“Er is bijna geen betere medicatie dan dansen”
Jarenlang drumde Isaï Reiziger in verschillende bands, maar vorig jaar nam hij de grote stap om helemaal solo verder te gaan. Met zijn project ISAÏ biedt hij een nieuw perspectief in het landschap van de elektronische muziek. “Soms donker, maar altijd met een hoopvol randje”, vertelt de muzikant. Samen met hem blik ik vooruit op zijn optreden op festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) aanstaande zaterdag.
Hoe bevalt het soloartiestenleven?
“Ik ben echt aangewezen op mezelf, wat op een goede manier confronterend is. Mentaal was het best wennen. Normaal kon ik veel meer focussen op andere mensen in de band, maar dat is nu niet zo. Ik denk dat ik het niet eerder had moeten doen. Maar dit is wel op een goed moment in mijn leven gekomen – en daar kan ik nu ook enorm van genieten.
Mijn concept is simpel. Ik gebruik een ster met de vijf elementen van het leven. Vuur, water, wind, aarde en spiritualiteit. Al die elementen bij elkaar zorgen voor een goede balans. Er kan er niet één ontbreken. Gebeurt dat toch, dan moet ik kijken: waar ga ik nu doorheen? Hoe voel ik me? En waar heeft het mee te maken dat iets op dit moment niet lukt?”
Hoe behoud je die balans?
“Vertrouwen op het moment. Daarin spelen mijn liveshows ook een belangrijke rol. Als mensen met me meedoen tijdens de set, geeft dat zo’n release. Het letterlijk wegdansen van de negativiteit werkt voor mij heel goed, dus dat wil ik andere mensen nu ook meegeven. Ik hoop dat ik dat gevoel op het publiek kan overbrengen.
Er is bijna geen betere medicatie dan dansen. Als je dat doet, raak je een deel van jezelf waardoor je dingen kunt releasen. Alle negativiteit, pijntjes, situaties die je negatief kunnen beïnvloeden wil ik wegdansen. Het is gewoon een mentale ontwaking. In de club voel ik altijd verlichting in donkere situaties waar ik niet uit lijk te komen. Die hoop probeer ik in mijn muziek te verwerken. Sommige mensen gaan naar de psycholoog, maar dat is natuurlijk niet het enige wat je kan helpen. Soms kan ik je meenemen in de show van je leven, waardoor er emotioneel iets wordt doorbroken.”
Deze week sta je op ESNS. Heb je er zin in?
“Ik heb er zin in, maar ik zie het niet als een ander soort show hoor. Ik ga het gewoon doen op de manier zoals ik dat altijd doe. Voor mij betekent het al veel dat ik ben geselecteerd en dat optreden kan doen, zodat niemand mij meer vergeet. Resoneert het niet, dan weet ik dat dat niet mijn plek is.”
Wat kunnen we van je verwachten?
“We gaan gewoon voor volledige overgave, mijn band en ik. Het wordt best heftig, bijna hypnotiserend, weinig breaks. Binnen die rave setting proberen we mensen een veilig gevoel te geven. En dat om kwart voor zeven.”
Wanneer is een show voor jou geslaagd?
“Wanneer iedereen zich na afloop goed voelt. Voldaan. De muziek die ik maak, is vanaf 145 BPM (beats per minute), dus mensen dansen sowieso. Het wordt gegarandeerd een feestje. De mensen die mij kennen, weten dat. Maar natuurlijk proberen we wel gewoon te kijken of er iedere show iets anders kan gebeuren, waardoor we weer een nieuw hoogtepunt bereiken. Dat maakt het wel speciaal.”
Wat hoop je over te brengen aan de mensen die op ESNS voor het eerst kennis met jou gaan maken?
“Ik hoop dat ze iemand zien die volledig zichzelf is. Ik zit al vanaf mijn achttiende in deze industrie en ben op mijn dertigste eindelijk begonnen aan een soloproject. Ik ben de drummer geweest van S10, maar nu kies ik er volledig voor om aan mijn eigen muziek te werken. Ik neem daarmee honderd procent een risico – en ik wil ook dat mensen dat voelen. Je hebt maar één leven, dus ga er gewoon voor. Dat doe ik ook.
Dit project is gebaseerd op al mijn ervaringen van de afgelopen jaren. Ik probeer echt het verhaal van een muzikant met een verleden met pijn op een positieve manier te benaderen.”
Zie je het maken van muziek als een verwerkingsproces van al die tijd?
“Ja, het is vooral fijn wanneer je merkt dat je door anderen wordt begrepen. Als het resoneert en je voelt dat je met z’n allen iets aan het voelen en verwerken bent. Dat creëert unity en maakt weer dat alle elementen in balans zijn.”
Je vindt Isaï zaterdag 18 januari tijdens Eurosonic Noorderslag in de Oosterpoort. Wil je thuis niets missen van het festival? Op zaterdag 18 januari doen 3FM-dj’s Vera Siemons en Justin Verkijk live vanuit Groningen verslag. Een muzikaal programma van negentig minuten, gevuld met interviews en optredens van nieuw talent uit Nederland én Europa.
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!