Read

De muze van Leonard Bernstein

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op zondag 11 februari 2024, 00:00

Het kleine meisje Marin zit vooraan in de Carnegie Hall in New York. Met haar neus bovenop dirigent Leonard Bernstein. Niet veel later neemt hij mee in de wondere wereld van de klassieke muziek. Marin Alsop weet het zeker: ze wil dirigent worden. Al is de weg daarnaartoe niet zo makkelijk als dat zij denkt.

Marin Alsop wordt geboren in een muzikale familie. Ze is altijd omringd met muziek en gaat als tweejarige al op pianoles. Het blijkt niet het instrument waar haar hart ligt. Marlin ontwikkelt een liefde voor de viool. Na jaren muziekles, doet ze auditie aan de Juilliard School of Performing Arts in New York. Na drie afwijzingen, neemt zij het heft in eigen handen en zet haar eigen orkest op. Daar ontwikkelt ze zich, waarna zij uiteindelijk toch wordt toegelaten op de studie orkestdirectie.

Alsop krijgt direct les van de wereldberoemde Leonard Bernstein. De twee bouwen een diepe vriendschap op en Alsop wordt de muze van de dirigent. Bij een repetitie zit Bernstein steevast in het publiek. ‘Als ik mijn ogen sluit hoor ik niet dat je een vrouw bent’ schijnt Bernstein meermaals gezegd te hebben. Een pijnlijk punt want Alsop vecht haar hele carrière tegen stereotypering van vrouwen in de klassieke muziekwereld.

Alsop 02

In 1996 wordt Marin Alsop vaste dirigente voor het Londen Symfonie orkest. Een mijlpaal. Evenals haar eerste concert als dirigent van het Amsterdamse Concertgebouworkest in 2006.

Toch heeft Alsop nog niet haar grote droom bereikt: ze wil de eerste vrouwelijke muzikale directeur van het Baltimore orkest worden.

Het bestuur en het orkest wijzen haar meedere keren af. Een vrouw in die rol? Daar geloven zij niet in. Uiteindelijk werpt het doorzettingsvermogen van Alsop vruchten af. Na meerdere pogingen, wordt zij de eerste vrouwelijke muzikale directeur van het Baltimore orkest.

Maar haar strijdt is nog niet gestreden. In 2002 roept Alsop de speciale Taki-beurs in het leven. Het is een plek voor beginnende vrouwelijke dirigenten. Een plek waar zij fouten mogen maken. Een plek waar zij kunnen groeien.

Meer weten van Marin Alsop? Kijk de docu Marin Alsop- Zeg nooit nooit (NTR) op NPO START. En wil je Marin Alsop live in het concertgebouw zien? Op 14 Juni leidt Marin composities van Adams en Bartok voor het Concertgebouworkest.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur