Een ode aan liefdesverdriet
Liefdesverdriet: of je het nou wil of niet, je hebt het waarschijnlijk wel een keer gevoeld. Maar hoe verwerk je zo’n gebroken hart, en wat leer je ervan? Dat zijn de vragen waar animator Aisha Madu zich in verdiepte voor haar korte film House of Broken Hearts. Ze werkte er maar liefst zeven jaar aan. Tijdens het Kaboom Animation Festival, van 21 tot en met 30 maart, is de film te zien - een must voor iedereen die weleens met een gebroken hart heeft rondgelopen.

Aan de telefoon vertelt Aisha Madu over haar pad naar de animatiewereld. Ze woont al jaren in Berlijn, maar haar roots liggen in Nederland, waar ze als tiener per toeval in de animatie rolde. Haar eerste kennismaking met het vak kwam via Kunstbende, een kunstwedstrijd voor kinderen. “Toen ik een jaar of 13, 14 was, ging ik met een vriendin meedoen aan die wedstrijd. We hadden het idee om een animatiefilm te maken, stopmotion met klei. En toen wonnen we een prijs,” herinnert ze zich. Dat was het begin van een fascinatie die niet meer wegging. Ze deed elk jaar mee met Kunstbende, maakte animaties en koos uiteindelijk voor de studie Animatie aan de HKU.
Ongemak
Madu’s werk kenmerkt zich door thema’s als menselijk ongemak en de complexiteit van relaties. “Ik ben gefascineerd door een soort menselijk ongemak,” legt ze uit. Ze gebruikt animatie op een symbolische manier om aspecten van het menselijk bestaan, waaronder dus ook dat ongemak, uit te beelden, vaak met een vleugje humor.
Die fascinatie voor menselijk ongemak zie je ook terug in haar project Schroom, dat ze in opdracht van VPRO Dorst maakte. Voor Schroom interviewde Madu complete vreemden over hun meest gênante momenten. “We hadden een hotline opgezet waar mensen hun verhalen konden insturen. Het waren echte verhalen van echte mensen,” vertelt ze. Die verhalen werkte ze vervolgens uit tot animaties. “Het voelde een beetje als een biecht. Mensen vertelden vaak voor het eerst over die momenten, en het was een hele opluchting om er dan samen om te kunnen lachen.”
House of Broken Hearts
House of Broken Hearts is een korte animatiefilm die de kijker meeneemt in een absurdistische wereld waarin objecten relaties symboliseren. Denk aan een bank die te veel van je vraagt, een plant die niets teruggeeft, en een bed dat slechts voor één nacht is. De film gaat over de zoektocht naar de perfecte liefde, maar ook over de pijn en groei die gepaard gaan met mislukte relaties. “Ik vind dat je door break-ups heel veel leert over jezelf.” zegt Madu. “De film gaat over hoe je door die pijn heen gaat, het accepteert, en er sterker uitkomt.”

Haar hoop is dat de film troost biedt aan mensen die middenin een heartbreak zitten. “Ik hoop dat mensen zich herkennen en weten dat ze eruit gaan komen. Dat het uiteindelijk groei betekent.”
Kaboom
Dat House of Broken Hearts nu te zien is tijdens het Kaboom Animation Festival, betekent veel voor Madu. “Kaboom is echt het meest prominente animatiefestival in Nederland,” zegt ze. Ze heeft zelf al een geschiedenis met het festival, waar haar eerdere films werden getoond aan het grote publiek. “Het voelt als erkenning dat House of Broken Hearts daar nu draait.”
Na zeven jaar werken aan de film staat Madu op een kruispunt. “Nu het project is afgerond, ligt alles weer een beetje open,” zegt ze. Wel is ze al bezig met een nieuw project, samen met haar producent van House of Broken Hearts. Daarnaast wil ze vooral veel verschillende dingen uitproberen binnen de animatiewereld. “Ik wil zoveel mogelijk samenwerken en leuke projectjes doen,” zegt ze.
Troost in animatie
House of Broken Hearts is niet zomaar een animatiefilm; het is een intiem portret van liefdesverdriet en de groei die daaruit voortkomt. Madu’s symbolische stijl en gevoel voor humor maken de film toegankelijk, terwijl de thema’s diep en universeel herkenbaar zijn. Tijdens het Kaboom Animation Festival krijg je de kans om deze bijzondere film te zien – en wie weet, vind je er wel een beetje troost in.

Het Kaboom Animation Festival loopt van 21 tot en met 30 maart en is zowel offline in Utrecht en Amsterdam als online te bezoeken. Mis House of Broken Hearts niet!


Remi Kerkhoven
Is onmogelijk aan te treffen zonder een boek op zak, muziek op haar oren (als er maar enige vorm van groove in zit) of filosoferend over de talloze films die ze in kleine filmhuizen heeft gezien. Het liefst op de hoogte van alle nieuwtjes in het culturele landschap, zodat ze kan opscheppen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en