4 en 5 mei: herdenken en vieren
80 jaar geleden werd Nederland bevrijd door de geallieerden. In 2024 en 2025 herdenken en vieren we de bevrijding en dat we sinds de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven.
23 tips
Hoe wordt een Nederlands meisje van 22 kampbewaakster in Auschwitz? - Luister de podcast
Een Nederlands meisje van 22 dat kampbewaakster wordt in Auschwitz. En ze is niet de enige. Wat hebben deze vrouwen gedaan, wat vertelden ze hun kinderen en hoe kijken de slachtoffers van nu naar de daders van toen?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluiten 25.000 Nederlanders zich aan bij de Waffen SS. Daarvan worden er 24 bewaker van vernietigingskamp Auschwitz. Onder hen zijn negen vrouwen. Wie waren die vrouwen? Je hoort het in de podcast De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz.
Verhalen uit het oorlogsarchief over verzet, verraad en vervolging - Kijk op NPO Start
Het grootste en meest beladen oorlogsarchief is nu voor een deel van het slot en digitaal doorzoekbaar voor nabestaanden van daders én slachtoffers. In NOS De oorlog die nooit ophoudt volgen we een aantal mensen die het archief induiken op zoek naar wat er in de oorlog was gebeurd. Drie bijzondere verhalen, over verzet, verraad en vervolging.
Dit waren de hoogtepunten van Bevrijdingsdag - Naar NOS.nl
In heel Nederland werd 5 mei de vrijheid gevierd, met Bevrijdingsfestivals in verschillende steden. De dag werd afgesloten met het jaarlijkse 5-mei concert in Amsterdam. Op NOS.nl zie je de hoogtepunten.
Moeder van schrijver Maurits de Bruijn overleefde Holocaust: 'Haar angsten nestelden zich ook in mij' - Kijk op VPRO
Schrijver, journalist en kunstenaar Maurits de Bruijn sprak als queer en joods persoon op 4 mei tijdens de herdenkingsdag bij het homomonument in Amsterdam. In Nooit Meer Slapen vertelde hij over het verhaal van zijn moeder en het meedragen van generationeel trauma. "Op jonge leeftijd had ik al last van slapeloosheid door angst voor indringers.”
Nationale Herdenking 4 mei - Kijk terug
De NOS Nationale Herdenking begint traditiegetrouw met de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam.
Opa Jan zat in het verzet terwijl zijn hele familie fanatiek NSB-lid was - Kijk op NPO Start
Schrijver Onno Blom onderzoekt samen met zijn vader Hans Blom in In de ban van goed en fout de tweedeling binnen hun eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onno's opa Jan was officier in het Nederlandse leger en sloot zich aan bij het verzet terwijl zijn ouders en 7 zussen en broers allen fanatiek lid van de NSB waren.
Bevriende Bommen: het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen - Luister de podcast
Er vielen meer doden door geallieerde dan door Duitse bommen. Toch werd er weinig over gesproken. Rob Trip gaat in de podcast BevriendeBommen op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Wat zijn de gevolgen van oorlog op volgende generaties? - Kijk op NPO Start
In Oorlog is erfelijk vertellen Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop openhartig over de impact die oorlog op hun leven heeft gehad. Zo willen zij aandacht vragen voor oorlogstrauma's die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.
Dichter bij Anne Frank: op zoek naar de geheimen van het dagboek - Kijk op NPO Start
Het dagboek van Anne Frank is ruim 80 jaar oud. In Dichter bij Anne Frank loopt Hila Noorzai mee in een onderzoek naar het behoud van de geschriften van Anne. Ze leerde niet alleen haar dagboeken beter kennen maar ook Anne zelf; als schrijver en als mens.
4 mei docu: Het verhaal van vrouwenkamp Ravensbrück - Kijk op NPO Start
Ravensbrück is een van de minder bekende concentratiekampen van de nazi’s. Het wordt een vrouwenkamp genoemd, omdat er voornamelijk vrouwen gevangen werden gehouden (ruim 120.000 tegen zo’n 20.000 mannen). De gevangenen kwamen uit tientallen landen. Het ging vooral om verzetsstrijders en politieke gevangenen, maar ook om onder anderen Jehova’s en zogeheten asocialen. Tussen de 800 en 1000 van hen waren Nederlandse vrouwen.
4 mei voor kinderen: ‘Over hoe oorlog de klas in komt’ - Kijk extra Jeugdjournaal
Na de zomervakantie van 1941 moeten Joodse kinderen van de Duitse bezetter verplicht naar een Joodse school, waar ze les krijgen van enkel Joodse leerkrachten. 'De Witte Olifant' in Amsterdam was zo’n school en heeft daarmee een bijzondere geschiedenis.
NOS Jeugdjournaal-presentator Milou Stoop praat erover met kinderen die daar nú leerling zijn; ieder jaar herdenken zij hun leeftijdsgenoten van toen. Ook vertellen drie overlevenden van de Holocaust hoe het was om in de oorlogsjaren als kind op een Joodse school te zitten.
Bekijk het Andere Tijden-dossier over de Tweede Wereldoorlog - Naar Andere Tijden
De Tweede Wereldoorlog is meer dan 75 jaar geleden, maar roept nog altijd vragen op. Hoe heeft zoiets gruwelijks als de Holocaust kunnen plaatsvinden? Hoeveel Nederlanders zijn er in verzet gekomen? Hoe verliep het dagelijks leven tijdens de oorlog? En hoe herinneren (de laatste) ooggetuigen de oorlog?
Andere Tijden zet een aantal afleveringen op een rij en laat ooggetuigen aan het woord komen.