Logo

Radio Basics

Tips & tricks voor de basics van het radiomaken

Hoe maak je een demo?

Een demo is een mp3-bestand, YouTube-video met daarop een aantal fragmenten van jouw huidige radioprogramma bij een lokale omroep, een regionale omroep of een internetzender. Natuurlijk mag je ook speciaal voor je presentatie aan NPO Campus een demo opnemen. Een demo bevat minimaal drie fragmenten, waarin je verschillende dingen van jezelf laat horen of zien. Maak je nog geen radio, dan stuur je ons een YouTube-video waarin je je voorstelt, uitlegt wat je ambities zijn en vertelt wie je bent en waar je voor staat. 

LET OP: Stuur altijd complete presentaties in je demo. Om je goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat presentaties van het eerste tot en met het laatste woord te horen zijn. Ga er niet in knippen. Mocht je een duo-show maken op een lokale zender, maakt dat een solo demo. Wij kunnen niet horen wie jij bent als je samen met een collega presenteert. 

Wat is een demo?

NPO Campus vraagt je om een demo. Wat is een demo en waar voldoet een goede demo aan?

Een demo is een geluidsopname. Een goede demo omvat 3 tot 5 fragmenten waarin jij je presentatie kwaliteiten laat horen. Maak je de demo, bereid dan verschillende items voor. Wij kunnen zo beoordelen wat jij als dj of presentator op dit moment in huis hebt. In elke spreek laat je iets anders van jezelf horen.

Wat zijn de punten waarop wij een demo beoordelen:

  1. Wie ben jij en hoe kijk je naar de wereld?  

  2. Liefde voor muziek.

  3. Interviewvaardigheden (gesprekje met een beller bijvoorbeeld)

  4. Een strakke aan/afkondiging van muziek

  5. Stem

  6. Creativiteit

Niet meteen schrikken, want je hoeft niet alle facetten goed te beheersen. We willen je bij NPO Campus vooral veel leren. Talent is wel belangrijk en wij weten dit meestal wel te herkennen. Dus als je het lastig vindt om dat zelf te beoordelen, stuur ons gewoon je demo.
We vragen je de demo zorgvuldig voor te bereiden (zoals een radioprogramma goed voorbereid moet worden), de inhoud te toetsen, de uitspraak van artiesten goed te doen en veel van jezelf te tonen. Succes!

Een alternatief is een filmpje sturen. Die mag je gewoon op je telefoon opnemen. Vertel waarom jij een toekomst op radio wil en laat zien wie je bent. Bereid het filmpje goed voor, zodat je weet wat je wilt zeggen. Verras ons maar, wij zijn benieuwd.

Ik heb geen demo, maar wil wel graag radio leren maken. Kan dat?

Ja, dat kan. Heb je geen ervaring op radio, maar wel presentatietalent,  persoonlijkheid en liefde voor en ambitie met radio, stap dan voor de camera. Stuur NPO Campus een video. Presenteer jezelf op een creatieve manier. Leg uit wie je bent, waar je voor gaat en waar je voor staat.

De video  kan je (prive) uploaden naar YouTube en dan stuur je de link naar NPO Campus via het aanmeldformulier of direct naar info@npocampus.nl.

 

Hoe gebruik je vormgeving?

Als DJ gebruik je heel veel vormgeving. Maar wanneer gebruik je wat? En wat is daar belangrijk bij? Jorien legt het je uit!

Kom naar de workshop!

NPO Campus organiseert regelmatig workshops. Wil je meer leren over het radiovak? Upload dan snel een demo en wie weet nodigen we je binnenkort uit!

Aanmeldformulier
NPO Logo
Snel naar
NPO Luister
Social media
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)