LogoPers

Zo maakt NPO programma’s toegankelijk

Met drie nieuwe video's biedt NPO een kijkje achter de schermen bij het toegankelijk maken van programma's van de publieke omroep voor doven/slechthorenden en blinden/slechtzienden.
20 december 2021
Ondertiteling, gebarentolken, audiodescriptie en gesproken ondertiteling: NPO zorgt er dagelijks voor dat zoveel mogelijk mensen de programma’s van de publieke omroep kunnen volgen, ook als ze een auditieve of visuele beperking hebben. Maar wat komt daarbij kijken en hoe gaat dat in z’n werk? Dat kun je nu zien in verschillende filmpjes op de corporate website van NPO.

Steeds meer aandacht
“Er komt steeds meer aandacht voor de toegankelijkheid van onze programma’s”, zegt Paul van den Bogart, manager van de afdeling Access Services van NPO. “De tolken Gebarentaal bij bijvoorbeeld de coronapersconferenties hebben daar zeker aan bijgedragen, maar ook belangengroepen voor visueel en auditief beperkten voeren een succesvolle lobby bij de politiek. Zie bijvoorbeeld de mediaparagraaf in het jongste coalitieakkoord, waarin het belang van toegankelijkheid specifiek wordt genoemd”, aldus Van den Bogart.


Fragment uit de video over Ondertiteling met gebarentolk

Aanrader
Om in de informatiebehoefte te voorzien, heeft de afdeling Access Services drie video’s laten maken. Eén over ondertiteling, één over gebarentolken en één over audiodescriptie. Voor maximale toegankelijkheid is elk filmpje met alle drie de diensten toegankelijk gemaakt. “In deze video’s wordt heel duidelijk getoond hoe dat ondertitelen nu eigenlijk in z’n werk gaat, wat een tolk Gebarentaal aan voorbereiding doet bij een uitzending en wat audiodescriptie precies inhoudt. Echt een aanrader om te bekijken”, aldus Paul van den Bogart.

De video’s zijn te vinden op de betreffende themapagina’s over Toegankelijkheid op de corporate website van NPO (Over NPO).
Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)