Lees

Britta en het Sami-volk

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op zondag 4 februari 2024, 00:00

De Zweedse textiel kunstenaar Britta Marakatt-Labba heeft een missie: het bestaansrecht van het Sami-nomadenvolk in Finland veiligstellen. Dat doet zij met het wereldberoemde 24 meter lange kunstwerk, die de oer Sami vertolken.

Marakatt-Labba maakt borduurwerk op textiel. Maar het eindresultaat doet je – gek genoeg - denken aan grotmuurschilderingen. De meterslange borduurwerken vertellen stuk voor stuk een verhaal, bomvol eeuwenoude symboliek en verwijzingen. Denk aan oermoeders verstopt tussen de bomen, rendierkuddes en ...

Het werk van de Zweedse kunstenaar is meer dan ooit relevant en noodzakelijk door de huidige klimaatcrisis. Nu de winters in Finse Lapland een stuk warmer zijn, nemen de voedselplekken voor de rendierkuddes van de Sami gestaag af. Die veranderingen in de natuur veranderen het hele leven van het oervolk en dat baart Britta zorgen. Des te meer reden voor haal om de rituelen rondom de rendierkudde en de levensstijl van het volk levend te houden.

Britta staat bekend om haar borduurwerk op textiel. Het heeft erg veel weg van grotmuurschilderingen. In haar 24 meter lange borduurwerk van het Sami volk staan allemaal verwijzingen. Zoals oermoeders verstopt tussen de bomen in het oerbos, de rendierkudde en vele andere elementen die het Sami volk zo bijzonder maakt.

Mlc7615 max 31630crop0041872355resize1280720autoorientquality90density150stripextensionjpgid16 2

De verstilde Laplandse natuur met al zijn pracht en praal, de veranderende natuur en de oeroude Sami cultuur komen samen in deze prachtige Close-Up docu Kunstenares Britta Marakatt en de nomaden van de Finse poolcirkel (AVROTROS) op NPO Start.

En wil je haar werk in het echt zien, dan moet je naar Oslo want daar kun je haar werk vinden in het OSL Contemporary museum.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur