LogoPers

Zes nieuwe Nederlandse NPO 3 films in première

Vandaag zijn zes Nederlandse NPO 3 films in première gegaan in VUE Hilversum. De terugkeer van de wespendief, Silk Road, Off Track, Vind die domme trut en gooi haar in de rivier, Het bestand en De aflossing worden achtereenvolgens vanaf 22 maart op woensdagavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO 3. De nieuwe Nederlandse films op NPO 3 zijn speelfilms voor televisie die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s.
7 maart 2017

Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur NPO: “De Nederlandse NPO 3 films zijn de kraamkamer en etalage voor nieuw Nederlands talent. Een broedplaats voor onze creatieve sector, zodat Nederlandse makers in totale onafhankelijkheid hun talent kunnen laten zien, zonder druk van commerciële belangen.”

Sommige Nederlandse NPO 3 films groeien uit tot kaskrakers, andere winnen Emmy’s en Gouden Kalveren. “Het spreekt vanzelf dat de NPO hier zorg voor draagt. Want hier zijn wij voor: om de verhalen te vertellen die verteld moeten worden. Door makers en acteurs en actrices, door creatief talent van eigen bodem. Voor Nederlanders door Nederlanders gemaakt”, aldus Shula Rijxman.

De coproducties van onafhankelijke producenten en publieke omroepen krijgen financiële steun van het CoBO, de uitvoerder van het project.

Uitzenddata NPO 3 films

22 mrt, 20.25 uur: De terugkeer van de wespendief (AVROTROS)

29 mrt, 20.22 uur: Silk Road (KRO-NCRV)

5 apr, 20.22 uur: Off Track (EO)

12 apr, 20.25 uur: Vind die domme trut en gooi haar in de rivier (NTR)

19 apr, 20.25 uur: Het bestand (BNN-VARA)

26 apr, 20.25 uur: De aflossing (VPRO)

Over NPO 3 films

Eind jaren negentig werd mede door CoBO de Telefilm geïnitieerd. Deze NPO 3 films (voorheen Telefilms), zijn Nederlandse speelfilms, speciaal gemaakt voor televisie, die actuele maatschappelijke thema’s behandelen. Het doel van het project was de ontbrekende schakel te creëren tussen televisie en film in de vorm van een speelfilm van negentig minuten, in principe gemaakt zonder de druk van een bioscooprelease.

Inmiddels zijn er meer dan honderd gemaakt. Meteen bij de eerste lichting van zes films, in 1999, zat Suzy Q, die drie Gouden Kalveren won en jonge acteurs zoals Carice van Houten en Michiel Huisman onder de aandacht bracht. Daarnaast wonnen onder meer Tussenland, Familie, Cloaca, Blue Bird, De uitverkorene, Het schnitzelparadijs, Skin, Jongens, Exit, Matterhorn, De nieuwe wereld en Aanmodderfakker binnen- en buitenlandse filmprijzen, variërend van Gouden Kalveren tot Emmy Awards.

Meer informatie over de films is te vinden op npo3.nl/nieuwefilms

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)