Vrouwelijke en non-binaire hiphopartiesten in de spotlight
Het is lastig te geloven hoe snel het Amsterdam Dance Event (ADE) voorbij is gevlogen. Omdat we deze inspirerende week vol muziek en dans nog niet helemaal los willen laten, blikken we vandaag terug op het OSCAM writerscamp, waar vrouwelijke en non-binaire hiphopartiesten in een week tijd samen een nummer hebben gemaakt.
OSCAM is een museum aan het Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost en focust zich op het bieden van een podium aan nog onontdekte kunstenaars. Tijdens ADE doen ze dit in de vorm van schrijverskamp BOUT IT #5, in samenwerking met het Prins Claus Fonds. Drie artiesten en één producer maken in zeven dagen een nummer, dat ze aan het eind van de week laten horen tijdens een showcase in poppodium De Melkweg. Wij spreken de vier makers tijdens een opnamedag bij Nineyards Studio.
Artiestennaam: Amarafleur
Komt uit: Zuid-Afrika
Werkt als: singer/songwriter
Waarom is dit project belangrijk?
“OSCAM doet geweldige dingen voor de zwarte diaspora in de Nederlandse kunstwereld. Door dit project krijgen we de kans om onszelf creatief te uiten en community te vinden. Hierdoor weten we: er zijn plekken voor ons. De wereld wordt een klein beetje meer toegankelijk gemaakt voor zwarte artiesten. En het is natuurlijk geweldig dat we onderdeel zijn van het programma van ADE. Mensen van over de hele wereld komen speciaal voor ADE hierheen. Ik ben blij dat er veel aandacht is voor Afrikaanse artiesten, zowel voor grote supersterren als kleinere artiesten zoals wij. Hopelijk komen er in de toekomst nog veel meer van dit soort projecten.”
Hoe heb je het schrijverskamp ervaren?
“Het is geweldig om met Lady Donli te werken, iemand die ik al een lange tijd volg en heel erg respecteer. Ook is het super interessant om eindelijk met Nederlandse artiesten samen te kunnen werken, in het bijzonder omdat ze net als ik Zuid-Afrikaanse roots hebben. In dit project kunnen we onze perspectieven op een speciale manier met elkaar mengen. Voor dit lied maken we met z’n allen onze verschillende werelden één.”
Artiestennaam: Lady Donli
Komt uit: Nigeria
Werkt als: muzikant (een combinatie van Afrikaanse funk, jazz, high life, eigenlijk alles zolang het voelt als thuis)
Waarom is dit project belangrijk?
“Ik vind het altijd heel mooi wanneer mensen uit gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen en non-binaire mensen, samenkomen om iets te maken. Vaak kunnen we namelijk ver weg voelen van de muziekindustrie, maar projecten zoals deze bieden hoop. En natuurlijk ook belangrijk: er zit zoveel schoonheid in de muziek die gecreëerd wordt, het is echt fire.”
Hoe heb je het schrijverskamp ervaren?
“Het is super empowering om samen met deze groep mensen een lied te maken. Een nieuwe vorm van representatie wordt gecreëerd, wat best cool is.
Ook is het fijn om onderdeel te kunnen zijn van de ADE-programmering. Echt in de stad zijn deze week voegt een hele extra laag aan inspiratie toe die we met ons meenemen.”
Artiestennaam: Foemie
Komt uit: Nederland
Werkt als: muzikant en producer
Waarom is dit project belangrijk?
“Door met andere mensen samen te werken, leer je heel veel en kom je ook jezelf tegen. Hoe werk ik samen? En wat voor creativiteit heb ik in mezelf? Dat zijn allemaal dingen die ik nu aan het ontdekken ben, wat ik heel leuk vind. In een ruimte zijn met andere artiesten die heel erg getalenteerd zijn én waar ik me comfortabel genoeg voel om mezelf te zijn, als zwart en non-binair persoon, is heel fijn.”
Hoe heb je het schrijverskamp ervaren?
“Het is superleuk, maar ook heel druk met alles wat er in de stad gebeurt. Het voelt echt alsof ik deel uitmaak van iets veel groters. Eerst was ik heel erg nerveus omdat ik moest zingen rondom andere mensen, maar door deze groep voel ik me gelukkig heel comfortabel.”
Artiestennaam: April222
Komt uit: Nederland
Werkt als: producer
Waarom is dit project belangrijk?
“In mijn ervaring is het in Nederland heel moeilijk om andere queer hiphopartiesten en producers te vinden. Doordat dit genre zo gedomineerd wordt door cis/hetero mannen, zijn veel mensen bang om zich te laten zien. Het kan heel heftig aanvoelen: all eyes on me. Dit project laat zien dat er wel een plek is voor ons.”
Hoe heb je het schrijverskamp ervaren?
“Het is heel interessant. Normaal werk ik eigenlijk alleen samen met mijn vrienden, dus het is echt anders om nu te werken met artiesten die ik nog niet kende en die ook meer ervaring hebben dan ik. Doordat iedereen uit een gemarginaliseerde groep komt, zien we elkaar ook echt in de struggles die we ervaren in de hiphopindustrie. ADE is tegenwoordig zo groot, het voelt daarom extra bijzonder dat we er onderdeel van mogen zijn en onszelf kunnen laten horen.”
Ben je benieuwd geworden naar het eindresultaat van het schrijverskamp? Houd dan de Instagram van OSCAM in de gaten! Meer weten over OSCAM? Luister dan naar De nacht van... met oprichter en directeur Marian Duff.
Foto's: Seshiekela Moerlie
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!