterdag 29 februari, NPO Zapp, 19.25 uur) KRO-NCRV
Ook in 2020 worden de Zapp Awards uitgereikt, dit jaar grootser dan ooit! Live vanuit Studio 21 presenteren Klaas van Kruistum en Britt Dekker het gala van dé kinderprijzen van het jaar. Wie wordt de favoriete ster jeugdprogramma, YouTuber of Instagrammer? Welke Nederlandse track wordt verkozen tot favoriet? En voor welk favoriet jeugdprogramma wordt nog tijdens de show gestemd? Alle jeugdhelden komen voorbij, samen met spetterende optredens.

Nieuw Zeer (vanaf zondag 1 maart 2020, NPO 3, 22.10 uur) NTR
Nieuw Zeer van Niek Barendsen is een scherpe, actuele sketch-serie over hedendaags onbegrip en onvermogen, over de pijnpunten van alledag: van nepnieuws tot zorg, van klimaat tot me too. Een komische serie over de hete hangijzers van nu, waar veel over gepraat en geschreeuwd wordt, maar te weinig om gelachen. Met o.a. Ilse Warringa, Tjitske Reidinga, Pierre Bokma, Ellen Pieters en Frank Lammers.

DREAM SCHOOL (vanaf dinsdag 3 maart, NPO 3, 21.20 uur) NTR
In het vierde seizoen van DREAM SCHOOL gaan veertien voortijdig schoolverlaters onder leiding van Lucia Rijker en Eric van ’t Zelfde de confrontatie met zichzelf aan. Gastdocenten zijn deze keer journalist en presentator Hanneke Groenteman, officier van justitie Wouter Bos, ‘Worsten van Babel’ Hugo, Jasper en Marius, actrice Melody Klaver, fotograaf Jimmy Nelson, choreograaf Juvat Westendorp, schrijver Philip Huff, politicus Sylvana Simons, oorlogsjournalist Sinan Can, kunstenaar Raquel van Haver, rapper Junte - ’Sticks’- Uiterwijk, koffiemakers ’Heilige Boontjes’, verslavingsexpert Maarten Dammers, politicus Klaas Dijkhoff, Oranje Leeuwin Dominique Bloodworth en valkenier Fares Boustanji.

Anne+ (vanaf dinsdag 3 maart, NPO 3, 22.15 uur) BNNVARA
Het lijkt de 24-jarige Anne allemaal mee te zitten: ze heeft een baan bij een creatief bureau, ze date met een leuk meisje, heeft genoeg goede vrienden en woont in een tof huis in Amsterdam. Toch gaat ze niet helemaal lekker. Ze wil iets anders, maar weet niet waar ze moet beginnen en raakt constant afgeleid. Het volwassen leven is toch anders dan ze zich had voorgesteld. Want hoe doe je dat nou, vrienden, werk en relaties balanceren?

De Regels van Floor (vanaf zondag 8 maart, NPO Zapp, 09.00 uur) VPRO
In seizoen 3 staat Floor wederom voor belangrijke dilemma’s. Want, wat als er een nieuwe rage is en je geen geld krijgt van je ouders om het te kopen? Of je vader aanwezig is op de carrièredag van school en je jezelf vet erg voor hem schaamt? En moet je liegen over je vakantie als deze super saai is? Floor heeft het allemaal meegemaakt en geeft de antwoorden op deze belangrijke vragen door aan de kinderen van Nederland in De Regels van Floor.

Oogappels (vanaf donderdag 12 maart, NPO 1, 20.35 uur) BNNVARA
Sociale media, prestatiedruk, drugs, merkkleding, seks: de maatschappelijke druk op ouders om de opvoeding van hun pubers méér dan goed te doen, is voor heel veel mensen herkenbaar. Oogappels volgt vier verschillende gezinnen waarvan de kinderen naar dezelfde middelbare school gaan. De ouders hebben allen zo hun eigen manier van opvoeden. Maar voor hen allemaal geldt dat ze de lat voor zichzelf én hun oogappels heel hoog leggen: het leven moet vooral perfect zijn!

Krabbé zoekt Chagall (vanaf dinsdag 17 maart, NPO 2, 20.25 uur) AVROTROS
In Krabbé zoekt Chagall gaat Jeroen Krabbé op zoek naar de mens achter de kunstenaar Marc Chagall.  (1887 –1985) Chagall is bijna zijn leven lang op de vlucht geweest. Hij hield zich in zijn werk vast aan de kleurrijke herinnering aan zijn jeugd, zelfs tijdens de meest zwarte periodes uit de wereldgeschiedenis. Als Russisch-Joodse vluchteling overleefde hij het regime van de Tsaar, WO1, de revolutie en WO2 en keerde hij na zijn vlucht naar New York terug naar Europa. Daar werd hij als eerste kunstenaar in de wereld geëerd met zijn eigen museum. Zijn leven is een spannende reis door de wereldgeschiedenis.

Beatrix (vanaf woensdag 18 maart, 20.25 uur, NPO 2) NTR
In april 2020 is het veertig jaar geleden dat Beatrix koningin werd. Vanaf het balkon van het Paleis op de Dam zag zij een juichende menigte met daarachter de rookbommen van de krakers die slag leverden met de politie. Een wankel begin. Er was werk aan de winkel. In deze serie vertellen directbetrokkenen, vaak voor het eerst en tot in persoonlijke details, hoe Beatrix van het koningschap een baan maakte. Zij geven een indringend en invoelbaar beeld van een vrouw die wilde verdienen wat haar door geboorte was toegevallen.

Na de Klap (vanaf donderdag 26 maart, NPO 2, 22.15 uur) KRO-NCRV
Tom Kleijn gaat naar plaatsen die in het recente verleden kort in het wereldnieuws waren omdat er een natuurramp, een ongeluk of een aanslag plaatsvond. Plaatsen waar de wereldpers heen ging, om na een paar dagen weer te vertrekken. Hoe is het daar verder gegaan nadat de camera's weer waren verdwenen? Wat is er over van de solidariteit en de gedane beloften? Hoe gaat het met de mensen die zijn gebleven en de mensen die zijn teruggekomen? In vijf afleveringen reist Tom Kleijn naar Genua, Londen, het Japanse Fukushima, het Amerikaanse Paradise dat vorig jaar afbrandde bij een bosbrand, en gaat hij terug naar Enschede, twintig jaar na de vuurwerkramp. 

In de voetsporen van de Bevrijding (vanaf zaterdag 28 maart, NPO 2, 20.30 uur) MAX
Na het succes van In de voetsporen van D-Day reist Philip Freriks opnieuw mee met de hoofdrolspelers van de Tweede Wereldoorlog. Ditmaal spreekt Freriks met de nog levende ooggetuigen van de bevrijding van Nederland. Met deze mannen, vrouwen, burgers, geallieerden en Duitsers, die allemaal 95 jaar of ouder zijn, reist Freriks terug naar de plekken waar zij waren tijdens de bevrijding. Aan de hand van hun verhalen, archiefmateriaal en dagboekfragmenten worden er levensechte reconstructies gemaakt.

Dragons’ Den (vanaf zondag 12 april, NPO 1, 21.25 uur) WNL
Het wereldwijd succesvolle televisieprogramma Dragons’ Den keert na een afwezigheid van meer dan tien jaar terug op de Nederlandse televisie. Het programma wordt gepresenteerd door Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck. In Dragons’ Den krijgen ondernemers de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan een panel van zakenmensen.

Boer zoekt Vrouw (begin 2020, NPO 1) KRO-NCRV
In september stelde Yvon Jaspers de tien nieuwe boeren voor die via Boer zoekt Vrouw op zoek gaan naar de liefde. Ze zijn gekozen uit een kleine 400 aanmeldingen. Ze verschillen in leeftijd; de jongste deelnemer is 25, de oudste 61 jaar. Ze wonen verspreid door het land, hebben melkvee, akkerbouw, een zorgboerderij of paardenbedrijf. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn enorm toe aan de liefde, aan the love of their life, aan verliefd worden. Begin volgend jaar is in de elfde serie te zien hoe het deze boeren vergaat op het pad der liefde.

The Big Escape (start datum wordt later bekendgemaakt, NPO 3, 20.25 uur) AVROTROS
Onder leiding van Lauren Verster gaan twaalf bekende Nederlanders de strijd met elkaar aan in een spel gebaseerd op de razend populaire escape rooms. Door in wisselende teams samen te werken moeten de spelers de meest uitdagende opdrachten uitvoeren met als einddoel als eerst te ontsnappen. Wie weet de talenten van anderen in te zetten om er vervolgens zelf met de prijs vandoor te gaan? Want je speelt het spel dan wel samen… je wint alleen.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)