Aardbeving Turkije en Syrië: 1 jaar na de ramp
6 februari is het een jaar geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door een zware aardbeving. Hier vind je programma's, podcasts en artikelen over de ramp en nasleep.
24 tips
Aardbeving Turkije: 26 scholieren kwamen om in een slecht gebouwd hotel - Kijk op NOS.nl
Selin was net veertien jaar geworden toen ze met school naar een volleybaltoernooi in de Turkse stad Adiyaman ging. Het verhaal van een heel volleybalteam dat een jaar geleden onder het puin van een hotel omkwam, en wegkijkende verantwoordelijken.
Een jaar na de aardbevingen in Turkije: 'Ik denk dat we nog steeds in shock zijn' - Lees op NOS.nl
De toegangspoort is het enige wat er over is van het staatsziekenhuis in het centrum van de Turkse kuststad Iskenderun. Het terrein waar het ziekenhuis stond, is nu een containerkamp. Her en der liggen nog hoopjes puin.
Senol Bahadir komt er bijna elke dag wel een keer langs. Soms stopt hij er even en staat hij stil bij het jaar dat hij achter de rug heeft. "Misschien wordt het trauma over een poosje lichter", zegt hij. "Maar nu zitten we er nog middenin. Ik denk dat we allemaal nog steeds in shock zijn."
Podcast De Dag: terug naar het Turkse rampgebied - Luister op NPO Radio 1
Tien maanden na de zware aardbeving van 6 februari maakte NOS-buitenlandredacteur Gulsah Ercetin een bijzondere reis door het Turkse rampgebied. Voor de podcast hield ze een audiodagboek bij.
Jeroen Pauw gaat terug naar het aardbevingsgebied in Turkije - Kijk op NPO Start
Dit keer in Pauw in... reist Jeroen Pauw af naar het gebied in Turkije dat in februari 2023 werd getroffen door een zware aardbeving. Hij praat met bewoners en bekijkt daar hoe de hulp van de giro 555-actie is besteed.
Eus in Turkije: Hoe verder na de verwoestende aardbevingen en ongekend spannende verkiezingen? - Kijk op NPO Start
Turkije viert feest. Het is in 2023 precies 100 jaar geleden dat de Republiek ontstond, geboren uit de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog.
In Eus in Turkije reist Özcan Akyol, beter bekend als Eus, af naar het land. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de geschiedenis, maar ook naar de toekomst. Tijd om de dromen van toen en nu naast elkaar te leggen.
Mee met het Nederlandse USAR-team naar het rampgebied, op zoek naar overlevenden - Kijk op NPO Start
De dag na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië trok het Nederlandse USAR-team naar het rampgebied, op zoek naar overlevenden. Journalist Geertjan Lassche reisde met hen mee om verslag te doen van de situatie. Je ziet het in Oranje Helmen in Turkije.
Mentale hulpverlening in Syrië na aardbeving: 'Er is veel boosheid' - Naar NPO Radio 1
Er is een groot tekort aan spullen, er is hulp die niet op locatie kan komen en weinig vertrouwen vanuit de bevolking. Hulpverleners lopen in Syrië tegen veel problemen aan, want daar hebben mensen het al jarenlang zwaar. Mentale hulp is belangrijk, vertelt trauma-psychiater Aram Hasan in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.
Waar gaat het geld van Giro555 straks naartoe? - Lees op NOS.nl
Er is tot nu toe bijna 90 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Waar wordt het geld besteed? Wat gebeurt er met een donatie? En komt de hulp ook wel in Syrië terecht?
Jiana is in Aleppo om te helpen: 'Kinderen hebben geen toegang tot gezond voedsel' - Naar NPO FunX
Jiana, die meerdere familieleden in Syrië heeft, stapte maandag meteen in het vliegtuig naar Aleppo nadat ze hoorde over de aardbeving. Hoe de situatie daar nu is, vertelt ze aan FunX: "Iedereen probeert zijn best te doen."
Hoe kun je het beste omgaan met deze hartverscheurende situatie? - Lees op EenVandaag.nl
De machteloosheid en woede over de aardbeving zijn groot onder Nederlanders van Turkse afkomst. Dat gevoel moeten ze even parkeren, adviseert psychiater Zeynel Erkut. "Probeer iets te doen", zegt hij. "Dit is een tijd dat iedereen moet samenwerken."
Mee naar Turkije: zo redt een Nederlands reddingsteam mensenlevens - Kijk op Nieuwsuur.nl
Reddingsploeg USAR vloog halsoverkop naar Turkije en redde 12 overlevenden van de aardbeving. Een indrukwekkende megaklus die Nieuwsuur van dichtbij meemaakte.
Waar is nu de meeste behoefte aan in Turkije en Syrië? - Lees op EenVandaag.nl
Na de aardbevingen in Turkije en Syrië worden er in Nederland massaal geld en spullen ingezameld. Maar aan welke hulp is er de meeste behoefte en hoe komt alles op z'n plek terecht? Hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst legt het uit.