Lees

Diep in het glaasje kijken

Beleef de veelzijdigheid van glas tijdens de tentoonstelling In Vitro in Bureau Europa in Maastricht!

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 17 april 2024, 08:00

Waar kun je glas voor gebruiken? Voor glas-in-lood kunst. Voor architectuur en interieurdesign. , Maar ook voor praktische dingen, bijvoorbeeld in technologie en de gezondheidszorg. Van de lokale glasblazer tot de internationale glasindustrie, tijdens de tentoonstelling In Vitro kom je alle verschillende vorm en stijlen van glas tegen in installaties, antieke raamwerken, film en schaalmaquettes. Je leert meer over verschillende kunststromingen maar ook over hoe wij glas letterlijk zien als een raam naar elkaar, de natuur en de wereld ons heen.

Met de tijd wordt glas nog veelzijdiger dan het al was. Glazen lampen zorgen ervoor dat licht niet meer van buiten naar binnen door de ramen schijnt maar andersom. Grote kassen brengt glas nog veel dichter bij de natuur waar je groenten, fruit en andere kweeksoorten kan verbouwen in kunstmatige klimaten. Is glas wel toekomstbestendig? Raken de zandvlaktes die gebruikt worden voor glas uiteindelijk op of kunnen we de impact van glas op de leefomgeving verminderen? Glas kan al eindeloos gerecycled worden en onderzoekers zijn druk in de weer om te kijken of we de levensduur van glas nog meer kunnen verlengen.

Invitro 3

Wie glas zegt, zegt Limburg. Roermond staat bijvoorbeeld bekend door zijn glasindustrie die al opbloeit in de 16e eeuw. Limburg staat bovendien vol met Roomse kerken die verhalen vertellen middels grote glas-in-lood ramen. Daaruit komt in de 20e eeuw de Limburgse School voort, een stroming kunstenaars die gespecialiseerd in het maken van wand- en glasschilderingen voor kerken. De ontkerkelijking maakt dat glas in Limburg haar functie en plek deels verliest, al worden zij wel bewaard in lokale glasdepots. In Bureau Europa kan je zelf door de collectie van het Limburgse glasdepot struinen. En je kunt zelfs een glaswerk uit dit depot ‘adopteren’ en een nieuw leven geven in jouw eigen huis.

Benieuwd naar de wondere wereld van glas? Bekijk een introductie over deze tentoonstelling alvast in Nu te Zien (AVROTROS). De tentoonstelling in Bureau Europa in Maastricht bezoek je nog tot en met 16 juni 2024.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur