Laaggeletterdheid Pointer
Afbeelding: Pointer / KRO-NCRV

Alles over taal

Taal is altijd en overal om je heen. Maar wat nou als je daar moeite mee hebt? Bekijk hier het aanbod van de publieke omroep over lezen, schrijven en laaggeletterdheid.

10 tips

 • Loes Luca onderzoekt in Rotterdam wat het betekent om laaggeletterd te zijn - Kijk op NPO Start

  In Nederland kampen zeker tweeënhalf miljoen mensen met laaggeletterdheid. Maar het is een onzichtbaar probleem. Wie zijn deze mensen? Hoe (over)leven zij in een maatschappij waarin alles om taal draait?

  Luca, die zelf in een Rotterdamse wijk woont waar een derde van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven, volgt in Duidelijke taal een aantal laaggeletterde Rotterdammers in hun dagelijks leven.

  Human
  Programma
  40 min
 • Frans Bauer biedt de helpende hand in Leven Zonder Letters - Kijk op NPO Start

  Wat als laaggeletterdheid je beperkt in het vervullen van je dromen? Vaak overheerst mensen met laaggeletterdheid een gevoel van schaamte en durft er niet om hulp gevraagd te worden.

  In Leven zonder letters volgt Frans Bauer twaalf mensen die laaggeletterd zijn en daagt hen uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. En hun droom uit te laten komen. Maar vooral om te laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is.

  AVROTROS
  Programma
  50 min
 • De mooiste documentaires over boeken, lezers en schrijvers - Naar 2Doc.nl

  Wat gaat er om in de hoofden van schrijvers en dichters? Welke boeken hebben een magische aantrekkingskracht? En wat doe je als je niet weet wat je aan moet met al die letters op papier? 2Doc.nl tipt de mooiste documentaires over boeken, óók voor niet-lezers!

  Logo vpro
  Documentaire
 • Eus' Boekenclub viert de liefde voor het lezen - Kijk op NPO Start

  Eus’ Boekenclub is hét programma waarin de liefde voor het lezen en alles eromheen wordt gevierd. Vanuit het Burgerweeshuis in Deventer ontdekt Eus samen met schrijvers, dichters, boekenverzamelaars en politici de kracht van verhalen vertellen. Dit seizoen schuiven o.a. Francine Oomen, Leon de Winter en Malou Gorter aan.

  Liever de podcast-versie luisteren? Dat kan hier!

  Ntr
  Programma
  40 min
 • In de documentaire Verlegen om woorden gaan de hoofdpersonen de strijd aan met hun laaggeletterdheid - Kijk op 2Doc

  De docu Verlegen om woorden laat hun vindingrijkheid zien, maar ook waar hun zelfredzaamheid stokt. Zij lopen aan tegen de vereisten van de maatschappij en vinden in deze groepen en cursussen een klankboord, waar ervaringen en tips worden uitgewisseld en de deelnemers elkaar steunen en aanmoedigen. We zien hoe kleine vaardigheden nieuwe mogelijkheden creëren.

  Ntr
  Documentaire
  50 min
 • Waarom is het zo lastig om taalproblemen structureel aan te pakken? - Kijk op NPO Start

  In het Zuid-Limburgse Heerlen, waar relatief veel laaggeletterden wonen, komt Pointer veel losse initiatieven tegen om taalachterstanden aan te pakken: van projecten op de peuterspeelzaal tot extra leeslessen in het onderwijs en taalcursussen voor volwassenen.

  Toch lijkt een meer structurele oplossing voor dit probleem uit te blijven. Wat is er nodig om te zorgen dat volgende generaties zonder taalachterstanden opgroeien?

  Kroncrv
  Aflevering
  25 min
 • "Ik heb mijn laaggeletterdheid jarenlang weten te verbloemen" - Lees op EO.nl

  EO sprak met Irma van Leerdam, die ondanks dat zij een Hbo-opleiding heeft laaggeletterd bleek te zijn. Zij weet uit ervaring dat het moeilijk is om toe te geven dat je een taalprobleem hebt.

  Eo
  Artikel
 • Zo weet je of je buurman laaggeletterd is, en zo help je - Lees op Pointer

  In Nederland zijn naar schatting van de Algemene Rekenkamer 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat betekent dat ze niet voldoende kunnen lezen en schrijven om volledig mee te doen in de maatschappij. Hoe zie je dat iemand in jouw omgeving laaggeletterd is en nog belangrijker: hoe help je hem of haar? Pointer geeft vijf tips.

  Kroncrv
  Artikel
 • Helpt onze toetscultuur het leesplezier van kinderen om zeep? - Kijk op NPO Start

  Nederlandse kinderen lezen niet graag. Qua leesplezier bungelen onze tienjarigen ergens onderaan de internationale ranglijst en hun leesvaardigheid zit inmiddels onder het westerse gemiddelde. Hoe zit dat? Leerkracht Henny en schoolleider Eva tippen Pointer dat onze toetscultuur weleens de oorzaak zou kunnen zijn.

  Kroncrv
  Aflevering
  30 min
 • Waarom is lezen belangrijk? - Naar NPO Kennis

  Van menukaarten tot bijsluiters tot brieven van de overheid en social media. Tekst is overal om ons heen. Om goed mee te kunnen komen in de samenleving is het belangrijk dat je begrijpt wat er staat. Maar waar is lezen vérder belangrijk voor? NPO Kennis legt het haarfijn uit.

  Ntr
  Artikel