Ga

Het einde van de vloek?

Filmadaptaties van games zijn misschien wel net zo populair als adaptaties van boeken. Maar dit genre heeft door de jaren heen wel een soort ‘vloek’ om zich heen gekregen. Welke films gebaseerd op games ken jij en kan de nieuwe film Borderlands van Eli Roth van de ‘vloek’ losbreken?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zondag 18 augustus 2024, 09:00

Het is bijna net zo oud als het medium games zelf: films gebaseerd op computerspellen. Al tien jaar na de uitgave van Pong, dat iconische ‘ping-pong’-spelzien filmstudio’s de potentie van games in de mediawereld. De film TRON (1982) gaat weliswaar niet over een échte game, maar wel over programmeurs die vast zitten in een digitale ‘gamewereld.’ De film evolueert het science-fiction genre: het gebruik van zoveel visuele effecten in één film is revolutionair en zette een nieuwe standaard voor het gebruik van computers in de filmwereld.

In de decennia erna krijgt het genre meer vorm met films gebaseerd op de games Mortal Kombat, (met dat iconische themalied) Tomb Raider met Angelina Jolie en de horrorgame DOOM. Ondanks dat de meeste films goed bezocht worden, zijn ze niet echt geliefd bij het gamepubliek. En die trend gaat nog wel even door: het internet creëert de term: the video game curse en is nog steeds een populaire meme voor dit sub-genre van filmadaptaties.

Maar de laatste paar jaren proberen filmstudio’s creatiever te zijn met hun adaptaties en met succes! Een nieuwe versie van Mortal Kombat (2021) doet eer aan het extreme geweld en Aziatische invloeden uit de games. Voor de racefilm Gran Turismo wordt de bekende regisseur Neill Blomkamp opgetrommeld. In deze biopic beleef je het verhaal van de échte ‘gamer turned racer’ Jann Mardenborough die een online wedstrijd wint en zo op circuits over de hele wereld racet. De film is creatief en film-technisch uitdagend, één van mijn favorieten van vorig jaar. Zelfs de animatiefilm over de Mario broers is een echte kaskraker. Is de vloek hiermee gebroken? 

Granturismo

Foto: Sony Pictures

Om die vraag écht te beantwoorden moeten we niet naar het witte doek kijken, maar naar je televisiescherm. Grote streamingdiensten ruiken hetzelfde succes als de filmstudio’s en doen het op hun eigen manier. De twees grote pilaren voor het genre zijn de series The Last of Us en Fallout, beide gebaseerd op games met een post-apocalyptisch verhaal. The Last of Us sleept zelfs acht Emmy Awards in de wacht en misschien neemt Fallout ook wat beeldjes mee naar huis dit jaar. De animatieserie Arcane, over de verhaalwereld van het spel League of Legends, ontvangt dezelfde liefde van critici en fans, met hoge verwachtingen voor het nieuwe seizoen in november.

Kan de film Borderlands de trend vervolgen? De nieuwe film van regisseur Eli Roth blijkt al van de trailers een gekkenhuis te worden, en eigenlijk zijn de games dat ook wel. Veel grove en parodistische humor, excentrieke personages en genoeg explosies om de maan mee op te blazen. Veel kritiek kwam er op het nieuws dat Jack Black en Kevin Hart in de film gingen spelen, fans hadden hun twijfels over het gebruik van deze acteurs die je eigenlijk te vaak ziet in actiekomedies. Een speciale shout-out naar de Nederlandse acteur Olivier Richters, The Dutch Giant. Hij timmert flink aan de weg van zijn Hollywood-carrière en speelt hier de leider van een groot bandietenleger. Weet de film die beruchte video game curse verder door te breken of is het game over voor dit genre aan adaptaties?

De film Borderlands kan je vanaf dit weekend in de bioscopen beleven. Meer over videogames als kunstvorm? Beluister dan de aflevering van Tussen Kunst en Katers (NTR) over dit onderwerp. 

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur