Lees

Deze queers kleurden de kunst- en muziekwereld

Classical Queers. De titel van het boek van acteur en presentator Johannes Wirix-Speetjens over queerpersonen uit de kunst- en cultuurwereld spreekt gelijk tot de verbeelding. Hij laat je zien hoe zij de kunstwereld hebben gekleurd.

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 10 september 2024

Na zijn studie theater in Antwerpen, ging Wirix-Speetjens aan de slag als acteur en presentator bij de Belgische muziekzender Klara. Hij ontdekte al snel hoeveel mensen in de kunst- en cultuurwereld, ook al in de vorige eeuwen, queer zijn. Denk aan: Leonard Bernstein, Henriëtte Bosmans, Freddie Mercury, Ethel Smyth, Benjamin Britten en Frieda Belinfante. Daarover maakte Johannes eerst een serie podcasts voor Klara. En dat smaakte naar meer. 

Schermafbeelding 2024 08 30 om 14 45 12
Foto: VRT – Damon De Backer

Johannes Wirix-Speetjens beschrijft twintig queers uit de kunst- en cultuurwereld. Zijn lievelingspersoon? De Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. In de afgelopen decennia zijn passages uit zijn brieven en dagboeken over zijn homoseksualiteit, die voorheen waren gecensureerd, steeds meer vrijgegeven. Daaruit blijkt dat hij niet worstelde met zijn geaardheid zelf, maar juist met de oordelen van de maatschappij, die hem met zijn toenemende roem steeds meer boven het hoofd hingen. Het bracht hem er zelfs toe een huwelijk met een vrouw aan te gaan.

Wirix-Speetjens vertelt hoe Tsjaikovski veel van zijn brieven schreef aan zijn broer, die ook homoseksueel was. Door die wetenschap voelde hij zich gesteund, aldus Wirix-Speetjens.

In het boek gaat Wirix-Speetjens nog verder terug in de tijd dan Tsjaikovski. Een aantal namen in het boek gaan echt een paar eeuwen terug. Onder andere Jean Baptiste Lully wordt genoemd, uit de zeventiende eeuw. Hij was componist en choreograaf van Lodewijk XIV. Hij was getrouwd en had drie kinderen maar had ook relaties met mannelijke studenten.

Meer weten over 'Classical Queers'? Johannes was te gast bij NPO Klassiek

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. 

Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!