80 jaar na bombardement Nijmegen
Het bombardement op 22 februari 1944 was een van de zwaarste van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Deze programma's, podcasts en verhalen nemen je mee terug naar die zwarte dag.
9 tips
De middag van '44 - Kijk op NPO Start
Kefah Allush neemt de kijker in De middag van '44 mee in de spannende en dramatische uren tijdens en vlak na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Op verschillende historische locaties in Nijmegen brengt Kefah Allush dit ‘vergeten’ bombardement tot leven. Daarnaast komen er ook ooggetuigen aan het woord die op indringende wijze vertellen hoe ze als kind het bombardement op Nijmegen hebben meegemaakt.
Waarom waren er zo veel bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog? - Naar NPO Kennis
Ruim 700 doden in Rotterdam, zo’n 30.000 in Londen en meer dan 45.000 in Hamburg: het is een greep uit de eindeloze lijsten met burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom bombardeerden de Duitsers en de geallieerden tussen 1940 en 1945 zo veel binnensteden vol onschuldige burgers? Ontdek meer in de longread van NPO Kennis.
'De middag van '44' over de zwartste dag uit de Tweede Wereldoorlog - Lees op EO.nl
Het is 22 februari 1944. Nederland is bijna vier jaar in oorlog, en niets wijst erop dat de bevrijding nabij is. In Nijmegen proberen ze er ondanks die Duitse bezetting het beste van te maken. Maar dan vallen er midden op de dag bommen op de binnenstad. Hierbij komen bijna 800 mensen om het leven.
De middag van '44 brengt met behulp van indrukwekkende digitale visualisaties het verhaal van die dramatische middag tot leven, van uur tot uur.
Dominee Suzanne Freytag verwelkomt ons in de kerk die overeind is blijven staan - Kijk op NPO Start
Petrus in het land neemt een kijkje in De Lutherse kerk van Nijmegen. Elk jaar is er een herdenking en opent de kerk haar deuren voor bezoekers. Gemeentelid Tini van Maasbommel schenkt drankjes en soep, en blikt terug op de oorlog. Jouk Boon liep als militair een zwaar trauma op, en probeert mensen nu door zijn schilderijen de mooie dingen van het leven te laten zien.
Addy Hendriks (85) overleefde het bombardement op Nijmegen: "Ik heb me veertig jaar lang schuldig gevoeld" - Lees op EO.nl
Tijdens het bombardement komen ongeveer 800 mensen om, waaronder 24 kinderen van een kleuterschool. Addy Hendriks (85) is één van de vijf overlevenden die uit een kleuterschool in het centrum van Nijmegen werden gered. Die middag verliest ze haar broertje Jopie. Zij vertelt samen met andere ooggetuigen in De middag van '44.
Uit de oude doos: Andere Tijden, 60 jaar na het bombardement - Kijk op NPO Start
Anders dan Rotterdam was dit geen gericht bombardement van de Duitsers, maar een vergissingbombardement, uitgevoerd door de Amerikanen. De grote vraag is jaren geweest hoe heeft dit kunnen gebeuren? Was het echt een ongeluk, of had de Nederlandse regering in ballingschap inderdaad toestemming gegeven, zoals de Duitsers beweerden? Zestig jaar na de ramp - in 2004 - zijn de meningen nog steeds verdeeld in deze oude aflevering van Andere Tijden.
"Het vergeten bombardement van Nijmegen staat in mijn geheugen gegrift" - Lees op EO.nl
“Het geluid was angstaanjagend,” vertelt Theo van Meurs (93). “We wisten dat we als de bliksem naar de schuilkelder moesten. Dat lukte. Toen het sein ‘veilig’ werd gegeven, renden we snel weer naar buiten, de straten op. Ik herinner me nog hoe we daar stonden, ik en mijn vrienden, kijkend naar de lucht. En toen zagen we de vliegtuigen ineens opnieuw heel laag overvliegen."
Was het bombardement van Nijmegen wel een vergissing? - Naar NPO Radio 1
In een paar minuten tijd vielen er meer dan tweehonderd Amerikaanse bommen. Maar "als je niet uit Nijmegen komt, weet je niet dat Nijmegen gebombardeerd is", vertelt Willems in NOS Met het Oog op Morgen. Het staat nog steeds bekend als een 'vergissingsbombardement', maar is dat wel zo?
Verhalen van bezetting tot bevrijding - Naar NPO Kennis
Bekijk hier de verhalen van NPO Kennis over de Tweede Wereldoorlog. Van Hitler tot het verzet en van bezetting tot bevrijding.