Luister

Punk, punk, punk en punk

Juni betekent bij NPO Cultuur: de start van het festivalseizoen! Wij nemen je mee door het land naar de leukste festivals, op jacht naar muziek, kunst en cultuur! Dit weekend staat Best Kept Secret op het programma. Op deze vier punkartiesten gaan wij echt los.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op donderdag 6 juni 2024, 08:00

Lambrini Girls

Punk hoort van iedereen te zijn, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Dat het motto van de Lambrini Girls. Lunny en Macieira uit Brighton nemen voortouw als het gaat om schoppen tegen de gevestigde punkorde, waar je vooral vijfkoppige mannenbands ziet. De Lambrini Girls nemen je mee in revolutionaire ondertonen die je kent van punk én postpunk muziek. Samen met hun nieuwe bassist Lilly hoor je goede, schreeuwerige liedjes uit met als doel: punk is voor iedereen en hoe meer mensen schreeuwen, hoe beter. De band stond begin dit jaar al op Eurosonic Noorderslag in Groningen en zijn ook van plan om niets heel te houden van Best Kept Secret.

Lézard

De Belgische band Lézard is een echte muzikale kameleon. Een distinctief geluid dat veel weg heeft van de disco fever uit de jaren zeventig en ondergrondse post punk van een decennium later. Deze vijfkoppige band uit Gent timmert hard aan de weg met hun debuutnummers als Nothing at All en Coltrane & XTC met zanger Neil Claes als frontman. Naast hun lekkere gitaren zijn hun nummers swingend en zeker goed om op de te dansen. Gelaagd, geometrisch maar bovenal kleurrijk, dat is Lézard en zeker iets voor in de playlist voor liefhebbers van Talking Heads of Depeche Mode.

Sprints

Wie aan ruige en rebelse muziek moet denken, komt al snel bij Ierland uit. En laat dat nou ook precies de plek zijn waar de band Sprints vandaan komt. Deze garage punk band kom je al een jaar of vijf tegen in de muziekscene maar brachten dit jaar pas hun debuutalbum Letter to Self uit. Frontwoman Karla Chubb noemt de legendarische punkartiesten Patti Smith en PJ Harvey als grootste inspiratiebron. Het geluid van Sprints is stevig door de shreddende gitaren maar de teksten zijn klein en persoonlijk, een mooi contrast en daardoor écht de moeite waard om even thuis te beluisteren.

Vals Alarm

Maak kennis met punk van eigen bodem: Vals Alarm. Vorig jaar zijn Bram Kniest en Yara Panagopoulos begonnen als dit duo en maken sindsdien veel los met hun live optredens. Ze stonden al eens op Grasnapolsky en zullen dit seizoen nog vaker te bewonderen zijn. Met Yana als vocalist en Bram op de drums is Vals Alarm een en al power.

Meer beleven van Best Kept Secret? Check dan vooral NPO Cultuur op Instagram voor interviews, sfeerimpressies en vooral veel kunst en cultuur vanaf het festivalterrein!

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur