LogoPers

Wonderfeel

Over het veld komen twee meisjes aanrennen. Ze blijven vlak voor me staan en beginnen met veel energie op hun viool te spelen. Daarna rennen ze giechelend als een stel nimfen het bos in. Even verderop staat pianiste Daria van den Bercken in het weiland voor haar kleedkamertent de restanten van een koeienvlaai van haar plateauzolen te vegen. Ze kan er wel om lachen. De zon brandt, de wespen zoemen, haar concert begint over een uur. Eerst nog even inspelen op de vleugel in de open tent tussen de bomen. Welkom op Wonderfeel, het nieuwe driedaagse klassieke muziekfestival op landgoed Schaep en Burgh: 25 hectare bos, open veld en meertjes op het prachtige terrein van Natuurmonumenten. Idyllischer kan bijna niet.
27 juli 2015

NPO Radio 4, ‘mijn’ zender, zendt hier de hele dag van 7 uur 's ochtends tot 0.00 uur 's avonds uit. Ik kom vlak voor de officiële opening het terrein oplopen en overal bruist het van de energie. Vrijwilligers wijzen me de weg door het bos, collega's halen me rechts in met een golfkarretje vol opnameapparatuur om alle concerten op te nemen. Helaas zijn ze er net achter gekomen dat halverwege het terrein het karretje niet over een gietijzeren brug kan. Gelukkig biedt een bolderkar die iemand thuis had opgehaald uitkomst.

We zenden vandaag uit vanuit het Capitool, bekend van het gelijknamige zondagmiddag tv-programma. Vanochtend om 7 uur, nog voor de opening van Wonderfeel, mochten onze luisteraars ontbijten bij de uitzending van De Ochtend van 4. Borden met broodjes en glaasjes jus d'orange staan nog op de picknicktafels op het gras. Het grote veld begint tegen een uur of 12 vol te stromen en van daaruit verspreiden de bezoekers zich over het lommerrijke terrein. Naar bijvoorbeeld de Nooit van Gehoord-tent waar de hele dag musici onbekende spannende stukken spelen. Of nog een eind verder het bos in de Kwartettentent waar de hele dag alleen kwartetten worden gespeeld: van saxofoon- tot strijkkwartet. Zoveel tenten en zoveel muziek. Het lukt mij niet eens om ze allemaal te bezoeken.

Op het grote veld staan een paar kinderen in een bak modder te roeren bij prachtig vormgegeven tenten van Natuurmonumenten. Vanuit de vijver hoor ik de drijvende diva - een zangeres in een witte jurk gemaakt van paraplu's - de mensen toezingen die aan picknicktafels aan het water zitten te lunchen. Hier staan ook de rollende keukens, caravans waar je eten en drinken kunt kopen. Alleen al rondlopen over Wonderfeel geeft een euforisch gevoel. Zoveel natuurschoon, muziek die van verschillende kanten komt aanwaaien, blije mensen die in het gras liggen te genieten, de geur van warm gras. Onze verslaggever op de fiets met in zijn hand een microfoon. Muzikanten die met een bakfiets het bos in rijden om samen een compositie te gaan maken. Het klopt gewoon allemaal. Wat een gouden formule voor een heerlijk zomerweekend. En ik ben niet de enige die er zo over denkt want alleen al vrijdag worden ruim 1000 bezoekers verwacht. Volgend jaar overweeg ik toch echt mijn tent op te zetten op de aanpalende festivalcamping. Dit festival past helemaal bij NPO Radio 4: de prachtige omgeving, het gelukzalige gevoel dat de muziek geeft. Jammer dat de storm een dag later roet in het eten gooit. Natuur is helaas niet altijd idyllisch. Wat er ook gebeurt: wij zijn er volgend jaar weer bij. U bent van harte uitgenodigd!

Kijk voor een uitgebreid verslag van Wonderfeel met filmpjes, concerten en foto 's op www.radio4.nl.

Marwil Straat
Zendermanager NPO Radio 4

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)