4 en 5 mei: herdenken en vieren
Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Hieronder vind je verhalen van de publieke omroepen over de Tweede Wereldoorlog, over herdenken en vieren.
21 tips
Dit waren de hoogtepunten van Bevrijdingsdag - Naar NOS.nl
In heel Nederland werd 5 mei de vrijheid gevierd, met Bevrijdingsfestivals in verschillende steden. De dag werd afgesloten met het jaarlijkse 5-mei concert in Amsterdam. Op NOS.nl zie je de hoogtepunten.
Moeder van schrijver Maurits de Bruijn overleefde Holocaust: 'Haar angsten nestelden zich ook in mij' - Kijk op VPRO
Schrijver, journalist en kunstenaar Maurits de Bruijn sprak als queer en joods persoon op 4 mei tijdens de herdenkingsdag bij het homomonument in Amsterdam. In Nooit Meer Slapen vertelde hij over het verhaal van zijn moeder en het meedragen van generationeel trauma. "Op jonge leeftijd had ik al last van slapeloosheid door angst voor indringers.”
Nationale Herdenking 4 mei - Kijk terug
De NOS Nationale Herdenking begint traditiegetrouw met de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam.
Opa Jan zat in het verzet terwijl zijn hele familie fanatiek NSB-lid was - Kijk op NPO Start
Schrijver Onno Blom onderzoekt samen met zijn vader Hans Blom in In de ban van goed en fout de tweedeling binnen hun eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onno's opa Jan was officier in het Nederlandse leger en sloot zich aan bij het verzet terwijl zijn ouders en 7 zussen en broers allen fanatiek lid van de NSB waren.
Bevriende Bommen: het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen - Luister de podcast
Er vielen meer doden door geallieerde dan door Duitse bommen. Toch werd er weinig over gesproken. Rob Trip gaat in de podcast BevriendeBommen op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Wat zijn de gevolgen van oorlog op volgende generaties? - Kijk op NPO Start
In Oorlog is erfelijk vertellen Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop openhartig over de impact die oorlog op hun leven heeft gehad. Zo willen zij aandacht vragen voor oorlogstrauma's die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.
Dichter bij Anne Frank: op zoek naar de geheimen van het dagboek - Kijk op NPO Start
Het dagboek van Anne Frank is ruim 80 jaar oud. In Dichter bij Anne Frank loopt Hila Noorzai mee in een onderzoek naar het behoud van de geschriften van Anne. Ze leerde niet alleen haar dagboeken beter kennen maar ook Anne zelf; als schrijver en als mens.
4 mei docu: Het verhaal van vrouwenkamp Ravensbrück - Kijk op NPO Start
Ravensbrück is een van de minder bekende concentratiekampen van de nazi’s. Het wordt een vrouwenkamp genoemd, omdat er voornamelijk vrouwen gevangen werden gehouden (ruim 120.000 tegen zo’n 20.000 mannen). De gevangenen kwamen uit tientallen landen. Het ging vooral om verzetsstrijders en politieke gevangenen, maar ook om onder anderen Jehova’s en zogeheten asocialen. Tussen de 800 en 1000 van hen waren Nederlandse vrouwen.
4 mei voor kinderen: ‘Over hoe oorlog de klas in komt’ - Kijk extra Jeugdjournaal
Na de zomervakantie van 1941 moeten Joodse kinderen van de Duitse bezetter verplicht naar een Joodse school, waar ze les krijgen van enkel Joodse leerkrachten. 'De Witte Olifant' in Amsterdam was zo’n school en heeft daarmee een bijzondere geschiedenis.
NOS Jeugdjournaal-presentator Milou Stoop praat erover met kinderen die daar nú leerling zijn; ieder jaar herdenken zij hun leeftijdsgenoten van toen. Ook vertellen drie overlevenden van de Holocaust hoe het was om in de oorlogsjaren als kind op een Joodse school te zitten.
Bekijk het Andere Tijden-dossier over de Tweede Wereldoorlog - Naar Andere Tijden
De Tweede Wereldoorlog is meer dan 75 jaar geleden, maar roept nog altijd vragen op. Hoe heeft zoiets gruwelijks als de Holocaust kunnen plaatsvinden? Hoeveel Nederlanders zijn er in verzet gekomen? Hoe verliep het dagelijks leven tijdens de oorlog? En hoe herinneren (de laatste) ooggetuigen de oorlog?
Andere Tijden zet een aantal afleveringen op een rij en laat ooggetuigen aan het woord komen.
NOS Vuur van de Vrijheid - Kijk op NPO Start
Het Vuur van de Vrijheid markeert de overgang van herdenken naar het vieren van de vrijheid. Vanuit Hotel De Wereld en op het 5 Mei Plein in Wageningen presenteert Winfried Baijens een rechtstreeks programma dat is gemaakt door de NOS, Theater na de Dam, Wageningen45 en XSAGA.
Het thema is dit jaar de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking. Er zijn optredens van onder anderen Gijs Scholten van Asschat, Roxeanne Hazes, Yvonne Keuls, Steffen, Soy Kroon, Adbelkader Benali, Naaz & Thomas Azier, The Kik en Pitou.
Na het ontsteken van het Vuur van de Vrijheid start de Bevrijdingsvuurestafette: 2.500 deelnemers brengen het vuur naar meer dan honderd gemeenten door het hele land. Ook gaat het vuur naar de veertien Bevrijdingsfestivals.
4 mei vanaf 23:10 op NPO 1 en wereldwijd via BVN.
Hoe werd Nederland bevrijd? - Kijk op NTR
Na 5 jaar bezetting door Nazi-Duitsland werd Nederland in 1945 op 5 mei bevrijd. Hoe werd dat gevierd? Scroll door de story van NPO Kennis.
NOS Artiesten voor de vrijheid 2024 - Kijk op NPO Start
Rechtstreeks programma vanaf het NOS Bevrijdingsfestival in Roermond. Presentator Evita Mac-nack praat er met artiesten die er die dag hebben opgetreden en blikt terug op de Bevrijdingsfestivals in de rest van het land. We reizen van festival naar festival met de Ambassadeurs voor de Vrijheid: dit jaar Claude, Flemming, Son Mieux en Wende.
5 mei om 22:25 uur op NPO3.
Claude, Flemming, Son Mieux en Wende zijn Ambassauders van de Vrijheid 2024 - Lees meer
Elk jaar kiest het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei Ambassadeurs van de Vrijheid. Dit jaar zijn dat Son Mieux, Claude, Flemming en Wende. Zij zullen op Bevrijdingsdag in Nederland optreden op de bevrijdingsfestivals.
Hoe kwam Hitler aan de macht? - Naar NPO Kennis
Hitler werkt zich op in de rechtse arbeidspartij en verspreidt zijn radicale ideeën. Al snel staat hij bekend om zijn felle speeches. Maar hoe komt hij echt aan de macht? NPO Kennis zet het voor je op een rij.
De Joodse Raad: verzet, verraad en heldendaden - Kijk op NPO Start
De historische dramaserie De Joodse Raad laat de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter zien. De Joodsche Raad werd door de nazi's opgericht en zorgde in de Tweede Wereldoorlog voor de communicatie met de belaagde Joodse gemeenschap. Zij worden uiteindelijk voor de meest hartverscheurende dilemma's gesteld.
In de online serie Oorlogsbrief lezen acteurs uit de dramaserie brieven, dagboeken en memoires voor van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. Deze worden met beelden tot leven gebracht.
Verhalen van bezetting tot bevrijding - Naar NPO Kennis
Bekijk hier de verhalen van NPO Kennis over de Tweede Wereldoorlog. Van Hitler tot het verzet en van bezetting tot bevrijding.
Bevrijdingsconcert 5 mei op de Amstel - Kijk op NPO Start
Zoals ieder jaar wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Onder de aanwezigen zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Rutte.
Op de line-up staan Guus Meeuwis, April Darby, Emma Kok, Flemming, Slagerij Van Kampen en het koor de Mastreechter Staar en danser Redo.
Herdenking en bevrijding op NPO Klassiek - Naar NPO Klassiek
NPO Klassiek staat uitgebreid stil bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met muziek, podcasts en artikelen. Beluister bijvoorbeeld de podcastserie Muziek tot Leven, waarin de aangrijpende verhalen van vervolgde en vermoorde musici worden verteld.
De nieuwe getuigen van Auschwitz - Kijk op NPO Start
Radio-dj Eddy Keur vroeg aan een jonge luisteraar wie het dagboek van Anne Frank had geschreven. Het antwoord luidde: Annie M.G. Schmidt. Voor hem confronterend en aanleiding om vijf jongeren uit te nodigen om naar Auschwitz af te reizen voor een belangrijke geschiedenisles.
'Dodenherdenking is als het graf bezoeken dat mijn grootouders nooit hebben gehad' - Lees op Brainwash.nl
In 1943 werd de moeder van schrijver Maurits de Bruijn afgegeven bij de buren, terwijl haar ouders en twee zusjes op transport moesten naar Sobibór. Moeder Rebecca groeide op als Sonja, haar familie keerde nooit meer terug. In Ook mijn Holocaustbeschrijft De Bruijn hoe die ervaring niet alleen het leven van zijn moeder, maar ook dat van hem heeft getekend.
Op Nationale Dodenherdenking spreekt Brainwash met hem over intergenerationeel trauma, het belang van herdenken en wat het voor hem betekent om Joods te zijn.