4x kijktips voor IDFA
Van activisme tot kunstenaarsdromen – het is weer tijd voor het grootste documentairefestival ter wereld: IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). Vanaf donderdag 14 november 2024 kijk je tien dagen lang naar documentaires over van alles en nog wat. Om je keuzestress iets te verzachten, geef ik je vier kijktips die je sowieso op je watchlist wil zetten.
Tip 1: The Brink of Dreams
“Als ik geen muziek kan maken en beroemd kan worden, ben ik liever dood”, zegt één van de jonge vrouwen in The Brink of Dreams. Deze documentaire volgt een groep Egyptische vrouwen die samen een theatergezelschap vormen. Tegen alle verwachtingen en wensen van hun omgeving in, kiezen ze voor hun eigen geluk. En dat betekent: theater maken.
Op de straten van hun conservatieve dorp spelen ze voorstellingen waarin ze gevoelige thema’s als onderdrukking bespreekbaar maken. Voorbijgangers reageren lang niet altijd positief, er ontstaat veel frictie, maar dat houdt de vrouwen niet tegen. Een inspirerend pleidooi om te doen wat jou gelukkig maakt, ondanks alle obstakels die je onderweg tegenkomt. Want waar doe je het anders voor? The Brink of Dreams is te zien op 16, 18, 20 en 23 november.
Tip 2: Being John Smith
Iets waar we niets over te zeggen hebben als we geboren worden, is onze naam. Toch is het een keuze die veel invloed op je leven kan hebben. Kunstenaar John Smith krijgt van zijn ouders de meest standaard Engelse naam die je maar kunt bedenken. Als ik zijn naam invul in Google, krijg ik op pagina één enkel resultaten voor een soldaat te zien. “Bijna dagelijks ondermijnt het mijn gevoel van individualiteit en eigenwaarde”, vertelt hij in zijn korte documentaire.
Met een gepaste dosis humor en zelfspot bevraagt dé John Smith (is hij dat eigenlijk?) zijn naam en identiteit. Maar al snel kom je erachter dat de film over veel meer gaat, namelijk: zijn nalatenschap en de staat van de wereld. Being John Smith zie je op 16, 19, 20, 23 en 24 november.
Tip 3:Ernest Cole: Lost and Found
Ernest Cole is de eerste persoon die de directe gevolgen van het apartheidsregime in zijn geboorteland Zuid-Afrika deelt met de rest van de wereld. Van binnenuit fotografeert hij in de jaren 60 veel verschrikkelijke gebeurtenissen. Als hij later verhuist naar Amerika, legt hij met zijn foto’s de connectie tussen het racisme dat hij daar aantreft en wat hij kent uit zijn eigen land. Dit is een vergelijking waar mensen in die tijd nog lang niet op zitten te wachten. Een onthutsend fotoarchief met de titel House of Bondage is het gevolg.
Vorig jaar was een overzicht van zijn werk al te zien bij het Fotomuseum Amsterdam, maar nu is er ook een documentaire. Regisseur Raoul Peck geeft je aan de hand van teksten en foto’s van Cole een inkijkje in zijn leven. Zo krijgt zijn te lang vergeten archief eindelijk weer de aandacht die het verdient. Je ziet Ernest Cole: Lost and Found op 17, 20, 21, 22 en 23 november.
Tip 4:Two Strangers Trying Not To Kill Each Other
Hoe ga je ermee om als jouw kunstenaarsdroom nooit in vervulling is gegaan, maar die van je partner wel? In Two Strangers Trying Not To Kill Each Other worstelt Maggie Barrett met deze vraag. De 75-jarige vrouw heeft een mooi leven geleid, maar vindt het nog altijd lastig dat ze nooit professioneel schrijver is geworden. Haar man, Joel Meyerowitz, is een succesvolle fotograaf. Ondanks de grote hoeveelheid liefde die ze voor elkaar hebben, blijft dit verschil een pijnpunt in hun relatie.
Een intiem portret van een koppel dat ontzettend veel van elkaar houdt, maar ook de pijnlijke vragen die komen bij het proces van ouder worden niet schuwt. Wie gaat er als eerste dood? En voel je je eigenlijk wel gezien? Two Strangers Trying Not to Kill Each Other kijk je op 16, 18, 21 en 22 november.
IDFA is te bezoeken van 14 tot en met 24 november en vindt plaats in filmhuizen door heel Amsterdam. Wil je alvast in de stemming komen? Bekijk dan via NPO Start de documentaire Genderpoli - They and Them, over alle dilemma's die plaatsvinden in een genderpolikliniek.
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!