Ga

Insert coin here

Arcadecollecties, stoffige consoles, oude cartridges en cd-rom’s: je vindt het allemaal in het Nationaal Videogamemuseum in Zoetermeer.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op vrijdag 24 mei 2024, 10:00

Beluister de aflevering hier!

In Tussen Kunst en Katers (NTR) staan presentatoren Devina, Rachel en Tom voor een lastige kwestie: zijn games wel écht kunst? Al snel zijn ze het unaniem eens, ook videogames worden met dezelfde passie voor het vak gemaakt als films, theater, muziek en andere soorten kunst. Van muziek tot het design van de gehele gamewereld, zelfs het acteren in games is anders dan op het witte doek of voor een publiek.

Om meer te weten te komen over de digitale wereld van de bekendste games en hun nalatenschap ga je naar hét archief over alles op het gebied van games: het Nationaal Videogamemuseum in Zoetermeer.

Wat begon als garagebox met handjevol arcadekasten van de twee vrienden Hasan Tasdemir en Pascal Rappailles, groeit al snel tot een uit de hand gelopen hobby. Het wordt voor het duo een fulltime project en toen in 2016 de gemeente Zoetermeer aan kwam kloppen met het idee om er een museum van te maken zeiden ze volmondig ‘ja’. Na een grote verhuizing is het museum sinds februari van dit jaar weer geopend voor publiek. Op vier verdiepingen kan je de wondere werelden van het gamen ontdekken met speciale zalen, archiefruimtes en tijdkamers met games plus bijbehorende sferen van vroeger. De kamers zitten vol met oude posters, televisies, tijdschriften collector’s items en andere antieke elektronica.

Gamemuseum 1

Arcadehallen waren in de jaren 80 écht een activiteit die je na school, op een avond of in het weekend deed, denk aan lange rijen voor een machine of luide retromuziek die door de hal galmt zoals je kan zien in de films Wreckit Ralph en Tron. Het museum wilt dat gevoel terugbrengen en organiseert ook dikwijls evenementen waar je met je vrienden een avond kan vertoeven in de vele gamehallen in het museum. Naast evenementen en toernooien zijn de spellen sowieso vrij om te gebruiken tijdens jouw bezoek aan het museum. Gelukkig hoef je niet telkens een kwartje in de machine te gooien.

Het Nationaal Videogamemuseum is van woensdag tot zondag geopend. Meer over games als kunstvorm? Beluister dan de nieuwste aflevering van Tussen Kunst en Katers op jouw favoriete platform.

Devina 5
IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur